Eltefritt grovbrød i langpanne – perfekt til blingser!
0 kommentarer
Eltefritt grovbrød i langpanne er perfekt til blingser. Skjær brødet i ruter, del de i to og fyll med det du måtte ønske av pålegg.
Dette er både en morsom og praktisk måte å steke brødet på. Frys gjerne rutene og ta frem det du trenger, når du trenger det. Blingsene tar ikke lang tid å tine og kan også fint raskt friskes opp igjen med en liten runde i ovnen eller brødristeren.
Utgangspunktet er oppskriften på grovbrød som du finner på side 142 i boken min Eltefri bakst (oppskriften er også gjengitt litt lenger ned i innlegget).
I prinsipp kan man bruke samme steketeknikk på alle hverdagsbrødene i boken om du er glad i slike blingser,
Jeg gjorde litt som jeg gjør med focaccia og helte olivenolje på toppen av brødet for så å lage masse små hull med fingrene. Disse hullene kan du fylle med oliven, hvitløk, urter, ost eller annet om du vil. Kommer litt an på hva du har lyst å bruke brødet til.
Jeg vil absolutt anbefale den eltefrie teknikken til alle. Ikke bare er det lettvint, men den lange hevetiden gir også mer næringsrike brød som er lettere å fordøye. I boken får du en god gjennomgang av teknikken i tillegg til å få mange deilige og velprøvde oppskrifter på både brød og søt gjærbakst. Les gjerne mer om boken og hva andre synes om den her.
Brødet er ekstra grovt (85%) og perfekt til hverdagen,
Eltefritt grovbrød i langpanne
ingredienser
400g sammalt hvetemel, fin- eller grovmalt
175g hvetemel
25g hvetekli (kruskakli)
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
500 ml kaldt vann
olivenolje (valgfritt)
fremgangsmåte
Ovn temp. 250°C
En liten langpanne ca. 25x35cm.
Bland sammen hvetemel, hvetekli, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vannet og rør sammen til en litt klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie og la den heve på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
Strø benken med litt mel og hell deigen på benken. Brett deigen innover seg et par ganger.
Hell godt med litt olivenolje i langpannen eller dekk bunnen med bakepapir.
Løft deigen over i langpannen og strekk litt på den slik at den passer i langpannen. Ikke tving deigen, om den virker litt fast kan du la den hvile en 10 minutters tid for så å jobbe med deigen igjen.
Dekk formen til og la den heve et lunt sted en times tid.
Hell litt olivenolje over toppen og lag små fordypninger i deigen med fingrene dine (dette steget kan du hoppe over om du ønsker). Slik så deigen min ut da.
Sett formen i varm ovn og stek i ca. 15 minutter.
Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist.
Skjær den i ruter når den er avkjølt eller når du ikke kan vente lengre….
Se så luftig og fin!
Hvor store ruter du ønsker å skjære er også helt opp til deg – som du ser skjærte jeg ganske store ruter her og fikk 8 stykker.
Disse deler jeg så i to og fyller med pålegg. Gjerne litt grønnsaker, så kanskje litt skinke eller salami, ost og flere grønnsaker. Smør, majones, aioli, pesto og andre sauser hører selvsagt også til.
Brødet holder seg godt et par dager, men kan gjerne fryses.
De tiner raskt og kan også friskes opp med en rask tur innom ovnen eller brødristeren.
PS. I boken stekte jeg brødet i brødform, det kan også anbefales!