Annapoteter (potetterte)

Annapoteter (potetterte)

Annapoteter eller Pommes Anna som de opprinnelig heter, er en klassisk fransk potetrett der poteter legges lagvis og stekes med relativt mye smør.

Potetene kan enten stekes i en rund form (slik jeg har gjort her), legges lagvis i en firkantet form (brødform) eller lages som små porsjoner.

Dette er en veldig enkel oppskrift med to ingredienser om ikke du teller med salt og pepper. Den tar dog litt tid å tilberede da potetene skal skrelles og skjæres i tynne skiver. Potetene kan skjæres for hånd (god trening på knivferdigheter) eller med hjelp av en mandolin. En mandolin er noe jeg bruker ganske ofte nå, og da særlig i forbindelse med poteter.

Du kan gjerne spare litt tid ved å ikke skrelle potetene. Skrubb de godt slik at de er rene og skjær bort ev. flekker.

Potetene er stekt i en stekepanne med non-slipp belegg. Dette gjør det lettere å sikre at potetene ikke sitter fast i pannen. Min stekepanne måler 24cm i diam. Bruker du større panne kan du få plass til flere poteter (og mette flere mager).

Et lite tips. Om potetene har fått litt lite farge etter at du har vendt de over på en tallerken, vend de tilbake i stekepannen og sett over kokeplaten. Bruk svak varme og tålmodighet slik at du ikke brenner potetene og sjekk titt og ofte.

Annapoteter (potetterte)

Jeg elsker poteter og har skrevet en kokebok med nesten 100 oppskrifter der poteten er stjernen!

Boken var finalist i årets kokebok, har allerede blitt en bestselger og er solgt til Danmark og Polen. Les gjerne mer om den her, og les gjerne også alle de fine tilbakemeldingene fra folk som allerede har kjøpt boken. Boken kan bestilles direkte fra forlaget eller kjøpes på bokhandel. Bestill gjerne via klikk og hent for best pris hos for eksempel Norli eller Ark.

Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring

Annapoteter (potetterte) – 8 porsjoner

ingredienser
  • ca. 1.5 kilo poteter
  • ca. 50g smør
  • salt, pepper
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C.

Skrell potetene og skjær de i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin om du har.

Smelt litt smør i en stekepanne (min har en diameter på 24cm). Det er en fordel om stekepannen har non-stick belegg. Stekepannen må også kunne stå i stekeovnen.

Fordel et lag med poteter i bunnen av stekepannen. Gjør deg litt flid, det er dette laget som vil synes når du serverer.

Annapoteter (potetterte)

Forsett  å fordele  potetene jevnt i pannen. Strø litt salt og pepper på hvert lag før du begynner med et nytt.

Press gjerne ned på potetene med håndflaten og pass på at du har jevnt med poteter.

Sett stekepannen over middelsvarme og stek noen minutter. Rist forsiktig på pannen for å sjekke at potetene ikke sitter fast.

Ta stekepannen av varmen og legg noen klatter med smør på toppen. Dryss gjerne litt salt og pepper på toppen.

Annapoteter (potetterte)

Dekk til stekepannen med lokk eller folie og sett i varm stekeovn. Stek i 20 minutter.

Ta av lokket og stek videre i ca. 25minutter. Sjekk om potetene er møre før du tar de ut av ovnen.

Annapoteter (potetterte)

Sett en tallerken på toppen av potetene

Annapoteter (potetterte)

og vend  stekepannen og tallerken samtidig slik at potetene ligger med nedsiden opp.

Annapoteter (potetterte)

Om du ikke er fornøyd med fargen på potetene vender du potetene tilbake i stekepannen og setter de over svak varme. Vær tålmodig og du vil belønnes med nydelig farge på potetene etterhvert.

Annapoteter (potetterte)

Pynt gjerne med litt persille før servering.

Annapoteter (potetterte)

Se så fine lag!

Potetene kan serveres om en rett i seg selv med en god frisk salat til eller serveres som tilbehør til diverse kjøttretter.

Kommentarer

  • Reply Luna 29. februar 2020

    Kan du anbefale en god mandolin

    • Reply Mat På Bordet 15. mars 2020

      Hei Luna – Jeg har en fra OXO som jeg kjøpte for en stund siden og som jeg er godt fornøyd med. Jeg bytte blader i den slik at jeg kan skiver og strimler. Jeg har dessverre ikke prøvd andre. Hilsen ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »