En utrolig saftig sjokoladekake – med en hemmelig ingrediens (en grønnsak)
0 kommentarer
Det er sant, dette er en utrolig saftig sjokoladekake! Kanskje den saftigste jeg har laget noen gang – tett etterfulgt av to andre kaker jeg har laget med grønnsaker.
Ja, du leste riktig. De saftigste sjokoladekakene inneholder grønnsaker. Sjokoladekake med beter var en åpenbaring den gangen jeg lagde den (etter oppskrift fra Nigel Slater).
Sjokoladekake med poteter (oppskriften finner du i den nye kokeboken min Potetkokeboka – en kjærlighetserklæring) ble fantastisk god og en herlig måte å bruke opp kokte poteter fra dagen før.
Og nå lurer du vel på hvilken grønnsak denne herligheten inneholder. Vel, det er squash!
Sjokoladekake med squash er intet nytt og du finner en god del oppskrifter på nett.
Akkurat denne oppskriften er hentet fra den nye boken til Zoë François, Zoë bakes cakes. Mange kaker frister fra boken, men med gode resultater med beter og poteter i sjokoladekake, fristet det selvsagt å lage en med squash.
Oppskriften fra boken har jeg fulgt til punkt og prikke med bare tre unntak.
Jeg har ikke tilsatt salt (i USA bruker de usaltet smør i baking og har derfor salt i ingredienslisten).
Jeg har lagt til 1 ts bakepulver da jeg var veldig i tvil om at 1 ts natron var nok (sorry Zoë…)
Jeg har blandet melis med kakao for å drysse kaken med, da jeg synes ren kakao blir for stramt i smaken.
Hva skal jeg si. Kaken er bare helt fenomenal. Det er en saftig, smaksrik, smelter på tungen type kake som vil kunne holde seg godt i flere dager. Ikke at du kommer til å klare det altså – den forsvinner nok fortere enn det.
Kaken drysses med kakao (som jeg da blandet med melis) som er en fin finish, men om du vil ta det et steg videre kunne du lage en glasur av ganache. Da blir det skikkelig fest.
Jeg har brukt en Bundtform – en rund kakeform med hull i midten og gjerne litt dekorative utskjæringer. En rund kakeform uten dekorative elementer er selvsagt også mulig å bruke.
En utrolig saftig sjokoladekake – med en hemmelig ingrediens
ingredienser
saftig sjokoladekake
50g kakao
270g hvetemel
1 ts natron
1 ts bakepulver
110g smør, romtemperert*
200g brunt sukker
150g sukker
120ml mild olje (solsikke eller raps for eksempel)
1 ts vaniljeekstrakt
2 egg
120g gresk yoghurt
315g revet squash (ca. 1 squash)
115g mørk sjokolade, smeltet og avkjølt
dryss
1 ss kakao
1 ss melis
fremgangsmåte
*er smøret ditt kaldt? Bruk en rivjern og riv smøret. La det ligge på en tallerken eller skål i romtemperatur mens du gjør resten av ingrediensene klare. Den bør være romtemperert innen du setter i gang med å lage røren.
Ovn temperatur 165° C
En bundtform som rommer ca. 2.8l, smurt og drysset med kakao.
Tips. Pass på at squash er revet, sjokolade er smeltet, formen er smurt og ovnen er på før du setter i gang.
Bland kakao, hvetemel, natron og bakepulver sammen.
Rør smøret til det er glatt (bruk en flatvisp om du bruker kjøkkenmaskin).
Tilsett brunt og vanlig sukker og rør godt sammen.
Tilsett olje og vaniljeekstrakt i en tynn stråle mens maskinen går. Visp til blandingen er lett og luftig.
Slik bør røren da se ut.
Tilsett egg, ett om gangen og rør til akkurat blandet.
Tilsett 1/3 av melblandingen or rør til akkurat blandet. Tilsett halvparten av yoghurten og rør til akkurat blandet.
Fortsett til du har blandet inn alt. Husk å skrape ned sidene fra bollen mellom omgangene.
Slik bør røren din se ut.
Rør inn squash for hånd.
Rør så inn den smeltede og avkjølte sjokoladen.
Fordel røren i formen. Bank formen lett ned i bordet/benken slik at røren fordeler seg jevnt.
Sett kaken i varm ovn, nederste rille og stek i 60 minutter.
Ta kaken ut av ovnen og la den hvile en 10 minutters tid i formen.
Snu formen på en tallerken eller serveringsfat og løft av formen.
Se så fin!
La kaken avkjøle.
Dryss kaken med kakao og melis som du har blandet sammen.
Her forsøkte jeg å ta et bilde mens jeg drysset og filmet samtidig….
Se på denne skjønnheten!
Så er det bare å forsyne seg….
Jeg var veldig spent på å se om det fortsatt ville være biter av squash i kaken, men de forsvinner under stekingen.
Du kan altså sitte og humre litt når alle rundt deg fyrer av med komplimenter, vel vitende om at de sannsynligvis ikke vil kunne gjetter hva du har gjort for å få kaken så saftig…