Klippekrans kan fylles med så mangt, men jeg har valgt å fylle den med masrsipan. En personlig favoritt.
Den er også eltefri.
Det vil si at du rører ingrediensene sammen og lar tid være din hjelper. Deigen skal stå 2 timer et lunt sted slik at den får en liten kickstart på hevingen, og så over natten i kjøleskapet. Passer det likevel ikke å bake dagen etter, så kan du bare la deigen stå kjølig opp til 3 dager før du baker den ut.
Og om det ikke skulle passe å bake eltefritt, så kan du bruke samme oppskrift og elte. Gjerne med hjelp av kjøkkenmaskinen. Pass på å elte lenge nok, 10-15 minutter slik at deigen er ordentlig smidig. Så kan du la den heve til dobbelstørrelse før du fyller og former.
Oppskriften er hentet fra kokeboken min Eltefri bakst, der du finner over 100 oppskrifter på eltefritt brød og søt gjærbakst. Om du er interessert i eltefri bakst – så må være den enkleste måten lage gjærbakst med utrolig gode resultater så anbefaler jeg så absolutt å kjøpe boken. Hos forlaget kan du lese mer om boken, bla i den og lese hva over 150 personer synes om den. Klikk her. Boken finner du også i bokhandel.
Lurer du på hva poenget er om å bake eltefritt så har jeg skrevet et lite blogginnlegg om det her – les gjerne!
PrintELETFRI KLIPPEKRANS MED MARSIPAN
Ingredienser
- 600 g hvetemel
- 100 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 2 ts tørrgjær
- 100 g smør eller margarin
- 2 dl melk
- 1 dl vann
- 1 egg
- 50 g myktsmørellermargarin
- 150 g marsipan
- 1 egg til pensling
- 50 g mandelskiver
Fremgangsmåte
Lag deigen.
Rør sammen hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en stor bolle (gjerne med lokk)
Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4dager.
Lag marsipanfyllet. Smelt smør/margarin og marsipan i en kjele mens du rører. La det avkjøle.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en firkant på cirka 30x60cm. Fordel fyllet jevnt utover og rull sammen til en pølse fra langsiden
Flytt pølsen til en bakeplate dekket med bakepapir .Form den til en ring og klem skjøtet sammen. Bruk an saks eller kniv til å lage dype snitter i pølsen med 3-4 cm mellomrom. Pass på å ikke skjære helt gjennom. Legg skivene vekselvis ut til hver side.
Dekk til kransen og la den heve et lunt sted til dobbel størrelse, 1-1½time. Pensle med egg, dryss med skivede mandler og sett den i varm ovn. Stek i cirka 40 minutter til gyllenbrun og gjennomstekt.
La kransen avkjøle helt før du eventuelt pynter den med melisglasur.
Notes
For å lage melisglasur har du ca. 100g melis i en liten bolle. Rør inn 1-2 ss med vann eller melk til du har en passe tykk glasur.