Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

Eltefritt betebrød fra boken min Eltefri bakst er et av brødene jeg liker å diske opp med i forbindelse med promotering av boken. Du vet, den gang det var mulig å holde events…

Det ble det dessverre fort slutt på med ankomsten av Covid, men jeg rakk i hvert fall å dele ut en god del smaksprøver. Responsen var stort sett det samme. Nysgjerrighet først, en snev av skepsis og så en aha. Gjerne etterfulgt med ‘jøss’, ‘kan jeg få en til’, ‘hvordan lagde du den’….. Det var like morsomt hver gang.

I tillegg til den spennende fargen har nemlig brødet et fantastisk smaksbilde. Litt jordaktig synes jeg er den beste måten å beskrive smaken på, men ikke overveldende. Brødet passer utmerket som tilbehør til supper, salater og gryteretter i tillegg til å være en helt super brød til blingser.

Og så er brødet en snakkis. Du kan nemlig ikke unngå å få kommentarer når du setter dette brødet på bordet, eller åpner matpakken din med rødt brød.

Brødet er like enkelt å lage som alle andre eltefrie brød. Væske byttes ut med betejuice (kjøpt, men du kan selvsagt også presse din egen) men ellers er det ganske rett fram. Deigen får en enda mer fantastisk farge enn det nystekte brødet (se bilder av den lenger nede) og er en fryd å røre sammen.

Jeg elsker valnøtter i brødet – for smak og krønsj. Disse kan sløyfes om du ønsker. Brødet kan også gjerne stekes som rundstykker, eller hva med en rød baguette? Eller røde hamburgerbrød? De forskjellige stekemetodene er forklart i boken.

eltefri bakst

Har du ikke boken (enda) får du oppskriften på betebrødet her. Jeg anbefaler virkelig at du prøver den! Har du boken finner du oppskriften på side 202.

Selv satser jeg på å kunne servere flere smaksprøver så snart det blir mulig igjen!

Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

Eltefritt betebrød

ingredienser
  • 500g speltmel, finmalt
  • 100g speltmel, grovmalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 ss honning
  • 450ml betejuice*
  • 100g grovhakkede valnøtter (valgfritt)
fremgangsmåte

* lag juice selv av beter om du har en juicemaskin eller kjøp ferdig. Jeg kan anbefale betejuice fra Helios som gir både god smak og vidunderlig farge til brødet. Drikk det som blir til overs.

Ovnstemperatur 250°C/220°C

En ildfast form eller gryte med lokk som rommer ca. 4 liter

Bland speltmel, tørrgjær og salt i en stor bolle. Rør ut honning med betejuice og hell over det tørre.

Rør sammen til en klissete deig.

Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 8-20 timer.

Se den fantastiske fargen på deigen!

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel.

Strø grovhakkede valnøtter på toppen og brett deigen innover mot midten noen ganger. Dette kan du også gjøre mens deigen fortsatt er i bakebollen.

Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.

La deigen heve videre i 2 timer.

Sett den tomme gryten/formen (med lokk) i ovnen etter 1 1/2 time og sett ovnen på 250°C.

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett det hele i ovnen.

Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 220°C og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryten og la det avkjøle helt på rist.

Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

Prøv å vente til brødet er helt avkjølt før du skjærer i den.

Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

Så kan du beundre den flotte fargen,

Saftig, eltefritt betebrød med eller uten valnøtter (rødt brød)

og nyte den gode smaken.

PS. Dette er et spesielt næringsrik brød da betejuicet tilfører en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

 

Kommentarer

  • Reply Karen 13. januar 2021

    Hei Ina!

    Laget dette og det ble fantastisk!! Men… det ble helt flatt på toppen.
    Det hhevet masse, men det fløt utover først og opp etterpå i stedet for bare opp. Så det ble perfekt inni, men så ikke like stilig ut utenpå. Ke gjær eg gale?

    • Reply Mat På Bordet 19. januar 2021

      Hei Karen!
      Hmm, vanskelig å si – må innrømme at jeg ikke har vært bort i det problemet før…
      Kan det hende at gryta di var for liten?
      Eller kanskje du ikke stekte den i gryta?
      Det høres i alle tilfeller ut som om deigen din var for løs og at a.den skulle hatt litt mer mel eller b.trengtes å brettes mer for å bygge en struktur.
      Godt at smakte da!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »