Eltefritt julekake- eller boller

Eltefritt julebrød- eller boller

Jeg lagde eltefrie juleboller i dag på Instagram stories, etter oppskriften på eltefritt julekake fra den nye boken min Eltefri bakst.

Siden det er jul og ikke alle har fått boken, synes jeg det er rett og rimelig å dele denne oppskriften med dere her også. For alle må ha julekake og juleboller til jul, ikke sant?

Fremgangsmåten er enkel. Som med alle eltefrie oppskrifter begynner vi med å røre sammen deigen. Så lar vi den heve et par timer på kjøkkenbenken før vi setter deigen kjølig. Der kan den stå opptil 4 døgn. Det vil igjen si at du kan lage boller eller julekake når som helst innen de 4 dagene. Som igjen vil si at du kan lage boller et par boller hver dag om du vil.

Og bollene…. de blir supermyke og deilige. Perfekt til julekos!

Eltefri bakst

Les mer om den nye boken min her.

Forhåndssalget er avsluttet og jeg vet om mange som allerede har kjøpt den eller forventer å få den i julegave. For de sistnevnte håper jeg at noen har tatt hintet og skaffet deg en kopi.

Men, boken er selvsagt fortsatt mulig å få tak, du får den bare ikke før jul. Klikk her om du vil bestille den. Alternativt kan vente til den kommer i butikk i begynnelsen av januar.

Eltefritt julekake eller -boller – 1 kake, 12-15 boller

ingredienser
 • 600g hvetemel
 • 100g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 2 ts tørrgjær
 • 100g smør eller margarin
 • 200 ml lettmelk
 • 100 ml vann
 • 1 egg
 • 100g sukat
 • 100g rosiner
 • 100g hakkede nøtter
fremgangsmåte

julekake

Ovn temp. for julekake 180°C/for juleboller 220°C.

Bland hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en stor bolle.

Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm Rør inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer.

Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4 dager.

For å lage juleboller:

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant og strø sukat, rosiner og nøtter jevnt utover. Rull deigen til en tett pølse og skjær av 12-15 like store emner. Trill de til boller og legg de på et stekebrett dekket med bakepapir.

Dekk til bollene og la dem heve et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Pensle med egg og sett bollene i varm ovn (220°). Stek i 10-12 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte.

La de avkjøle på rist.

For å lage julekake:

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle deigen ut til en stor firkant. Strø 1/3 av sukaten, rosinene og nøttene over halvparten av deigen. Brett den andre delen over og kjevl ut til en firkant igjen. Fortsett til du har fordelt all sukat, rosiner og nøtter.

Form deigen til et rundt eller avlangt brød. Sett det på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk julekaken til og la det hvile til det er dobbelt så stort, 1-2 timer.

Pensle julekaken med egg, og sett den i varm ovn (180°) på nederste rille. Stek ca. 40 minutter til gyllenbrunt og gjennomstekt.

Julekake

Bilder av julekaken er de som er blitt brukt i boken.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »