

Bringebærsyltetøy er godt, og ripssyltetøy er godt det og. Men, bringebærsyltetøy med rips er magisk!
Syltetøyet er lett å lage. Det som kanskje tar mest tid er å rense ripsene. Sjekk trikset under der jeg bruker gaffel for å fjerne rips fra stilken (kan hende du må klikke på play for å spille filmen….)
Så er det bare om å gjøre å koke opp syltetøyet. Det vil si, først koker du opp bærene med sitronsaften før du tilsetter sukkeret.
Så skal det kokes videre. Det vil danne seg en del skum på toppen, dette kan du gjerne skumme av (gjør at syltetøyet holder seg bedre). For å se om syltetøyet er ferdig, har du to muligheter.
Den ene metoden innebærer å koke syltetøyet til det er 105° C. Det er det enkleste synes jeg. Merk at syltetøyet kommer fort opp i 100° C, de neste 5° tar dog en del lengre. Det er bare å smøre seg med tålmodighet.
Den andre metoden er den såkalte tallerken metoden. Hell litt av det varme syltetøyet over på en ren tallerken og sett den i kjøleskapet en 5 minutters tid. Ta den frem og dytt syltetøyet litt med fingertuppen. Lager den rynker, er den ferdig.
For å kunne oppbevare syltetøyet lenge, er det også viktig at du har rene, gjerne steriliserte glass. Dette gjør jeg ved å koke opp en stor kjele med litt vann og har glassene oppi mens syltetøyet lages.
Når syltetøyet er ferdig, henter jeg opp glassene og fyller syltetøyet oppi. Hell syltetøy nesten helt til toppen og skru på lokk. La de avkjøle på benken og test at de er hermetisert ved å trykke på lokket. Er den fast (og ikke klikker) når du trykker på den, er syltetøyet hermetisert og kan stå lenge mørkt og gjerne litt kjølig. Åpner du syltetøyet skal den oppbevares kjølig.
Håper du lar deg friste å lage dette! Ingenting smaker bedre enn å smake litt på sommeren midt på vinteren…..
Jeg har laget en liten film for å vise deg hvordan du lager syltetøyet – ta en titt!
Du kan også se filmen på Instagram her.