Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur – Boston cream pie

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Hils på festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur – eller Boston cream pie som den er ellers kjent som.

Jeg har lenge hatt lyst å lage denne kaken, og nå var endelig tiden inne. Ikke at jeg hadde en anledning for kaken (den ble faktisk gitt bort), jeg fikk bare så innmari lyst å lage den og kunne rett og slett ikke vente lengre.

Så, her mine damer og herrer, er min variant av Boston cream pie!

Jeg har brukt en oppskrift på vaniljekake fra bloggen, og stekt den i to runde former.

Vanlijekremen har jeg laget litt ekstra stiv slik at den ikke renner utover når vekten av en kake og glasur kommer på toppen av den.

Og glasuren – ja det er en enkel ganache, søtet med litt lys sirup.

Mer komplisert er det altså ikke. MEN, når det er sagt så er det et par ting du skal være litt nøye på.

  • pass på at vaniljekremen er tykk nok. Den er ganske tykk etter oppkok og vil tykne ytterlig ved avkjøling. Når den er kald, skal den være så stiv at du må piske den slik at den blir smørbar.
  • pass også på at ganachen er tykk før du smører den opp på kaken. Ganache er flytende når du først lager den og vil stivne etterhvert som den avkjøler. Sett den kjølig for å få en god, tykk men fortsatt smørbar konsistens. Blir den for tykk kan du alltids varme den litt opp igjen.

Kaken og kremen kan lages i forkant og settes sammen dagen etter. Lag gjerne glasur samme dag, eller lag den også i forkant og varm den opp for å få riktig konsistens.

Oppbevar kaken kjølig om den ikke skal serveres med det samme.

Pynt gjerne til fest eller server som den er – den er jo ganske festlig av seg allerede 😉

Her er forslag til flere festkaker om ikke denne var det du var på utkikk etter:

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur – Boston cream pie

ingredienser
Vaniljekake
  • 100g smør eller margarin
  • 200g sukker
  • 4 egg
  • 350g hvetemel
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 150ml melk
  • 150ml yoghurt naturell
Vaniljekrem
  • 4 eggeplommer
  • 100g sukker
  • 50g maizena
  • 500 ml melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt
Ganache - sjokoladeglasur
  • 150ml kremfløte
  • 2 ss lys sirup
  • 200g kokesjokolade
fremgangsmåte

Vaniljekake

Ovn temp 180°C

2 smurte kakeformer ø 20cm med løs bunn. Bunn og sider kledd med bakepapir.

Sett på ovnen og kle bunn og sider med bakepapir. Det er viktig at sider dekkes med bakepapir slik at du får en fin kant på kakene. Disse dekkes nemlig ikke av glasur.

Pisk smør og sukker til det er lyst og luftig. Dette tar gjerne 5-10 minutter med kjøkkenmaskin.

Det er en fordel å bruke romtemperert smør. Har du glemt å ta smøret ut av kjøleskapet kan du skjære den opp i små terninger eller rive det med et rivjern og la det stå ute en 5-10 minutters tid for å mykne.

Når smør og sukker er lyst og luftig tilsetter du egg, ett om gangen. Pisk godt mellom hvert egg.

Du bør nå ha en lys, luftig røre.

Bland hvetemel med bakepulver og natron.

Bland melk med yoghurt.

Rør hvetemel blandingen og melk blandingen vekselvis inn i røren. Begynn og avslutt med melblandingen.

Fordel røren jevnt i begge formene.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Sett i varm ovn, nederste rille, og stek og stek i ca. 30 minutter eller til kaken er ferdigstekt.

Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en pinne forsiktig ned i midten av kaken (hullet kan du se i kaken min i bildet under). Trekk ut pinnen. Sitter det ikke noe deig fast i pinnen er kaken ferdigstekt.

La kaken avkjøle 10 minutter i formene. Ta de ut av formene og la de avkjøle helt på rist.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Vaniljekrem

Rør sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en skål.

Varm opp melken til like under kokepunktet i en kjele.

Hell litt av melken i eggeblandingen mens du rører. Rør inn resten av melken.

Hell det hele tilbake i kjelen gjennom en sil og kok opp under røring.

Vaniljekremen skal være fin og tykk nå.

Trekk kjelen fra varmen og rør inn vaniljeekstrakt.

Hell vaniljekremen i en skål og legg plastfolie direkte på kremen. La den avkjøle helt og sett så kjølig om den ikke skal brukes med det samme.

Har kremen stått en stund og blitt stiv kan du piske den slik at den kan fordeles på kaken.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Sjokoladeglasur (ganache)

Varm opp kremfløten i en kjele og rør inn sirup.

Trekk fløten fra varmen og ha oppi sjokoladen.

La den stå 5 minutter og rør så sammen til en glatt glasur.

La glasuren avkjøle til du her riktig konsistens.

 

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Når kaken er stekt og vaniljekremen er avkjølt kan du ta fatt på å sette sammen kaken.

Skjær toppen av den ene kaken og sett den med kutt siden ned på et fat.

Ha vaniljekremen på toppen og spre det jevnt utover.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Det er lurt å ikke smøre vaniljekremen helt ut til kanten da tyngden av kaken som som settes opp på dette igjen vil presse det utover.

Sett den andre kaken forsiktig på toppen av kremen og press lett ned.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Kaken kan nå settes kjølig slik at kremen stivner igjen, eller du kan kjøre på med glasur.

Ha glasuren på toppen av kaken…

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

og fordel jevnt utover toppen.

Dette er gøy, kos deg med det. ♥

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Sånn, da var denne herligheten av en kake ferdig!

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Skal den ikke spises med en gang kan den settes kjølig.

Jeg skjærte et stykke med en gang med det resultatet at kremen presset seg utover kanten.

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Men sånn er det – denne kaken kommer til å tyte litt ut av kantene – det er tross alt ett godt lag med herlig vaniljekrem som ligger i midten…

Festkake med vaniljekrem og sjokoladeglasur - Boston cream pie

Kan du motstå?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »