Croquembouche – et alternativ til kransekake

croquembouche
Croquembouche er en fransk dessert bestående av vanbakkels fyllt med vaniljekrem og stablet opp på hverandre i en kjegle form med hjelp av karamell/knekk. Croquembouche er et ordspill på «croque en bouche» som betyr knasende i munnen. Vannbakkelsen er selvfølgelig myk med silke fyll av vaniljekrem, men de har en sprø skorpe av karamell som da gir knasken….
Sett bort i fra at det er en ganske så imponerende dessert/kake så smaker den også utrolig godt. Mestrer du nogenlunde karamell eller knekk som det kanskje heter, så er ikke kaken vanskelig å lage.  Vannbakkels og vaniljekrem kan du lage dagen før. Kaken kan du sette sammen dagen etter og helst på  dagen den skal spises.
Jeg har ført videre en tradisjon fra min mor som alltid serverte berlinerboller på nyttåraften. Blant alle de deilige bollene var det en som var fylt med sennep, og den som var så ‘heldig’ å få den var garantert et godt nytt år. Så har du gjettet hva jeg gjør? Yepp, en vannbakkels er fylt med sennep! Like spennende hvert år hvem som får den…
du trenger for en middels stor croquembouche (ca. 40 vannbakkels – det holdt for et selskap på 10)
for vannbakkels:
 • 200g hvetemel
 • 375 ml vann
 • 150 smør
 • 4 store egg, lett pisket
Ovn temp. 200C
for vaniljekrem (crème pâtissière):
se oppskrift for crème pâtissière i oppskriften for prinsessekake her
for karamellen/knekk:
 • 250g sukker
 • 2 ss vann
 • 1 ts sitronsaft
Lag crème pâtissière først. Oppskrift og bilder med hvordan du lager den finner du her i oppskriften til tarte aux fraise – som forøvrig kan også sterkt anbefales!
Lag vannbakkels. Ha vannet og smøret i en tykkbunnet gryte og sett det over middels varme. La smøret smelte, kok opp vannet og ta av varmen med det samme. Ha opp i melet og rør det godt sammen.
Rør til du har en tykk, men glatt masse som henger sammen.
Hell deigen i en skål og tilsett eggene litt om litt. Det vil først se ut som om det ikke vil blande seg sammen, men fortsett å røre –
så blir deigen jevn og fin etterhvert. Fortsett å tilsette eggene litt om litt mens du rører –
til du har en fin, glatt, litt tykk deig. Ha deigen over i en sprøytepose med en rund tipp.
Sprøyt små  tåre former på et bakebrett dekket med bakepapir.
Trykk ned toppen lett med en vått finger.
Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 15min til de er gyldne. La de avkjøle på rist. Hvis du ikke skal montere kaken samme dag kan du oppbevare de i en tett kakeboks. Har de mistet litt av sin sprøhet neste dag kan du sette de tilbake i ovnen en 5 minutters tid for å «friske de opp».
Dagen du har tenkt å servere croquembouche fyller du vannbakkelsen med crème pâtissière, lager karamellen og monterer kaken.
For å fylle vannbakkels heller du først vaniljekremen i en sprøytepose. Lag et lite snitt i siden av vannbakkelsen, stikk tuten inn og fyll. Du kan regne med at det går litt under en spiseskje fyll pr. vannbakkels. Fyller du for mye slik at det tuter ut er det bare å tørke det vekk med papirhåndkle. Drei vannbakkelsen slik at åpningen vender alle samme vei. Da vet du at den siden må opp når du setter sammen tårnet.
Når alle vannbakkels er fyllt lager du karamell/knekk. Ha sukker, vann og sitronsaft i en liten tykkbunnet gryte (du skal dyppe vannbakkels oppi, så du har ikke lyst å ha for stor gryte med litt karamell i bunnen). La sukkeret smelte ved middelsvarme, la det så koke opp. Hold øye med karamellen, sveiv det litt rundt slik at det blir jevnt brunt og ta av varmen når den er gylden brun. Sett bunnen av gryta i et isbad slik at karamellen slutter å koke – pass på – det bråker…
Dyp den ene enden av vannbakkelsen i karamellen og sett opp på fatet som du har tenkt å servere på. Bygg først en ring av vannbakkels nederst og fortsett oppover til du har montert alle. Karamellen stivner ganske raskt og holder vannbakkelsen på plass. Har du karamell til overs kan du helle litt over tårnet.
Og det var det! Du kan pynte tårnet med smell bong bonger for å gjemme evt. skavanker/skjevheter. Ja, hvorfor ikke lage croquembouche som et alternativ til kransekake på festdager? Et par vel plassert flagg og hipp, hipp, hurra!!

 

Kommentarer

 • Reply Stine 30. desember 2017

  Hei!
  Denne ser veldig spennende ut og jeg vil gjerne prøve! Men virker ikke som at linken til vaniljekremen fungerer.
  Med ønske om noen fine romjulsdager!

 • Reply lene 29. desember 2016

  Hvordan spiser man denne? Er det lett å ta vannbakkelsene fra hverandre?

  • Reply Mat På Bordet 29. desember 2016

   Hei Lene!
   Her er det bare å knuse i vei 🙂
   Eller finne noen svakpunkter og lirke ut porsjoner ….

 • Reply Titti 16. november 2014

  WOW – dette var virkelig en toppers blogg. 1000 hjertelig takk for at noen – endelig – har fått til denne oppskriften på Norsk med et fint lettleselig språk. Fantastisk. Heretter blir det denne bloggen som blir min oppskriftbok.

  • Reply Ina Johnsen 17. november 2014

   Hei Titto
   Velkommen til Mat på Bordet – så gøy at du fant frem til bloggen! Håper du finner masse du får lyst å prøve deg på her 🙂
   hilsen
   ina

 • Reply Atle Tilrem 30. april 2014

  Savner en god beskrivelse av hvordan du lager sukkerspinnet!?

  • Reply Ina Johnsen 30. april 2014

   Jeg er dessverre ingen ekspert på sukkerspinn Atle, men i dette tilfellet brukte jeg resten av knekken som jeg lagde for å lime croquembouchen sammen. Jeg dyppet en gaffel i knekken og ‘kastet’ knekken på kaken. Mens den fortsatt er litt varm kan du dandere den litt bedre rundt kaken. Dette gjorde jeg flere ganger mens jeg roterte kaken.
   Skjønner du? Dårlig forklart, sorry 🙂

 • Reply Anne 6. juni 2013

  Jeg testet denne oppskriften, men etter 15min i ovnen var ikke mine vannbakkels ferdige – så selv om de var lysebrune når jeg tok dem ut av ovnen kollapset de etter hvert og så ut som bittesmå vasne pannekaker. Har sjekket flere steder på nettet, og der står det ofte at de skal steke i 20-25 min, gjerne med døren åpen på slutten for å tørke dem litt.

  Tror du forresten det vil smake godt med et annet fyll enn vaniljekrem? Både vannbakkelsen og karamellen bør jo egentlig passe godt sammen med de fleste smaker.

  • Reply Ingrid Strand 6. juni 2015

   Mine var heller ikke ferdige etter 15 minutter. Antar det kommer litt an på hvor store man lager de, og litt variasjon fra ovn til ovn.

 • Reply Elin 15. mai 2013

  Fantastisk! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 13. september 2012

  Dette er mer en kniv og gaffel type kake 🙂
  Lirk av profiterolene med kniv, er du heldig så får du de av hele…

 • Reply Cornelia 9. september 2012

  Hvordan er det enklest å spise denne? Må man brekke av biter for hånd? Blir ikke det grisete? Jeg har lyst til å prøve denne! Den er så flott!

 • Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

  Takk – den kan virkelig anbefales!!

 • Reply Reminiscence 30. desember 2011

  For en nydelig drøm av en kake!

 • Reply Tigresse 25. februar 2011

  Bursdagslys?? Hehe, nej, dem kan vi skippe. «Kaka» kommer jo til å bli overtent!

 • Reply ina 25. februar 2011

  Lykke til med croquembouchen !! Blir kanskje en liten utfordring å plasser bursdagslys på kaken…

 • Reply Tigresse 25. februar 2011

  Pøh…alt det deilige der? Nej, det skal jeg spise selv. Hehe 🙂 Joda, tenkte «brilliere» med oppskriftene dine. Skal gi deg tilbakemeldig når jeg har prøvd, men tror jeg venter til neste bursdag med Croguembouche 🙂

  Du ligger forresten under «mine favoritter» i bloggen min 🙂

 • Reply ina 24. februar 2011

  takker og bukker…

  Og minner om at man ikke blir feit av å lese bloggen.:D

  Lager du derimot noe av det «søte» jeg legger ut anbefaler jeg stor familie, gode venner og masse anledninger for ekstern kakebakst 😀

  Ja, og så finner du også supper og salater på bloggen:)

 • Reply Tigresse 24. februar 2011

  Om my god.. Egentlig kan jeg ikke følge bloggen din. Kommer til å bli smellfeit 😛 Har vann i munnen nærmest hver eneste gang du legger ut ett nytt innlegg.

  *bøyer meg i støvet*

 • Reply ina 6. januar 2011

  Hei Liv og Veronika!

  Tusen takk for så fine kommentarer! Så gøy at dere fant bloggen – og liker den!!

  lykke til med blogging Veronika!

 • Reply Veronika 6. januar 2011

  Jeg har bare akkurat oppdaget bloggen din, og det er allerede blitt min nye favoritt 🙂 Gleder meg til å teste mange av oppskriftene dine og følge med på hva som kommer framover! Din blogg blir nok en ny inspirasjonskilde til bloggen min 😀

  Hilsen Veronika
  (veronikaslillematkrok.blogspot.com)

 • Reply Anonymous 6. januar 2011

  For en nydelig blogg du har!!
  Fannt den i dag:)
  Du må aldri slutte fordi du skriver utrolig inspirerende og tar flotte bilder.
  Lykke til videre!!
  Hilsen Liv

 • Reply ina 5. januar 2011

  Ja, mine nyttårsforsetter er å spise god mat i passe porsjoner. Og da er det lov å spise croquembouche i passe mengder :))

  Ta sjansen og prøv å lage den! Det vanskligste er å bygge tårnet og jeg må si at jeg var ganske overrasket selv over greit det egentlig gikk. Litt skjeivt, men sjarmerende…

  Lykke til!

 • Reply Linn 5. januar 2011

  Syndig start på det nye året på deg også ja!

  Dette så fantastisk ut. Jeg har lest oppskriften i mange magasiner og bøker, men aldri fått den servert eller tatt sjansen på å prøve selv. Tror kjæresten vil bli litt over middels fornøyd om jeg forsøker denne på bursdagen hans – om man får det til noe i nærheten av så lekkert som du har gjort da!
  Oppskriften lagres herved!

 • Reply ina 5. januar 2011

  Neimen hei Siren! Så hyggelig at du fant frem til bloggen!! Bare å kaste alle kokebøkene dine og satse på ipad på kjøkkenet!! :))))

 • Reply Siren Kittelsen 5. januar 2011

  Hei Ina,
  Jeg fikk tips av mamma at du har din egen mat blogg og jeg ble veldig imponert! Du er kjempeflink! Gleder meg til å teste ut oppskriftene dine. Hvem trenger en kokebok nå som jeg har din blogg på min Ipad på kjøkkenet.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »