Kanelbollebrød – er det brød eller er det kake?

Kanelbollebrød

Kanelbollebrød – er det brød eller er det kake?

En ting er sikkert – det er dødsgodt!

Dette brødet (ja, vi har bestemt oss for å definere det som brød) er an av favorittene hjemme hos oss.

Ideen om å lage et brød med kanel og rosiner er egentlig overført fra cinnamon raisin bread, et brød jeg har vokst opp med i USA og som min mann senere fikk smaken på i form av cinnamon raisin bagels.

Jeg måtte ikke jobbe så lenge med min familie på å overbevise de om at dette var et godt brød, og lagde etterhvert min egen eltefrie variant.

Det fine med eltefrie varianter er, som du kanskje har skjønt, at du ikke trenger å elte for hånd eller maskin. Deigen bygger nemlig opp sin egen gluten struktur ved at den får mye tid og litt mer væske enn brød som skal eltes.

Fordi den trenger litt tid å heve, kan det være lurt å planlegge litt her. Rør sammen deigen på kvelden og stek brødet neste dag. Eller rør sammen deigen på morgen og stek på kvelden.

Og om du ikke skulle rekke å steke deigen likevel, kan du alltids sette den i kjøleskapet. Der kan den stå et par dager til før du bør steke den.

Oppskriften er hentet fra boken min Eltefri bakst, en bok med 100 oppskrifter på eltefritt brød og sør gjærbakst.

Eltefri bakst

Boken er å få kjøpt i bokhandel og kan også bestilles på nett hos for eksempel Ark.no, Norli.no og direkte fra forlaget.

Lurer du på hva fordelene med eltefri bakst er kan du gjerne lese dette innlegget som jeg skrev på bloggen tidligere.

Kanelbollebrød – 1 stort brød

ingredienser
brødet
  • 600g hvetemel
  • 100g rosiner
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 250ml melk
  • 200ml kaldt vann fra springe
fyllet
  • 1 ss kanel
  • 4 ss brunt sukker (farin)
fremgangsmåte

kanelbollebrød

Ovn temp. 250° /200°C

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer c. 4 liter

Bland hvetemel, rosiner og tørrgjær i en stor bolle. Hell i melken og vannet og rør sammen til en litt klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken 8-20 timer.

Bland kanelen med sukkeret.

Ha deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd med mel. Trykk den litt flat og strø kanelblandingen jevnt utover. Klem fyllet gjerne litt ned i deigen.

Brett deigen innover seg selv flere ganger til fyllet er godt fordelt. Dryss om nødvendig med mer mel om det trengs under brettingen.

Legg deigen med brettsiden ned, dekk den til og la den heve videre i 2 timer.

Sett den tomme gryten med lokk i ovnen etter 1 1/2 time og sett ovnen på 250°C.

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryta, sett på lokket og sett det hele i ovnen Stek i 30 minutter.

Ta av lokket, senk temperaturen til 200°C og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle helt på rist.

kanelbollebrød

TIPS:

Har du lyst å gjøre dette brødet ekstra godt lar du rosinene trekke i rom et par timers tid før du vender dem i deigen ….

kanelbollebrød

Får du ikke spist opp brødet mens det er ferskt, kan du sette skiver i brødristeren for å frisk den litt opp. Blir magisk godt igjen….

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »