Som med potetmos, kan søtpotetmos varieres i det uendelige.
Krydre den som du vil, bland den med andre rotgrønnsaker og server den til alt fra vegetariske retter til kjøttretter. Den kan også brukes som et alternativ til potetmos på Shepherd’s pie eller andre gryteretter som gjerne serveres med en topping av mos.
Jeg elsker å servere søtpotetmos til kjøttboller i brun saus. En klassiker med en tvist altså..
Oppskriften er hentet fra boken min POTETKOKEBOKA – en kjærlighetserklæring. Den inneholder over 100 oppskrifter der poteten står i sentrum. Les gjerne mer om den, og hva andre synes om den på forlagets sin side her. Boken finner du også i bokhandel over hele landet.
Søtpotetmos
4-6 porsjoner
Ingredienser
1 kg søtpotet
50 g smør
2 ½ dl melk
1 ts salt
1–2 vårløk i fine skiver
Fremgangsmåte
- Skrell søtpotetene og skjær dem i like store terninger, cirka 2 ½ x 2 ½ cm store.
- Smelt smøret i en kjele og ha søtpotetene oppi. Stek potetene i smøret i 5 minutter, før du tilsetter melken.
- La melken koke opp, og la søtpotetene småkoke seg møre i melken i 20–30 minutter.
- Hell melken av potetene, men spar på melken.
- Mos søtpotetene, og tilsett så mye av melken som du trenger for å få ønsket konsistens på mosen.
- Smak til med salt og rør inn vårløken.