Langtidskokt kjøttsaus – din redning i hverdagen

Langtidskokt kjøttsaus - din redning i hverdagen

Se på tiden du bruker for å lage langtidskokt kjøttsaus som en investering.

En investering som kan spare deg for masse tid (og tanker) i hverdagen. For lager du nok, kan du fryse ned porsjoner og bruke det de dagene tiden ikke helt strekker til. Var ikke det lurt?

Husker du på det, så tar du kjøttsausen ut av frysen om morgenen og lar det tine i kjøleskapet. Så er det bare å sette over pastavannet, varme opp sausen og du har en null stress (og ikke minst utrolig smakfull) middag klar på 1,2,3. Hjemmelaget ferdigmåltid kaller jeg det.

Og apropos frysing. Jeg fryser ned i porsjoner av 2, slik at jeg kan ta ut så mye jeg trenger alt ettersom hvor mange som spiser. Jeg fryser ned i bokser som er enkle å stable opp på hverandre, eller i poser som jeg legger flatt (tiner fortere).

Har du vakuummaskin kan du legge vakumerte poser i kaldt vann for å tine innholdet raskt og skånsomt. Hvis ikke du har husket å ta det ut om morgenen allerede…

Husk også å skrive på boksen/posen hva du har laget, hvor mange porsjoner det er og når du laget det.

Og ja, du har tid til å lage langtidskokt kjøttsaus. Mesteparten av tiden skal den bare stå på komfyren og småkoke seg god. Alt du trenger å gjøre er å røre av og til – eller få noen til å gjøre det for deg…

Langtidskokt kjøttsaus - din redning i hverdagen

Langtidskokt kjøttsaus – din redning i hverdagen – 8-10 porsjoner

ingredienser
  • 800g kjøttdeig, gjerne økologisk
  • 2 løk, finhakket
  • 6 stilker stangselleri, i fine skiver
  • 250g sopp (gjerne en blanding), renset, i terninger eller skiver
  • 4 hvitløksfedd, grovhakket
  • 2 ss tørket persille
  • 2 ts tørket basilikum
  • 2 ts tørket oregano
  • 100ml rødvin
  • 2 boks tomater på boks
  • 4 ss tomatpurée
  • 500 ml kjøttkraft eller -buljong
  • 2 laurbærblad
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • salt, pepper, olje til steking
fremgangsmåte

Finn frem en stor gryte, varm den opp og ha oppi godt med olivenolje eller annen olje om du foretrekker.

Stek kjøttet, gjerne i omganger, slik at det får godt med farge.

Løft kjøttet ut av gryta når den er ferdigstekt.

Slå ned varmen og hell oppi mer olje om nødvendig.

Ha oppi løk og stek noen minutter før du har oppi stangselleri.

Stek noen minutter.

Ha soppen oppi og stek til den er myk.

Ha oppi persille, basilikum og oregano og rør godt om.

Legg kjøttdeigen tilbake i gryta (med ev. saft som har rent av) og rør om. La det bli gjennomvarmt.

Hell oppi rødvinen og la det koke bort, gjerne mens du rører litt.

Ha tomater på boks (jeg brukte en boks hakkede tomater og en boks cherrytomater) og tomatpuré oppi gryta og la det koke opp.

Hell oppi kraft og tilsett laurbærblad. (Sorry, feil rekkefølge på bildene under ser jeg nå …)

La kjøttsausen småkoke 2-3 timer.

Rør inn frisk persille og smak til med salt og pepper om nødvendig.

Fisk ut laurbærblad før servering.

Kok favorittpastaen din og bland med en generøs porsjon kjøttsaus.

Dryss over litt frisk persille, kvern over litt pepper og strø med litt parmesanost.

Langtidskokt kjøttsaus - din redning i hverdagen

Se så godt!

Langtidskokt kjøttsaus - din redning i hverdagen

Hvis du kokte litt for mye pasta (som jeg gjorde) kan du fryse pasta med kjøttsaus i små (eller store) former.

Dryss med ost og sett i ovnen for en gratinert variant neste dag….

Langtidskokt kjøttsaus - din redning i hverdagen

Kommentarer

  • Reply Birgitte 16. august 2024

    Dette er slik jeg også lager kjøttsaus. Jeg gjør det samme med kjøttboller, da pleier det å bli ca 80 stk som fryses løst for så å pakkes. Genialt til travle dager. Det er så fint at du minner oss på slike ferdigretter. Håper det kommer noen med fisk også. Tusen takk for veldig mange gode oppskrifter og tips til matglede. Klem fra Birgitte

  • Reply Anna 23. januar 2022

    Denne har jeg stående på komfyren nå. Når jeg skulle smake var den fryktelig salt – viste seg at jeg har kjøpt persillekrydder hvor hovedingrediensen er salt, og ikke ren tørket persille. Bare min egen feil selvfølgelig, men greit å advare andre som heller aldri har kjøpt tørket persille før om at det er stor forskjell!

  • Reply Karin Rønning 21. januar 2022

    Slik lager jeg all pastasaus. Men tilsetter en gulrot og en skive sellerirot finhakket i en food prosessor (jeg har Thermomix TM5). Freser det, rødløk, hvitløk i litt olivenolje i en gryte. Steker kjøttdeig eller karbonade i porsjoner i en panne og tilsetter det i grønnsakmiksen. Kraft hvis jeg har. Rødvin hvis jeg har. Freser tomatpure med siste porsjon kjøtt. Krydrer. Tilsetter HP saus og grovhakkede kapers for umami, evt også noen middelhavsansjoser. Men de er dyre… Så grovhakkede tomater i pappboks (Eldorado) og en boks Mutti cherrytomater. Putrer til smaken er rund og konsistensen er som ønsket. Friske urtekrydre før servering. Gjerne timian fra potte.
    Den mengden du angir vil bare være nok til en middag hos oss. Lager for to dager.. 400 gr karbonade og 400 gr malt svin eller lam.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »