Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE» når du har lyst på grønnsaker til middag!

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Prøv blomkål bolognese neste gang du får lyst på pasta!

Dette er som du kanskje skjønte en vegetarvariant av den klassiske bolognesen. Jeg har tidligere laget en variant med linser (anbefales absolutt), men kjente at jeg ble litt nysgjerrig på andre varianter.

Blomkål har flere fine egenskaper som gjør at den fungerer godt i en bolognese. For det første, er den lett å kutte ned til mindre biter. Bruker du en food processor, gjør denne kort prosess av å kutte blomkålen ti lnoe som kan nesten forveksles med ris (du har sikkert hørt om blomkålris…).

Og for det andre, er blomkål relativ nøytral i smaken, slik at du kan lett styre smaken av retten med hjelp av urter og krydder.

I denne oppskriften, som i mange andre vegetaroppskrifter der målet er å erstatte kjøttet, må vi bruke en ingrediens som bringer umami til retten. Og det er sopp. Vil du ha enda mer umami smak, kan du tilsette litt soyasaus også.

For å få enda mer smak på pastaretten, har jeg laget en enkel pesto som tilbehør. Dette løfter retten, og jeg vil absolutt anbefale at du lager den du og. Jeg har laget den i en mørtel (her kan du sette barna i sving), men du kan også ha alle ingrediensene i en liten food processor og kjøre det til en grov pesto om du vil. Så kan du selvsagt også kjøpe pesto om du ikke vil lage alt fra bunnen av. Her er et godt råd – hjemmelaget pesto er MYE bedre enn kjøpt, så bare lag den du 🙂

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE» – 6-8 porsjoner

ingredienser
Blomkål bolognese
  • 1 mellomstor blomkål
  • 1 løk, finhakket
  • 5 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 selleristenger, finhakket
  • 200g sopp, finhakket
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ts tørket basilikum
  • 4 ss tomatpurée
  • 1 boks (400g) cherrytomater
  • 200ml grønnsakbuljong eller -kraft
  • 2 ts balsamico eddik
  • salt, pepper
en enkel pesto
  • 100g pinjekjerner
  • 1 hvitløksfedd, grovhakket
  • en liten potte frisk basilikum, finhakket
  • 5-6 ss god olivenolje
  • salt, pepper
  • parmesanost (valgfritt)
  • en dæsj sitronsaft
ekstra
  • parmesan
  • friske urter, finhakket
fremgangsmåte

Lag pestoen.

Ha hvitløk og pinjekjerner i en mørtel og knus det til en paste.

Tilsett finhakket basilikum og arbeid det inn. Hell oppi olivenolje i omganger mens du jobber videre.

Arbeid inn parmesan om du bruker. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Alternativt kan du ha alle ingrediensene i en liten food processor og kjøre det til en grov pesto.

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Bruk ett minutt på å beundre hvor vakker en blomkål er ♥

Bryt den så i mindre buketter, eller grovhakk den, og ha den oppi en food processor. Kjør til blomkålen er finhakket.

Dette kan du selvsagt også gjøre for hånd.

(husk å sette over en kjele med vann og kok pasta etterhvert som du ser at bolognesen blir ferdig).

Ha løken, hvitløken og sopp i en stor stekepanne (gjerne med litt kant) og stek i litt olivenolje til myk.

Ha oppi urter og tomatpuré og stek noen minutter til. Krydre gjerne med litt salt og pepper.

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Ha blomkålen i stekepannen og rør mens du steker videre.

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Ha oppi tomatene (jeg brukte en boks med cherry tomater som du kanskje ser) og buljong/kraft.

La det småkoke til blomkålen er mør. Siden blomkålen er finhakket, tar dette bare noen minutter.

Rør inn balsamico eddik og juster smaken med salt og pepper.

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Bland ønsket mengde blomkål bolognese med pasta, rikelig med parmesan  (om du bruker) og gjerne generøst med finhakkede friske urter (persille, basilikum, timian og oregano funker fint her).

Vil du ‘løsne’ litt på blandingen kan du også tilsette noe av pastavannet.

Dryss litt pesto og mer parmesan over pastaen før servering. En liten runde med pepperkvernen er heller aldri dumt.

Så er det bare å nyte!

Nydelig «BLOMKÅL BOLOGNESE»

Skulle du ha blomkål bolognese til overs kan du spare det til morgendagens middag, eller fryse det.

Eller hva med å lage snurrer med blomkål bolognese fyll?

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »