Annapoteter eller Pommes Anna som de opprinnelig heter, er en klassisk fransk potetrett der poteter legges lagvis og stekes med relativt mye smør.
Potetene kan enten stekes i en rund form (slik jeg har gjort her), legges lagvis i en firkantet form (brødform) eller lages som små porsjoner.
Dette er en veldig enkel oppskrift med to ingredienser om ikke du teller med salt og pepper. Den tar dog litt tid å tilberede da potetene skal skrelles og skjæres i tynne skiver. Potetene kan skjæres for hånd (god trening på knivferdigheter) eller med hjelp av en mandolin. En mandolin er noe jeg bruker ganske ofte nå, og da særlig i forbindelse med poteter.
Du kan gjerne spare litt tid ved å ikke skrelle potetene. Skrubb de godt slik at de er rene og skjær bort ev. flekker.
Potetene er stekt i en stekepanne med non-slipp belegg. Dette gjør det lettere å sikre at potetene ikke sitter fast i pannen. Min stekepanne måler 24cm i diam. Bruker du større panne kan du få plass til flere poteter (og mette flere mager).
Et lite tips. Om potetene har fått litt lite farge etter at du har vendt de over på en tallerken, vend de tilbake i stekepannen og sett over kokeplaten. Bruk svak varme og tålmodighet slik at du ikke brenner potetene og sjekk titt og ofte.
Jeg elsker poteter og har skrevet en kokebok med nesten 100 oppskrifter der poteten er stjernen!
Boken var finalist i årets kokebok, har allerede blitt en bestselger og er solgt til Danmark og Polen. Les gjerne mer om den her, og les gjerne også alle de fine tilbakemeldingene fra folk som allerede har kjøpt boken. Boken kan bestilles direkte fra forlaget eller kjøpes på bokhandel. Bestill gjerne via klikk og hent for best pris hos for eksempel Norli eller Ark.
Kan du anbefale en god mandolin
Hei Luna – Jeg har en fra OXO som jeg kjøpte for en stund siden og som jeg er godt fornøyd med. Jeg bytte blader i den slik at jeg kan skiver og strimler. Jeg har dessverre ikke prøvd andre. Hilsen ina