Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Fløtegratinerte poteter - den aller beste oppskriften (fra Potetkokeboka)

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter skal jeg fortelle deg alt om her!

Oppskriften er hentet fra den nye kokeboken min «Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring» og er en av nesten 100 oppskrifter der potet er stjernen! Boken kan bestilles direkte fra forlaget, men finnes også i de fleste bokhandel, store som små. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos Norli eller Ark (da får du god pris).

POTETKOKEBOKA - en kjærlighetserklæring
Klikk gjerne på bildet om du vil lese litt mer om boken og hva andre synes om den.

Fløtegratinerte poteter er og blir en klassiker og det finnes mange måter å lage de på. Jeg har landet på denne metoden etter å ha lest om den på Bon Appetitt. Og det er spesielt to ting som gjør at denne oppskriften skiller seg ut fra andre oppskrifter. 

kok fløten først

Fløten kokes sammen med løk, hvitløk, frisk timian, salt og pepper, og kjøres glatt med en stavmikser når løken er mør. Dette gjør at smaken fordeles jevnt i fløtesausen som potetene kokes i. 

sett potetene på høykant i formen

Potetene skjæres i tynne skiver og legges litt på høykant i formen (istedenfor liggende, som de tradisjonelt gjør). Dette gjør at hver potetskive er myk der den har fått lov å ligge i fløtesausen, og sprø der den har stikket utenfor. 

Å toppe fløtegratinerte poteter med ost er valgfritt, men godt. Jeg har blandet osten inn i fløtesausen her, men den kan også strøs på toppen etter at folien er fjernet.

Dette er en fin anledning å bruke opp diverse osterester, om du skulle ha det liggende. Jeg liker best å bruke oster med tydelig smak – Gruyère eller Parmesan egner seg for eksempel ypperlig til denne retten.  

Nydelige fløtegratinerte poteter – 6-8 porsjoner

ingredienser
  • 1 kg kokefaste poteter
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 mellomstor sjalottløk
  • 3- 4 kvister frisk timian
  • 500 ml kremfløte
  • 1 ts flaksalt
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • 100g Gruyére-ost eller annen smakfull ost
  • 1 ts friske timianblader
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C

Skrell og knus hvitløksfeddene. Skrell og skjær løken i båter. Ha fløte, hvitløk, løk, salt, pepper og timian i en gryte. Kok opp, og la det hele småkoke på svak varme i 10–15 minutter eller til løken er helt mør. Bruk en stavmikser til å kjøre alt glatt. 

Rør inn ost i den varme fløten og smak til med mer salt og pepper om nødvendig.

Mens fløten koker, skjæres potetene i fine skiver. Bruk gjerne en mandolin til dette, eventuelt en ostehøvel eller kniv. Sett potetskivene på høykant i en ildfast form som rommer cirka 2 liter.

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Hell fløteblandingen over potetene. Lirk gjerne litt på potetene slik at fløten fordeler seg jevnt. 

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i forvarmet ovn. Stek i 30–40 minutter til potetene er møre (sjekk de gjerne med en kniv). Ta av folien og stek i 5-10 minutter til, til du har fått en fin farge på toppen. 

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Strø friske timianblader over potetene før servering.

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Som med alt som kommer rett fra ovnen, så er også fløtegratinerte poteter kjempevarme. De kan derfor gjerne stå en 10 minutters tid før de skal serveres. 

Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter !

Tips

Hvis du skal servere potetene dagen etter, kan du lage dagen i forkant.  La potetene avkjøle helt på kjøkkenbenken, før du setter de til oppbevaring i kjøleskapet. Ved servering, la de komme til romtemperatur igjen, før du setter de i ovnen i cirka 20 minutter (dekket med alufolie). Husk å pynte med litt grønt før servering.

Kommentarer

  • Reply Birgitte 6. mars 2022

    Kjære fine Ina. Du er en stor inspirasjon når det kommer til matlaging. Dog er jeg ikke så veeeldig glad i poteter, men det får gå. Så generøst og flott av deg å donere annonseinntekter til LUG! Håper flere bloggere følger i dine spor. Jeg har en utfordring til deg! Med tanke på krigen i Ukraina: mat og oppskrifter fra Ukraina, et land vi ikke kjenner mattradisjoner fra. Kanskje vanskelig, men hyggelig om du tør og vil. God søndag kveld til deg og flokken din. Klem fra Birgitte

    • Reply Mat På Bordet 7. mars 2022

      Hei Birgitte
      Det kjennes godt å kunne bidra og jeg vet at det er mange bloggere som gjør det samme, på sin måte.
      Tanken om å lage ukrainsk mat har streifet meg, og nå som du også nevner det skal jeg google litt til.
      Takk for fin kommentar ❤️❤️❤️

      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »