Eltefritt grovbrød i langpanne – perfekt til blingser!

Eltefritt grovbrød i langpanne

Eltefritt grovbrød i langpanne er perfekt til blingser. Skjær brødet i ruter, del de i to og fyll med det du måtte ønske av pålegg.

Dette er både en morsom og praktisk måte å steke brødet på. Frys gjerne rutene og ta frem det du trenger, når du trenger det. Blingsene tar ikke lang tid å tine og kan også fint raskt friskes opp igjen med en liten runde i ovnen eller brødristeren.

Utgangspunktet er oppskriften på grovbrød som du finner på side 142 i boken min Eltefri bakst (oppskriften er også gjengitt litt lenger ned i innlegget).

eltefri bakst

I prinsipp kan man bruke samme steketeknikk på alle hverdagsbrødene i boken om du er glad i slike blingser,

Jeg gjorde litt som jeg gjør med focaccia og helte olivenolje på toppen av brødet for så å lage masse små hull med fingrene. Disse hullene kan du fylle med oliven, hvitløk, urter, ost eller annet om du vil. Kommer litt an på hva du har lyst å bruke brødet til.

Eltefritt grovbrød i langpanne - perfekt til blingser!

Jeg vil absolutt anbefale den eltefrie teknikken til alle. Ikke bare er det lettvint, men den lange hevetiden gir også mer næringsrike brød som er lettere å fordøye. I boken får du en god gjennomgang av teknikken i tillegg til å få mange deilige og velprøvde oppskrifter på både brød og søt gjærbakst. Les gjerne mer om boken og hva andre synes om den her.

Brødet er ekstra grovt (85%) og perfekt til hverdagen,

Eltefritt grovbrød i langpanne

ingredienser
  • 400g sammalt hvetemel, fin- eller grovmalt
  • 175g hvetemel
  • 25g hvetekli (kruskakli)
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 500 ml kaldt vann
  • olivenolje (valgfritt)
fremgangsmåte

Ovn temp. 250°C

En liten langpanne ca. 25x35cm.

Bland sammen hvetemel, hvetekli, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vannet og rør sammen til en litt klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie og la den heve på kjøkkenbenken i 8-20 timer.

Strø benken med litt mel og hell deigen på benken. Brett deigen innover seg et par ganger.

Hell godt med litt olivenolje i langpannen eller dekk bunnen med bakepapir.

Løft deigen over i langpannen og strekk litt på den slik at den passer i langpannen. Ikke tving deigen, om den virker litt fast kan du la den hvile en 10 minutters tid for så å jobbe med deigen igjen.

Dekk formen til og la den heve et lunt sted en times tid.

Hell litt olivenolje over toppen og lag små fordypninger i deigen med fingrene dine (dette steget kan du hoppe over om du ønsker). Slik så deigen min ut da.

Eltefritt grovbrød i langpanne

Sett formen i varm ovn og stek i ca. 15 minutter.

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist.

Eltefritt grovbrød i langpanne

Skjær den i ruter når den er avkjølt eller når du ikke kan vente lengre….

Eltefritt grovbrød i langpanne

Se så luftig og fin!

Eltefritt grovbrød i langpanne

Hvor store ruter du ønsker å skjære er også helt opp til deg – som du ser skjærte jeg ganske store ruter her og fikk 8 stykker.

Disse deler jeg så i to og fyller med pålegg. Gjerne litt grønnsaker, så kanskje litt skinke eller salami, ost og flere grønnsaker. Smør, majones, aioli, pesto og andre sauser hører selvsagt også til.

eltefritt grovbrød i langpanne

Brødet holder seg godt et par dager, men kan gjerne fryses.

De tiner raskt og kan også friskes opp med en rask tur innom ovnen eller brødristeren.

PS. I boken stekte jeg brødet i brødform, det kan også anbefales!

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »