(Eltefri) pizza i langpanne – den beste pizzaen…

Pizza i langpanne

Eltefri pizza i langpanne er den nye pizzaen hjemme hos oss. Et direkte resultat av at jeg kjøpte (og leste) en ny kokebok – Perfect Pan Pizza – av Paul Reinhart. En rett og slett inspirerende bok med masse gode tips, gode oppskrifter på deig, sauser og toppinger og fristende bilder.

Jeg har ikke testet noen av oppskriftene men har tatt til meg teknikken med hvordan man best steker i langpanne. Og så bruker jeg selvsagt eltefri pizzadeig. Pizzadeigen rører du sammen på 5 minutter og det gjør at du har nydelig pizzadeig å jobbe med dagen etter, eller dagen deretter, eller dagen deretter, og så videre. Deigen kan du nemlig oppbevare lenge kjølig! Jeg har brukt deigen 10 dager etter at jeg lagde den – andre lesere har oppbevart den i over 14 dager.

Fordelen av eltefri pizzadeig (og eltefri deig generelt) er at det er så enkelt å lage, at langtidshevingen gjør at deigen er mer næringsrik og lettere fordøyelig og at smaken og strukturen er bare tipp topp!

Jeg har skrevet en hel bok om eltefri bakst – der finner du oppskrfiter på boller, brød, kaker, focaccia, baguetter, pizza selvsagt og masse annet godt. Klikk på bildet for å lese mer om boken, eller ta en titt neste gang du er i bokhandelen.

eltefri bakst

Men tilbake til pizzaen i lanngpannen. Bunnen kan sammenlignes med en tynn focaccia. Den er litt sprø, hullete og en fantastisk egnet bunn til pizza.

Langpannen (jeg bruker en liten en med høy kant) smøres godt med olje og deigen legges oppi. Først da begynner jeg å strekke den slik at den passer. Stritter den i mot, gir du den litt tid til å slappe av før du strekker den på plass igjen.

Og så har jeg på osten. Små terninger av ost dytter jeg lett ned i deigen, så får den lov til å ligge der mens deigen får lov til å hvile igjen, denne gangen for å heve litt.

Og så kommer toppingen. Her kan du selvsagt velge hva du ønsker, og det kommer nok sikkert en hel del flere varianter her på bloggen etterhvert. Pizzaen stekes så på relativ høy varme, på miderste rille i ovnen. Jeg snur den halvveis (lurt hvis ovnen din har tendenser til å steke litt ujevnt) og tar den ut når den har fått fin farge på toppen.

Jeg har ikke helt klart å løsne pizzaen min fra langpannen uten problemer enda. Osten tenderer å synke ned i pizzaen og smelte punktvis på undersiden. Der sitter den selvsagt helt fast, men med hjelp av en vinklet palettkniv vant jeg til slutt. Pizzaen blir deretter lagt på et fjøl og skjært i ruter (den eneste gangen jeg skjær pizza i ruter…)

Pizzaen er bare nydelig. Full av smak med sprø bunn og plenty av ost. Dette skal gjentaes – ofte!

pizza i langpanne

Trenger du litt inspirasjon på hva du skal ha på pizzaen? Ta en titt her!

Eltefri pizza i langpanne – en pizza

ingredienser
 • 500g eltefri pizzadeig*
 • 200g mild ost i terninger - jeg brukte en mild cheddar
 • 4-5 ss rød pizzasaus**
 • 8-10 tynne skiver spicy chorizopølse
 • en håndfull oliven
 • 6-8 artisjokkhjerter***
 • 8-10 cherrytomater på glass****
fremgangsmåte

*oppskriften på eltefri pizzadeig finner du her eller på side 88 i boken min Eltefri Bakst

** jeg brukte pizzasaus fra Mutti – kjøpt på 10 kroners marked på Meny

*** jeg brukte disse som jeg kjøpte på Rema 1000

**** jeg brukte disse og jeg husker dessverre ikke hvor jeg kjøpte de

Ovn temp. 220° C

En liten langpanne med høy kant

Fordel olivenolje i langpannen, du kan gjerne være litt generøs.

Ha deigen opp i langpannen og strekk den slik at den passer.

Fordel litt over halvparten av osten utover og trykk den lett ned i deigen.

pizza i langpanne

Dekk til deigen og la den hvile et lunt sted 30-60 minutter (alt ettersom hvor tålmodig du er).

Fordel pizzasaus på toppen. Topp med chorizo, artisjokkhjerter (jeg skjærte de i mindre biter) og cherry tomater.

Strø resten av osteterninger utover. Pass gjerne på at noen osteterninger berører kanter eller hjørner – da får du en herlig sprøe ostekant.

Sett pizzaen i varm ovn på miderste rille og stek i 10 minutter. Snu langpannen og stek 5-8 minutter til. Osten skal boble og pizzaen skal ha fått fin farge,

Bruk en vinklet palettkniv for å løsne pizzaen fra pannen og løft den over på en fjøl.

Du kan selvsagt også servere direkte fra langpannen om du ønsker.

(Eltefri) pizza i langpanne

Sjekk den bunnen – luftig og sprø!

(Eltefri) pizza i langpanne

Legg merke til at pizzaen er litt brent her og der – og hullene med ost. Nam! Smak i hver bit!

(Eltefri) pizza i langpanne

Da er det bare å håpe at jeg var flink nok til å formidle, slik at du nå også har lyst å lage eltefri pizza i langpanne ♥

Kommentarer

 • Reply Stine Farstad 13. januar 2021

  mmmmm…..
  kan jeg spørre hvorfor du ikke bruker bakepapir?

  Mvh
  Stine

  • Reply Mat På Bordet 13. januar 2021

   Hei Stine
   Ikke noe spesiell grunn egentlig – du må gjerne bruke bakepapir.
   Min erfaring er at det blir like bra 🙂
   hilsen
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »