Nå skal jeg fortelle deg hvordan man lager ordentlig sprøstekte poteter!
Det er nemlig noen små triks som skal til for at du får til en skikkelig sprøstekt utside og en myk og deilig innside.
Triks nr. 1
Det første trikset er å tilsette natron i kokevannet. For å få den skikkelig sprøstekte skorpen er det nemlig et poeng å få så mye overflate som mulig, som da også kan bli sprø. Natron bryter ned overflaten på poteten mens den koker, slik at den får en litt rufsete overflate.
Triks nr. 2
For å gjøre den enda mer rufsete rister jeg potetene i gryta etter at jeg har helt av vannet og etter at jeg har tilsatt en smaksatt olje.
Først da, når de er skikkelig rufsete settes de i ovnen.
Triks nr. 3
Mens de er i ovnen skal du passe litt på de. Dvs, du trenger ikke nistirre på ovnen, men sett gjerne timeren på intervaller. Ta potetene ut og vend litt på de slik at de får fin farge og blir sprøe på alle sider.
Så, når de er skikkelig sprøstekte på utsiden og myke og gode drysser du hvitløk, urter og salt over det hele før servering. Det er så godt!
Potetkokeboka
Oppskriften er en av nesten 100 oppskrifter med potet som du finner i den nye kokeboken min Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring. Boken kan bestilles direkte fra forlaget, men finnes også i de fleste bokhandel, store som små. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos Norli eller Ark (da får du god pris).
Klikk på bildene under om du vil lese litt mer om boken og hva andre synes om den.
Hvordan man lager ordentlig sprøstekte poteter – 4-6 porsjoner
ingredienser
1 kg. kokefaste poteter
3 liter vann
2 ss salt
1/2 ts natron
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts tørket rosmarin
3 ss olje
salt og pepper
frisk finhakket persille til pynt
fremgangsmåte
Ovns temp. 220°
Kok opp vannet.Skrell og skjær potetene i passe store biter. Ha salt og natron i det kokende vannet, og deretter potetene. La de koke 10 minutter.
Stek hvitløk og rosmarin i oljen i mens, til hvitløken begynner å bli gyllen.
Hell oljen gjennom en sil og sett den til side. Spar på rosmarinen og hvitløken.
Hell vannet av potetene og la de få dampe av seg. De skal være helt tørre.
Her ser du (litt dårlig bilde) forskjellen mellom potet kokt i vann med og uten natron. Poteten til høyre har allerede en litt mer rufsete overflate – og mer rufsete skal det bli!
Hell oljen som du stekte hvitløk og rosmaner i over potetene.
Sett lokk på gryta og rist, slik at utsiden av potetene brytes ned. Se her, nå snakker vi skikkelig rufsete!
Ha potetene i en ildfast form eller langpanne. Pass på at potetene ligger i ett lag og strø med salt.
Sett i varm ovn og stek i 20 minutter.
Vend potetene og stek i ytterlig 20 minutter.
Ta potetene ut av ovnen og vend potetene igjen slik at de får fin farge på alle sider. Stek i ytterlig 10–20 minutter eller til du synes de har fått nok farge.
Bland rosmarinen og hvitløken som du stekte i oljen med frisk persille og strø over potetene.
Strø gjerne også litt flaksalt over før servering.
Jada! Ser ikke dette godt ut????
Se her har jeg servert de litt mindre røft med en fin krans av frisk rosmarin.
Gjett om dette dufter godt!
Da er du innvidd i alle hemmelighetene og din tur til å diske opp med skikkelig sprøstekte poteter!
Tips
Olje kan byttes ut med ande- eller ribbefett for ekstra smaksrike sprøstekte poteter!