Potetlasagne, fra den nye boken min, Potetkokeboka

Potetlasagne, fra den nye boken min, Potetkokeboka

Har du prøvd potetlasagne?

I forbindelse med den nye kokeboken min POTETKOKEBOKA, en kjærlighetserklæring, gjorde jeg en del research og prøvde meg på litt forskjellige oppskrifter. Med potet selvfølgelig.

Et mål med boken var å vise at poteten faktisk kan være et fullverdig middag og ikke bare serveres som tilbehør. Potetlasagne er en av 18 oppskrifter som du finner i kapittelet ‘poteter som eget måltid’ i boken, og den er så absolutt en av mine favoritter.

Prinsippet er det samme som ‘vanlig’ lasagne. Lag på lag med tomatsaus og ostesaus legges på toppen av hverandre, men i stedet for lasagneplater, skiller jeg lagene med tynne skiver med potet.

Og når jeg skriver tynne, så mener jeg tynne. Det er best å bruke en mandolin til denne oppgaven, og tro meg, har du først gått til anskaffelse av mandolin så vil du se at den brukes til mye.

Potetene kan selvsagt også skjæres i skiver, men det er mulig at du må tilpasse steketiden noe. Lasagnen er ferdig når potetene er møre, så stikk en kniv ned i lasagnen for å sjekke før du tar den ut.

Tips

Som med alle lasagne, så er denne også glovarm når den kommer ut av ovnen. La den gjerne hvile 15-20 minutter før den serveres. Da får den satt seg litt, men vil fortsatt være god og varm.

Et tips til. Jeg er ikke så nøye med hvordan jeg fordeler potetene i lasagnen (bortsett fra at det skal være et jevnt lag). Med unntak av siste laget. Dette er laget som kommer til å synes, og der legger jeg potetene pent slik at det gir et fint mønster.

Å ja, og et tips til. La du merke til den grønne sausen? Det er en urtepesto som jeg lagde litt på sparken. Jeg synes det er prikken over i’en med litt pesto på toppen. Ta gjerne utgangspunkt i urtepestoen i denne oppskriften, lag din egen variant eller kanskje du har noe stående?

Dette er forresten boken min. Du kan kjøpe den i bokhandel eller bestille den direkte fra forlaget. Der kan du også lese hva andre synes om boken.

Potetkokeboka

Potetlasagne – 4-6 porsjoner

ingredienser
  • 1 kg kokefaste poteter
tomatsaus
  • 30g tørket steinsopp
  • 2 selleristenger finhakket
  • 2 gulrøtter i små terninger
  • 2 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd i fine skiver
  • 1/2 ts tørket oregano
  • en liten håndfull finhakkede persillestilker
  • en klype chiliflak
  • 2 bokser (à 400g) hakkede tomater
  • 2 bokser (à 400g ( grønne linser
  • 1 ts balsamicoeddik
  • finhakked persilleblader (fra stilkene som du brukte tidligere)
  • olivenolje til steking, salt og pepper
ostesaus
  • 2 ss smør eller margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 500 ml melk
  • 200g revet ost
  • salt og pepper
fremgangsmåte

 

Potetlasagne, fra den nye boken min, Potetkokeboka

Ovn temp. 200°C

Start med tomatsausen. Ha tørket sopp i en skål og hell over kokende vann til det dekker. Sett til side.  

Ha litt olivenolje i en stekepanne og fres selleri, gulrøtter og løk til myk. 

Grovhakk soppen som har trukket i vann (spar på vannet) og ha oppi stekepannen sammen med hvitløk, oregano, persillestilker og chiliflak. La det steke noen minutter til.  

Hell laken av linsene og skyll i kaldt vann. Ha linser, hakkede tomater og noe av soppvannet i gryta. La det koke opp og smak til med salt og pepper. La det småkoke videre mens du tilbereder ostesausen. 

Smelt smør eller margarin i en kjele. Ha oppi melet og rør sammen. La det steke ett minutt eller to under omrøring.  

Hell oppi cirka 1 dl melk og rør sammen til en glatt jevning. Rør inn litt mer melk, og rør igjen sammen til en glatt jevning. Fortsett til all melk er blandet inn og du har en glatt og jevn saus. La det koke opp.  

Rør inn osten og la det smelte. Smak ostesausen til med salt og pepper og sett til side.  

Rør balsamicoeddik og persilleblader inn i tomatsausen. Smak til igjen med salt og pepper, om nødvendig. 

Skrubb potetene rene og skjær de i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Skyll potetskivene i kaldt vann og fordel de på et rent kjøkkenhåndkle. Legg et nytt rent håndkle på toppen og rull sammen til en pølse. Press godt ned på håndklærne for å få potetene så tørre som mulig.  

Fordel nok tomatsaus i en ildfast form til det dekker bunnen. Topp med et godt lag med potetskiver. 

Topp potetskivene med ostesaus og fortsett å legge ingrediensene lagvis på toppen av hverandre. Avslutt med et lag poteter toppet med et tynt lag ostesaus.  

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i varm ovn. Stek i 45–60 minutter eller til potetene er møre. 

Fjern folien og la potetlasagne få litt farge.

Potetlasagne

La gjerne potetlasagne stå 10–15 minutter før servering, slik at den setter seg. 

Topp med litt urtepesto (les innledningen) og server gjerne med salat.

Potetlasagne

 Se så digg!

Det frister, ikke sant?

Potetlasagne

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »