
En plommeterte, men mer plommer enn terte….
Er du glad i plommer, så er altså denne terten for deg.
Tertebunnen er av det enkle slaget. Plommene skæres i båter og legges på toppen av tertebunnen. Plommene faller og smelter litt sammen under steking for å lage en visuell slående terte.
Jeg pensler den ferdigstekte terten med aprikossyltetøy for å gi terten litt glans i tillegg til å tilføre litt sødme. Har jeg timet det riktig serverer jeg den gjerne lunken rett fra ovnen med en kule god vaniljeis. eller pisket krem. Det er også godt.
Terten kan gjerne lages dagen i forveien og holder seg godt noen dager om den oppbevares kjølig. La den gjerne romtempereres før servering.

Opppskriften er hentet fra den siste kokeboken min SKIKKELIG GODE KAKER som er å få kjøpt i bokhandel og direkte fra forlaget (klikk her)
Plommeterte
PrintOvnstemperatur 180 °C, varmluft
Paiform, non-stick, ø 28 cm
Ingredienser
Tertedeig
250 g hvetemel
150 g smør i terninger
100 g brunt sukker
En klype salt
Topping
800 g (ca. 12–16) plommer
2 ss brunt sukker
1 ss maisenna
1 ss aprikosmarmelade
Fremgangsmåte
Ha hvetemel, smør, brunt sukker og salt i en foodprosessor og kjør til deigen begynner å samle seg. Dette kan også gjøres for hånd. Ha alt oppi en bolle og bruk fingrene til å arbeide smøret inn i resten av ingrediensene.
Hell deigen (den vil være smulete) oppi paiformen og fordel den jevnt utover før du presser den ned, slik at det henger sammen og former en tett bunn. Bruk gjerne bunnen av et glass for å få det jevnt og fint. Press deigen oppover kanten også. Denne trenger ikke å være jevn, det kan gjerne se litt rustikt ut. Sett paiformen i kjøleskapet i minimum 30 minutter.
Forbered plommene imens. Skyll og tørk plommene. Del dem i to og fjern stenene. Skjær halvdelene i 4 båter. Ha plommene i en bolle og strø brunt sukker over. Vend plommene i sukkeret.
Bruk gjerne en sil og fordel maisenna jevnt utover tertebunnen. Fordel plommene på terten. Begynn i ytterkanten, legg plommene med skinnsiden ned og lag en full sirkel. La den neste sirkelen med plommer overlappe den første litt. Fortsett til du har dekt hele tertebunnen med plommer. Varm opp aprikossyltetøyet, slik at det blir litt løsere, og pensle dette over plommene.
Sett terten i varm ovn og stek i 40–45 minutter. La kaken avkjøles før servering, og server gjerne med pisket krem eller vaniljeiskrem.

Glad i plommer? Prøv også disse oppskriftene: