Eltefri müslibrød (fra boken)

Eltefri müslibrød (fra boken)

Denne oppskriften på eltefri müslibrød er hentet fra den nye boken min Eltefri bakst (side 178). Et saftig, deilig brød fylt med godbiter. Hva disse godbitene skal være er litt opp til deg selv og dine preferanser. I dette brødet har jeg brukt en blanding av hasselnøtter, solsikkekjerner, tørket aprikos og tørkede blåbær. All slags nøtter, frø og tørket frukt er godt i brødet – bruk gjerne din egen kombinasjon.

ELTEFRI BAKST

Brødet er 53% grovt iht. grovhetskalkulatoren i tillegg til å være ekstra næringsrikt pga nøttene og frukten i brødet. Nøtter er fulle av sunne fettsyrer, proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, mens frukt tilfører enda flere viaminer, mineraler og fiber som er godt for fordøyelsen.

Men sett bort fra at dette er et godt og næringsrikt brød, så er den også utrolig god på smak. Bruk den gjerne i forbindelse med all slags pålegg og lag de beste blingsene.

Får du ikke spist opp brødet med det samme anbefaler jeg at du fryser den i skiver. Ta frem skiver av frysen ved behov og la de enten tine på benken eller legg de i brødristeren. Da får du samtidig ‘frisket’ de opp litt.

Eltefri müslibrød (fra boken)

Müslibrød inngår i kapittelet hverdagsbrød, en av mange gode brød som passer til hverdagen. I boken finner du også oppskrifter på det jeg kaller for spesialbrød (betebrød, quinoabrød, potetbrød, og så videre) og masse deilig søt gjærbakst. Les gjerne omtale av boken her.

Eltefri müslibrød (fra boken) – 1 brød

ingredienser
 • 300g hvetemel
 • 300g sammalt hvetemel, finmalt
 • 50g havregryn
 • 150g hasselnøtter, solsikkekjerner, tørket aprikos og tørkede blåbær
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 500 ml kaldt vann
fremgangsmåte

Ovn 250 °C/200 °C 

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer ca. 4 liter 

Rør sammen hvetemel, sammalt hverteml, havregryn, grovhakkede nøtter og frukt, tørrgjær og salt i en stor bolle (gjerne med lokk). Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 8–20 timer. 

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Dryss med mel om den er veldig klissete. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen. 

La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 ½ time og sett ovnen på 250 °C. 

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200 °C og stek i 15 minutter til. 

Løft brødet ut av gryten og la den avkjøle på rist. 

eltefri müslibrød

 

Kommentarer

 • Reply Kathrin 10. august 2020

  Forslag på alternativer til blåbær?

  • Reply Mat På Bordet 19. august 2020

   Rosiner
   Tørker tranebær
   Tørket eple (skjær opp i mindre biter)
   Svisker (skjær opp i mindre biter)
   ❤️

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »