Eltefri pizza i langpanne er den nye pizzaen hjemme hos oss. Et direkte resultat av at jeg kjøpte (og leste) en ny kokebok – Perfect Pan Pizza – av Paul Reinhart. En rett og slett inspirerende bok med masse gode tips, gode oppskrifter på deig, sauser og toppinger og fristende bilder.
Jeg har ikke testet noen av oppskriftene men har tatt til meg teknikken med hvordan man best steker i langpanne. Og så bruker jeg selvsagt eltefri pizzadeig. Pizzadeigen rører du sammen på 5 minutter og det gjør at du har nydelig pizzadeig å jobbe med dagen etter, eller dagen deretter, eller dagen deretter, og så videre. Deigen kan du nemlig oppbevare lenge kjølig! Jeg har brukt deigen 10 dager etter at jeg lagde den – andre lesere har oppbevart den i over 14 dager.
Fordelen av eltefri pizzadeig (og eltefri deig generelt) er at det er så enkelt å lage, at langtidshevingen gjør at deigen er mer næringsrik og lettere fordøyelig og at smaken og strukturen er bare tipp topp!
Jeg har skrevet en hel bok om eltefri bakst – der finner du oppskrfiter på boller, brød, kaker, focaccia, baguetter, pizza selvsagt og masse annet godt. Klikk på bildet for å lese mer om boken, eller ta en titt neste gang du er i bokhandelen.
Men tilbake til pizzaen i lanngpannen. Bunnen kan sammenlignes med en tynn focaccia. Den er litt sprø, hullete og en fantastisk egnet bunn til pizza.
Langpannen (jeg bruker en liten en med høy kant) smøres godt med olje og deigen legges oppi. Først da begynner jeg å strekke den slik at den passer. Stritter den i mot, gir du den litt tid til å slappe av før du strekker den på plass igjen.
Og så har jeg på osten. Små terninger av ost dytter jeg lett ned i deigen, så får den lov til å ligge der mens deigen får lov til å hvile igjen, denne gangen for å heve litt.
Og så kommer toppingen. Her kan du selvsagt velge hva du ønsker, og det kommer nok sikkert en hel del flere varianter her på bloggen etterhvert. Pizzaen stekes så på relativ høy varme, på miderste rille i ovnen. Jeg snur den halvveis (lurt hvis ovnen din har tendenser til å steke litt ujevnt) og tar den ut når den har fått fin farge på toppen.
Jeg har ikke helt klart å løsne pizzaen min fra langpannen uten problemer enda. Osten tenderer å synke ned i pizzaen og smelte punktvis på undersiden. Der sitter den selvsagt helt fast, men med hjelp av en vinklet palettkniv vant jeg til slutt. Pizzaen blir deretter lagt på et fjøl og skjært i ruter (den eneste gangen jeg skjær pizza i ruter…)
Pizzaen er bare nydelig. Full av smak med sprø bunn og plenty av ost. Dette skal gjentaes – ofte!
Trenger du litt inspirasjon på hva du skal ha på pizzaen? Ta en titt her!
mmmmm…..
kan jeg spørre hvorfor du ikke bruker bakepapir?
Mvh
Stine
Hei Stine
Ikke noe spesiell grunn egentlig – du må gjerne bruke bakepapir.
Min erfaring er at det blir like bra 🙂
hilsen
ina