Eltefritt firekornsbrød – enkelt å bake, godt og sunt

Eltefritt firekornsbrød - enkelt å bake, godt og sunt

Om du har lyst å bake brød blir det virkelig ikke enklere enn å bake eltefritt firekornsbrød. Eller hvilket som helst eltefritt brød for saks skyld.

Det er naturlig å ta opp tråden med eltefritt nå på nyåret da jeg tenker at mange har tenkt seg en litt sunnere livsstil. Kanskje bare i en periode for å komme seg på rett kjøl igjen etter julens utskeielser, eller kanskje som en varig livsstil endring.

Personlig mener jeg at det alltid er riktig tidspunkt å gå for en sunnere livsstil, men forstår at starten av et nytt år kan også være starten på nye vaner. Jeg heier uansett!

Men, tilbake til brød og eltefritt spesielt. Jeg ga ut boken Eltefri bakst på denne tiden i fjor. Siden den gangen har jeg fått så utrolig mange fine tilbakemeldinger fra de som har kjøpt og brukt boken. Boken ble kjøpt med forskjellige motivasjoner.

Noen ville bruke mindre penger på å kjøpe brød og satt seg som nyttårsforsett å ikke kjøpe brød et helt år.

Noen ville prøve å lykkes med søt gjærbakst eller brød etter uendelige mange forsøk med mislykket resultat. Og jammen ble det ikke vellykket!

Og noen ville bake brød som del av en sunnere livsstil.

Dette er de tre samme grunnene jeg oppga i innlegget ‘hvorfor alle bør bake eltefritt’ og jeg kan ikke si hvor gøy det er å se at mange faktisk gjør det nå.

eltefri bakst

Men til dere som ikke har boken – du finner mange oppskrifter på eltefri bakst her på bloggen og det vil komme nye hele tiden.

Her kommer oppskriften på en av mine favorittbrød fra boken (side 152). Firekornsbrød er mitt eget komponert brød med de 4 mest vanlige kornsortene som dyrkes i Norge – bygg, hvete, havre og korn. Et smakfullt brød som passer til det meste.

God (eltefri) bakst!

Eltefritt firekornsbrød - enkelt å bake, godt og sunt

Eltefritt firekornsbrød

ingredienser
  • 350g hvetemel
  • 100g byggmel
  • 100g havremel
  • 50g rugflak* (+ litt ekstra til pynt)
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 500ml kaldt vann
fremgangsmåte

*rugflak kan byttes ut med havregryn

Ovn temp. 250°C/220°C

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer ca. 4 liter

Bland hvetemel, byggmel, havremel, rugflak, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i det kalde vannet og rør sammen til en klissete deig.

Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den hvile på kjøkkenbenken i 8-20 timer.

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger (dette kan du også gjøre mens deigen fortsatt er i bollen).

Strø bakepapiret med rugflak og legg deigen med bretten ned opp på. Dekk den til igjen. Om bollen din er stor nok kan du legge den opp ned over deigen.

La deigen heve videre i cirka 2 timer.

Sett den tomme gryten med lokk i ovnen etter 1 1/2 time og sett ovnen på 250°C.

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokker og sett det hele i ovnen igjen.

Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen ned til 220°C og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist.

Eltefritt firekornsbrød - enkelt å bake, godt og sunt

Det er lurt å vente til brødet er helt avkjølt før du skjærer i den.

La du merke til det fine mønsteret på brødet? Det har jeg fått av hevekurven jeg brukte for å heve deigen i etter bretting. Skal du bruke hevekurv kan du legge et lag med rugflak i bunnen før du legger brøddeigen oppi.

 

Eltefritt firekornsbrød - enkelt å bake, godt og sunt

I følge beregningene til brødkalkulatoren er dette et halvgrovt brød (41%).

Baker du eltefritt? Bli med i facebook gruppen Eltefri bakst!

Kommentarer

  • Reply Oddny Kinn 26. januar 2021

    Tror du det vil fungere med leirgryte?

    • Reply Mat På Bordet 28. januar 2021

      Ja det gjør det Oddny 🙂

  • Reply Liv Halvorsrud 10. januar 2021

    Hei!
    Mottok boka di «eltefri bakst» i går og satte i gang!!!. Tusen takk for mange flotte oppskrifter og gode tips. Studenten min i Bergen ønsker også å prøve seg, det liker mor godt å tenke på Spørsmålet er bare om alle brødene må stekes under lokk? Eller kan man steke i vanlige brødformer?
    Takknemlig hilsen fra kjøkkenet

    • Reply Mat På Bordet 13. januar 2021

      Hei Liv
      Nei, brødene må ikke stekes i gryte i lokk, men kan også stekes i brødform, som rundstykker, på stekebrett, og så videre. Se side 18 i boken 🙂
      Hyggelig å høre at du er fornøyd med boken!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »