Det metter og varmer akkurat som klassisk lasagne men ligger mindre tungt i magen.
Enkelt og raskt å lage er det og. Bolognese lages først og får småkoke mens du lager ostesausen. Bruk gjerne opp osterester i ostesausen – en god blanding av litt av hvert er perfekt.
Når bolognese og ostesaus er klart er det bare snakk om å sette sammen vegetarlasagnen.
Bruk gjerne lasagneplater som ikke trenger forkoking. Jeg sparer også litt tid ved å ikke behandle spinaten men legger den lagvis i lasagnen rå. Den vil ta litt plass, men press det gått ned mens du setter lasagnen sammen så får du plass til alt.
Ønsker du ikke å bruke spinat kan du selvsagt bare sløyfe det.
Prikken over i’en er den litt grove pestoen som serveres med lasagnen. Jeg har laget min med persille, men her går det også fint å bruke litt rester av urter som du har stående på kjøkkenet. Myke urter som persille, basilikum og koriander funker best. Brønnkarse og ruccola kan gjerne tilsettes det og for en liten ‘kick’.
Steke vegetarlasagne med en gang, eller la den avkjøle før du setter den kjølig frem til steking.
Den kan også varmes opp igjen dagen etter om ikke alt ble spist med en gang.
Og ja, lasagne kan også fryses. Lag gjerne lasagne i individuelle porsjoner og frys de for en senere anledning. Hjemmelaget ferdigmat er alltid det beste vet du ♥
Er du på utkikk etter flere gode vegetarmiddager kan du ta en titt på disse:
ca. 250g revet ost, gjerne en blanding og gjerne rester
salt, pepper
Annet
ca. 12 lasagneplater
ca. 150g ferske spinat
Urtepesto (valgfritt)
2 ss grovhakket persille
1 ss grovhakkede ristede pinjekjerner
ca. 20g revet parmesanost*
5-6 ss god olivenolje
finrevet hvitløk (valgfritt)
fremgangsmåte
*parmesan er ikke et vegetarisk produkt
Ovn temp. 200° C
En ildfast form – min målte 28x23x6cm
Begynn med bolognesen.
Ha tørket steinsopp i en skål og hell kokende vann over til det dekker. Sett til side.
Ha litt olivenolje i en panne og ha opp i løk, selleri, gulrøtter og hvitløk. Stek på middelsvarme, gjerne under lokk, til løken er myk.
Tilsett persillestilker, oregano og chiliflak. Hell vannet av steinsoppen (spar på vannet) og grovhakk soppen. Ha soppen i stekepannen. Stek videre og tilsett litt av vannet fra soppen. Dette vil gi smak til retten.
Hell laken av linsene og skyll kort i kaldt vann. Ha linser og tomater i stekepannnen og la det koke opp. Smak til med salt og pepper. La bolognesen småkoke videre. Rør inn resten av persillen og balsamicoeddik mot slutten av koketiden.
Lag ostesaus. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. La det steke litt slik at du kvitter deg med melsmaken. Hell opp i litt melk og rør det til du har en glatt jevning. Tilsett mer melk, rør til du har en glatt jevning. Fortsett til all melk er rørt inn i sausen. Synes du sausen er litt for tykk kan du røre inn mer melk. Ha sennep og 3/4 av osten i sausen og rør inn. Smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.
Nå har du elementene klare til å lage lasagnen.
Begynn gjerne med litt ostesaus og topp med lasagneplater. Topp med halvparten av bolognesen og halvparten av spinaten. Hell litt ostesaus over spinaten.
Topp med lasagneplater og resten av bolognesen.
Topp med resten av spinaten og flere lasagenplater. Legg merke til at jeg knekker lasagneplater for å få plass til deg i formen.
Topp med resten av ostesausen. Dekk formen med folie og sett i forvarmet ovn.
Stek i 30 minutter og fjern folien. Stek videre uten folie i 10 minutter til det bobler og toppen har fått litt farge.
Vegetarlasagnen kan med fordel stå 15-20 minutter før servering. Lag gjerne urtepesto i mens.
Bland persille, pinjekjerne, parmesan og olivenolje sammen i en skål. Riv litt hvitløk og ha det oppi om du bruker det. Smak til med salt og pepper.
Skjær vegetarlasagnen i porsjoner og løft de forsiktig ut og over på en tallerken.
Server uretpesto ved siden av.
Vær forsiktig når du spiser vegetarlasagnen – den kan være glovarm!
Hei
Kan tørket steinsopp erstattes med annen fersk sopp uten at det gjør lasagnen mindre god?
Er det avgjørende for smaken at jeg har i balsamicoeddik? Kan jeg evt. erstatte med noe annet om jeg ikke har det?
Vet du om det går å bruke speltmel til ostesausen?
Hei Camilla – Tørket sopp har mer umami smak, men ja de kan erstattes med fersk sopp om man ikke har.
Nei, det er ikke avgjørende for smaken med balsamicoeddik, men den runder av smaken.
Ja, du kan bruke speltmel til ostesausen.
Når det gjelder smak så vil det selvsagt ha innvirkning på smaken om du sløyfer eller erstatter ingredienser, men det betyr nødvendigvis ikke at den ikke kan bli like god. Smak underveis mens du lager og juster som du ønsker. Det blir nok godt 😉 hilsen ina
bruntsukker eller noko anna søtt td lønne sirup eller agave. eg brukar lønne sirup eller brunt sukker .berre litt det skal ikkje mykje til og så har eg litt rødvin i om eg har. og sausen brukar eg maizenna å tjukna med (ikkje maizenna jamnar den r melk i. )
Gøy med vegetaroppskrifter! Denne lasagnen har jeg veldig lyst til å lage i selskap på lørdag 🙂 Jeg har bare et lite spørsmål til oppskriften. Er det ikke fare for at lasagnen blir litt vel våt når man bruker fersk spinat? Eller suger pastaplatene opp det meste? Jeg spør fordi jeg har gått på fersk spinat-smellen flere ganger enn jeg liker å innrømme 🙂
hei Kaja
Skjønner hva du mener, men i denne oppskriften er det relativt lite væske. Ekstra væske fra spinaten er altså are positivt for retten.
Men, om du er usikker kan du selvsagt steke eller forvelle spinaten før du har den i lasagnen.
hilsen
ina
Obs obs at parmesan ikke er vegetarisk. Mange som ikke er klar over det. ☺️
Hei
Kan tørket steinsopp erstattes med annen fersk sopp uten at det gjør lasagnen mindre god?
Er det avgjørende for smaken at jeg har i balsamicoeddik? Kan jeg evt. erstatte med noe annet om jeg ikke har det?
Vet du om det går å bruke speltmel til ostesausen?
Hei Camilla – Tørket sopp har mer umami smak, men ja de kan erstattes med fersk sopp om man ikke har.
Nei, det er ikke avgjørende for smaken med balsamicoeddik, men den runder av smaken.
Ja, du kan bruke speltmel til ostesausen.
Når det gjelder smak så vil det selvsagt ha innvirkning på smaken om du sløyfer eller erstatter ingredienser, men det betyr nødvendigvis ikke at den ikke kan bli like god. Smak underveis mens du lager og juster som du ønsker. Det blir nok godt 😉 hilsen ina
bruntsukker eller noko anna søtt td lønne sirup eller agave. eg brukar lønne sirup eller brunt sukker .berre litt det skal ikkje mykje til og så har eg litt rødvin i om eg har. og sausen brukar eg maizenna å tjukna med (ikkje maizenna jamnar den r melk i. )
Smashing oppskrift. Takk!
Så hyggelig at den falt i smak Lillian!
Hei,
Gøy med vegetaroppskrifter! Denne lasagnen har jeg veldig lyst til å lage i selskap på lørdag 🙂 Jeg har bare et lite spørsmål til oppskriften. Er det ikke fare for at lasagnen blir litt vel våt når man bruker fersk spinat? Eller suger pastaplatene opp det meste? Jeg spør fordi jeg har gått på fersk spinat-smellen flere ganger enn jeg liker å innrømme 🙂
hei Kaja
Skjønner hva du mener, men i denne oppskriften er det relativt lite væske. Ekstra væske fra spinaten er altså are positivt for retten.
Men, om du er usikker kan du selvsagt steke eller forvelle spinaten før du har den i lasagnen.
hilsen
ina