Bringebærsyltetøy med rips ❤️

Bringebærsyltetøy er godt, og ripssyltetøy er godt det og. Men, bringebærsyltetøy med rips er magisk!

Syltetøyet er lett å lage. Det som kanskje tar mest tid er å rense ripsene. Sjekk trikset under der jeg bruker gaffel for å fjerne rips fra stilken (kan hende du må klikke på play for å spille filmen….)

Så er det bare om å gjøre å koke opp syltetøyet. Det vil si, først koker du opp bærene med sitronsaften før du tilsetter sukkeret.

Så skal det kokes videre. Det vil danne seg en del skum på toppen, dette kan du gjerne skumme av (gjør at syltetøyet holder seg bedre). For å se om syltetøyet er ferdig, har du to muligheter.

Den ene metoden innebærer å koke syltetøyet til det er 105° C. Det er det enkleste synes jeg. Merk at syltetøyet kommer fort opp i 100° C, de neste 5° tar dog en del lengre. Det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Den andre metoden er den såkalte tallerken metoden. Hell litt av det varme syltetøyet over på en ren tallerken og sett den i kjøleskapet en 5 minutters tid. Ta den frem og dytt syltetøyet litt med fingertuppen. Lager den rynker, er den ferdig.

For å kunne oppbevare syltetøyet lenge, er det også viktig at du har rene, gjerne steriliserte glass. Dette gjør jeg ved å koke opp en stor kjele med litt vann og har glassene oppi mens syltetøyet lages.

Når syltetøyet er ferdig, henter jeg opp glassene og fyller syltetøyet oppi. Hell syltetøy nesten helt til toppen og skru på lokk. La de avkjøle på benken og test at de er hermetisert ved å trykke på lokket. Er den fast (og ikke klikker) når du trykker på den, er syltetøyet hermetisert og kan stå lenge mørkt og gjerne litt kjølig. Åpner du syltetøyet skal den oppbevares kjølig.

Håper du lar deg friste å lage dette! Ingenting smaker bedre enn å smake litt på sommeren midt på vinteren…..

Jeg har laget en liten film for å vise deg hvordan du lager syltetøyet – ta en titt!

Du kan også se filmen på Instagram her.

Bringebærsyltetøy med rips (gir ca. 1.6 l syltetøy)

ingredienser
Bringebærsyltetøy med rips
  • 1 kg bringebær
  • 1 kg rips, renset
  • saften av 1 sitron
  • 800g sukker
fremgangsmåte

Skyll og rens bærene.

Bruk gjerne en gaffel til å få ripsen løs fra stilken – sjekk videoen i innledningen over om du er usikker på hva jeg mener 🙂

Bringebærsyltetøy med rips

Ha bringebær, rips og sitronsaft i en stor kjele og mos de noe slik at de safter seg.

Sett kjelen over varme og kok opp bærene. La de koke en 5 minutters tid.

Tilsett sukkeret og rør godt om slik at sukkeret løser seg helt opp.

La det koke opp igjen. Bruk en skje for å fjerne skummet som danner seg under kokingen.

Syltetøyet er ferdig når den har nådd 105°C.

Bringebærsyltetøy med rips

Alternativt kan du også teste om syltetøyet er ferdig ved å legge en liten skje med syltetøy på en kald tallerken og sette den i kjøleskapet en 5 minutters tid.

«Rynker» syltetøyet når du dytter i den med fingeren, er den ferdig.

Bringebærsyltetøy med rips

Hell syltetøyet over i rene, steriliserte glass og sett på lokk.

(Glass pleier jeg å koke i en stor kjele med litt vann i bunnen. Sett på lokk og la det gjerne koke 10 minutter før du løfter glassene over på et rent håndkle.)

Pass på å fjerne ev. søl før du setter på lokket og skru lokket godt igjen.

Bringebærsyltetøy med rips

La de avkjøle helt.

Oppbevar syltetøyet mørkt og gjerne litt kjølig til du trenger den.

Åpner du et glass med syltetøy bør den oppbevares i kjøleskapet.

Bringebærsyltetøy med rips

Håper det smaker!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »