Din nye favoritt – LASAGNE – med lettvinte kjøttboller
0 kommentarer
Hils på en ny variant – lasagne med lettvinte kjøttboller!
Og det er ikke hvilke som helst kjøttboller, men lettvinte kjøttboller, laget av pølser. For nå som rå grove pølser er å få kjøpt i de fleste store dagligvare forretninger, har du også en ferdig krydret kjøttdeig klar for bruk som du kan lage kjøttboller av….
Jeg har gjerne et lite lager med rå pølser i frysen for de tines raskt og er så anvendelig. De kan selvsagt stekes og serveres om pølser, men jeg bruker d farsen også som kjøttdeig i forskjellige retter, gjerne i forbindelse med pasta (sjekk flere oppskrifter under).
Farsen kan du selvsagt bruke som kjøttdeig her også, men jeg synes det var litt morsomt å forme de til små kjøttboller. Kjøttbollene dukker da opp som små overraskelser i lasagnen – og hvem liker ikke overraskelser?
Oppskriften lager 2 lasagne som server 4-5 personer hver. Den ene kan du spise selv med det samme og den andre kan du fryse eller gi bort til en venninne/venn, nabo, søster…. Tenk så hyggelig å få en hjemmelaget lasagne i gave!
Skal du fryse lasagnen kan du gjøre det før eller etter steking. I begge tilfeller lar du den avkjøle helt før du setter den godt innpakket i frysen. Husker du å tine den før du setter den i ovnen trenger den 40 minutter fra ustekt, 20-30 minutter fra stekt. Er den frossen når du setter den i ovnen må du beregne langt mer tid.
Ikke sant at det var lurt å bruke den ferdig krydrete pølsefarsen som kjøttdeig? Her har du flere oppskrifter der jeg gjør det samme:
2 ildfaste former som rommer ca. 1.5 liter hver, eller en stor form som rommer ca. 3 liter.
Begynn med kjøttsausen
Stek løk og hvitløk i litt olivenolje til myk. Legg løken over på en tallerken.
Snitt pølsene på langs og press ut farsen. Kast tarmen og rull farsen til små kjøttboller.
Ha litt mer olje i stekepannen og stek kjøttbollen over høy varme slik at de får litt farge. Gjør gjerne dette i omganger slik at ikke stekepannen overfylles.
Ha alle kjøttbollene i stekepannen med løken og hvitløken. Krydre med tørkede urter og chiliflak.
Hell oppi hakkede tomater og la det koke opp. Smak til med balsamico eddik, salt og pepper.
La det småkoke videre mens du tilbereder resten.
Lag hvitsaus
Smelt smør eller margarin i en kjele. Ha oppi melet og rør sammen til en paste.
La det steke litt mens du rører, slik blir du kvitt melsmaken.
Ha oppi en god klunk med melk og pisk godt slik at du får en tykk jevning uten klumper.
Tilsett mer og mer melk, pisk mellom hver gang for å unngå klumper.
Ha til slutt oppi parmesan og rør det inn slik at det smelter.
Smak sausen til med salt og pepper.
Sett sammen lasagnen
Ha spinaten oppi kjøttsausen og smak til igjen med salt og pepper.
Begynn med litt saus i bunnen av formen – hvit eller kjøttsaus spiller ingenrolle.
Topp med et lag lasagneplater – knekk de om de ikke passer helt.
Topp platene med mer saus – hvit saus og kjøttsaus…
og topp med litt mozzarella og revet parmesan.
Legg et lag med lasagneplater på toppen og repeter. Saus, ost, lasagneplater.
Avslutt med et lag med saus. Pass på at du har noe mozzarella igjen, det skal vi bruke senere.
Dekk til med aluminiums folie og sett i varm ovn.
Stek i 30 minutter med folie. Ta av folien og stikk lasagnen med en kniv. Pastaen skal være myk, men fortsatt litt al dente.
Strø resten av mozzarellaen på toppen og sett tilbake i ovnen.
Stek i 10 – 15 minutter til pastaen er myk, sausen bobler opp på sidene og osten har smeltet.
La gjerne lasagnen stå 10-15 minutter slik at den setter seg før servering.
Elsker du også disse litt sprø pasta kantene?
Skjær lasagne i porsjoner og server gjerne med en god salat til.
Håper det frister å prøve seg på lasagne med lettvinte kjøttboller!