Eltefri focaccia med italienske smaker

Eltefri focaccia med italienske smaker

Eltefri focaccia blir aldri feil. Dette myke, luftige brødet som du kan toppe med alt mulig og servere til det meste. Tenk tilbehør til salater, supper, gryteretter eller pastaretter.

Eller hva med å skjære den i store firkanter, dele den på langs og lage en deilig blings. Mange muligheter her som du skjønner.

Kjenner du til den eltefrie metoden så vet du hvor enkelt det er å lage eltefri focaccia. Man rører sammen en deig (det tar deg maks 5 minutter) så kan du forme den som focaccia og steke den dagen etter.

Jeg liker å lage deigen mange dager i forkant og la den heve først på benken, før jeg oppbevarer den videre i kjøleskapet. Deigen lager jeg i begynnelsen av uken for eksempel, og om jeg vet at jeg også skal lage pizza til helgen, så lager jeg nok til både pizza og focaccia. Den lange oppbevaringen gjør at deigen utvikler enda bedre smak. Og så er det jo så praktisk å ha deig i kjøleskapet som man bare kan forsyne seg av når man har lyst på focaccia, pizza, rundstykker, brød eller annet.

Når det gjelder topping på focaccia står du helt fritt til å toppe med det su måtte ønske eller det du ønsker å bruke opp (du har kanskje litt diverse rester som kunne passe). Mitt valg har vært inspirert av Italia, og denne focacciaen er derfor toppet med hvitløk, oliven, tomater og mozzarella. Jeg har laget en liten film som viser hvordan du gjør det her, håper det frister!

eltefri bakst

Og her kommer salgspitchen min, for om du ikke har den enda, så anbefaler jeg at du kjøper den nye boken min eltefri bakst om du synes eltefri baking høres spennende ut. Les mer om boken her. Bli gjerne medlem av facebook gruppen eltefri bakst uavhengig av om du har kjøpt boken eller ikke – og følg oss også gjerne på instagram.

Trenger du å overbevises om hvorfor det er lurt å bake eltefritt foreslår jeg at du leser dette innlegget (klikk her).

Eltefri focaccia med italienske smaker

ingredienser
eltefri focaccia
 • 600g hvetemel
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 450 ml kaldt vann
topping (valgfritt)
 • hvitløk
 • oliven
 • soltørkede tomater
 • mozzarella
 • tørket oregano og basilikum
 • flaksalt
 • olivenolje
fremgangsmåte

Ovn temp. 250°C

Liten bakepanne (ca. 25 x 35cm)  

 Rør sammen hvetemel, tørrgjær og flaksalt i en stor bolle (gjerne med lokk). Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. 

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Dryss med mel om den er veldig klissete.  

Strek ut deigen til ett avlangt form. Løft over i en liten bakepanne kledd med bakepapir og strekk ut deigen slik at den passer. Dekk til deigen og la den hvile 1 ½ til 2 timer på et lunt sted.  

Hell godt med olivenolje over brødet og bruk fingerene til å lage små fordypninger i deigen. Fyll hullene med det du ønsker av fyll. Avslutt med å strø hele brødet med urter og salt.  

eltefri focaccia

Sett pannen i varm ovn og stek i cirka 15 minutter til brødet er gyllent og gjennomstekt.  

eltefri focaccia

La brødet avkjøle på rist – server – gjerne i ruter!

eltefri focaccia

 

Kommentarer

 • Reply Julie 12. mai 2021

  Hei og tusen takk for fantastiske oppskrifter! Jeg har endelig begynt å bake etter å ha kjøpt boka di 🙂 Lurte på om det er mulig å lage denne foccaciaen med speltmel eller med en miks av hvetemel og litt grovere mel? Takknemlig for svar! Mvh Julie

  • Reply Mat På Bordet 16. mai 2021

   Hei Julie
   Det kan du.
   Oppskriften er veldig takknemlig, så du kan gjerne leke litt med hva slags mel du vil bruke.
   Grovere mel vi trenge litt mer vann, tilpass gjerne mengde vann også om nødvendig 🙂
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »