Om du har lyst å bake brød blir det virkelig ikke enklere enn å bake eltefritt firekornsbrød. Eller hvilket som helst eltefritt brød for saks skyld.
Det er naturlig å ta opp tråden med eltefritt nå på nyåret da jeg tenker at mange har tenkt seg en litt sunnere livsstil. Kanskje bare i en periode for å komme seg på rett kjøl igjen etter julens utskeielser, eller kanskje som en varig livsstil endring.
Personlig mener jeg at det alltid er riktig tidspunkt å gå for en sunnere livsstil, men forstår at starten av et nytt år kan også være starten på nye vaner. Jeg heier uansett!
Men, tilbake til brød og eltefritt spesielt. Jeg ga ut boken Eltefri bakst på denne tiden i fjor. Siden den gangen har jeg fått så utrolig mange fine tilbakemeldinger fra de som har kjøpt og brukt boken. Boken ble kjøpt med forskjellige motivasjoner.
Noen ville bruke mindre penger på å kjøpe brød og satt seg som nyttårsforsett å ikke kjøpe brød et helt år.
Noen ville prøve å lykkes med søt gjærbakst eller brød etter uendelige mange forsøk med mislykket resultat. Og jammen ble det ikke vellykket!
Og noen ville bake brød som del av en sunnere livsstil.
Dette er de tre samme grunnene jeg oppga i innlegget ‘hvorfor alle bør bake eltefritt’ og jeg kan ikke si hvor gøy det er å se at mange faktisk gjør det nå.
Men til dere som ikke har boken – du finner mange oppskrifter på eltefri bakst her på bloggen og det vil komme nye hele tiden.
Her kommer oppskriften på en av mine favorittbrød fra boken (side 152). Firekornsbrød er mitt eget komponert brød med de 4 mest vanlige kornsortene som dyrkes i Norge – bygg, hvete, havre og rug. Et smakfullt brød som passer til det meste.
God (eltefri) bakst!
Bruker du varmluft eller over/undervarme?
Jeg bruker alltid varmluft om ikke annet er skrevet.
Ina 🙂
Tror du det vil fungere med leirgryte?
Ja det gjør det Oddny 🙂
Hei!
Mottok boka di «eltefri bakst» i går og satte i gang!!!. Tusen takk for mange flotte oppskrifter og gode tips. Studenten min i Bergen ønsker også å prøve seg, det liker mor godt å tenke på Spørsmålet er bare om alle brødene må stekes under lokk? Eller kan man steke i vanlige brødformer?
Takknemlig hilsen fra kjøkkenet
Hei Liv
Nei, brødene må ikke stekes i gryte i lokk, men kan også stekes i brødform, som rundstykker, på stekebrett, og så videre. Se side 18 i boken 🙂
Hyggelig å høre at du er fornøyd med boken!
ina