Kung pao kylling – spicy kylling med paprika har ligget på ‘å lage’ listen lenge. Tidligere forsøk er ikke blitt publisert på bloggen fordi oppskriften ikke satt helt.
Men nå, nå har jeg knekt koden. Retten er fortsatt spicy (som den skal være) men, akkurat passe spicy for våre ganer (og i henhold til noen andre ganer som også fikk smake). Alle har forskjellig toleranse når det gjelder chili, så jeg anbefaler å prøve deg litt frem her med mengde chili.
Men først, lag oppskriften slik den står beskrevet og smak. Er det ikke spicy nok for deg kan du notere at du kan legge til noen chili neste gang du lager dette. Er det for spicy, ja, da noterer du det også og bruker mindre chili neste gang.( Og drikk melk for å lindre eventuell brennende følelse du har i munnen. )
Retten kommer sammen ganske raskt så jeg anbefaler å sette over risen først. Blir den ferdig før kyllingen holder den seg varm i gryta en god stund.
Neste steg er å marinere kyllingen. Marinaden er lett å blande sammen og så vendes kyllingen i den. Det holder at den ligger i marinaden mens du forbereder resten av retten.
Sausen skal også blandes sammen før den går i gryta. Både sausen og marinaden inneholder typiske kinesiske ingredienser som jeg håper de fleste har allerede. Jeg kjøper gjerne slike ingredienser i innvandrerbutikk. Der er de ofte billigere i tillegg til at det som oftest er større utvalg. Sjekk gjerne også på nett. Når det er sagt får du også det meste i en velassortert matbutikk. Og som alltid, har de ikke ingrediensene som du gjerne vil kjøpe så spør. Det hender ofte at de vil ta det inn for deg.
Når du også har forberedt resten av ingrediensene er det bare stekingen som står igjen – og det går fort. Ha altså alt klart før du setter i gang.
Liker du spicy mat kommer du til å elske denne retten!
Tips
Det kan hende at det er litt vanskelig å finne et par av ingrediensene – da kan du gjøre følgende:
- Mirin – er en japansk risvin og er tilgjengelig i størrre matbutikker. Får du ikke tak i den kan den erstattes med lik mengde sherry eller marsala.
- Svart riseddik – kan kalles for kinesernes svar for balsamicoeddik. Får du ikke tak i svart riseddik, kan du altså bytte det ut med balsamico.
Chili
De fleste oppskriftene på Kung pao kylling bruker tørket Thai chili. Jeg har brukt ferske rawit chili som jeg handlet på KIWI. Du er også å få kjøpt i de andre kjedebutikkene (coop, meny, og så videre).
Dette er en av de sterkeste chiliene og de skal derfor behandles varsomt. Vask hendene dine godt etter at du har tatt på chiliene og unngå for all del å klø deg i øyet eller nesen eller ta på andre. Dette gjelder også for kniven og skjærebrettet du har brukt.
Ikke stek hele chili – de eksploderer etterhvert som de blir varme. Skjær de i to. Frøene vil da løsne og blandes i retten. Selve chiliene kan spises om du ønsker det ekstra spicy. Vær dog oppmerksom på at de er ekstra sterke. Seriøst, de er virkelig sterke!
Du finner en hel del gode kyllingretter her på Mat på bordet – ta gjerne også en titt på disse populære oppskriftene:
- asiatiske kyllingvinger – spicy, sprøe og vanvittig gode
- sesamkylling
- Katsu (panert) kylling med currysaus
- Kylling med cashewnøtter
- Thai (larb) salat med kylling
Kung pao kylling – spicy kylling med paprika – 4-6 porsjoner
Kjøp gjerne økologisk kylling eller sjekk her hos dyrevernalliansen hvilke kyllingprodusenter som er best på dyrevelferd før du går og handler.