Berlinerboller

berlinerboller
Berlinboller var fast inventar på nyttårsmenyen og vi grugledet oss alltid. Gruet oss fordi en av de var fylt med sennep istedenfor syltetøy! Den som var så ‘heldig’ å få bollen fylt med sennep (den skulle i prinsipp også spises) var sikret et flott nytt år.  Dette var en tradisjon min mor (som faktisk var født og oppvokst i Berlin) tok med seg videre og jeg har også bragt den inn i våre nyttårstradisjoner men i en croquembouche.

Har du lyst å lage berlinerboller men kvier deg litt pga friteringen så kan jeg fortelle deg at det er lettere og mindre omfattende enn du kanskje tror. Alt som trengs er en god tykkbunnet kjele, gjerne litt høy, en temperaturmåler (men du kan også klare deg uten) og et par liter rapsolje. Det holder med ca. 5 cm olje i kjelen din. Når du er ferdig med friteringsoljen lar du den avkjøle helt og heller den i en tom melkekartong eller to og kastes i resteavfall.

Det er med andre ord, bare å sette i gang!

For ca. 30 berlinerboller trenger du:

ingredienser
 • 2ss smør

 • 0.5l melk

 • 2 egg

 • 850g hvetemel

 • 1ts salt

 • 1ts vaniljesukker

 • 100g sukker

 • 2.5ts tørrgjær

 • 1-2 liter rapsolje til fritering

 • syltetøy
 • sukker
fremgangsmåte

Smelt smøret, la det avkjøle. Hell i melken og rør i eggene. Rør mel, salt, vaniljesukker, sukker og tørrgjær sammen i en annen bolle. Hell det våte i det tørre og arbeid deigen sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Elt godt, gjerne en 15 minutters tid, deigen vil være klissete. Legg deigen i en ren bolle, dekk den til og la deigen heven et lunt sted til det har doblet i størrelse, 1-2 timer.

berlinerboller

Hell deigen over på en lett melet flate. Strekk eller rull den lett ut til en tykkelse på ca. 1.5cm. Stikk ut sirkler med hjelp av et drikkeglass. Løft sirklene forsiktig over på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk brettet med et rent håndkle og sett den et lunt sted en halvtimes tid.
berlinerboller
Varm opp rapsoljen til den har nådd 180C. Har du ikke termometer kan du teste oljen ved å slippe et lite stykke deig ned i den varme oljen. Freser oljen rundt deigen er den varm nok. Ikke ha mer enn 2 berllinerboller i kjelen på en gang. Bollene trenger nesten ikke mer enn et minutt per side.

berlinerboller

Legg de varme bollene direkte i en skål med sukker og rull de rundt. Legg de så på en rist eller fat for avkjøling.

berlinerboller
Fyll en sprøytepose med syltetøy. Når berlinerbollene er avkjølt lager du et lite hull på siden av bollen. Før sprøyteposen inn i midten av bollen og sprut 1-2 spiseskje (avhengig av størrelsen på bollen) syltetøy inn i bollen.

Berlinerboller er nå klare til servering og smaker så absolut best dagen de lages!

Kommentarer

 • Reply LA 19. februar 2014

  Mmm, gleder meg til å prøve å fritere de her. Har alt prøvd oppskriften, men stekte bollene i ovnen, og da ble de litt tørre.

  En annen ting som er viktig å vite når man friterer er at man for all del ikke må prøve å bruke vann for å slukke eventuelle flammer, men ha lokket til gryten lett tilgjengelig for å kvele flammene. Har fritert masse (særlig vårruller), og det er litt farlig å bli hektet på fritering, det er jo så innmari god, men usunn mat…

  • Reply Ina Johnsen 19. februar 2014

   Jeg er i grunnen enig med deg – friterte berlinerboller er litte granne bedre en stekte. Synes ikke de ble tørre men du fikk ikke den litt sprø skorpa..
   Og ja, for all del ikke bruk vann for å slukke en evt fett brann!!!! Brannteppe bør alle ha liggende som driver med fritering – og lurt å ha lokk lett tilgjengelig!

 • Reply Lakrisbloggen 18. februar 2014

  Superfine bilder! Ser kjempegode ut. Berlinerboller er definitivt min akilleshæl… De og egentlig alt med sukker eller som er frityrstekt, alt av gjærbakst og alt av bær. Når jeg tenker meg om så er jeg bare et matvrak.

  Skrekken av frityrsteking sitter godt i meg, men skal prøve å lære meg det nå! Alt for mye gøy man kan lage! Tusen takk for nok en inspirerende oppskrift Ina 🙂 God tirsdag!

  • Reply Ina Johnsen 18. februar 2014

   Jeg skjønner godt at frityrsteking kan være litt avskrekkende, men med gode forhåndsregeler, god tid og ikke minst konsemtrasjon går det bra. Det hjelper også å ikke ha barn løpende rundt deg mens du holder på 🙂 Jeg har også et brannteppe liggende ikke så altfor langt unna kjøkkenet, ikke at det er fare for brann, men jeg liker å være forberedt på det verste.
   Faren er også at man begynner å fritere alt for mye……:)
   Lykke til!

 • Reply Christine 14. februar 2014

  Fantastisk inspirerende, nydelig og vakkert. Like hyggelig hver gang jeg titter innom. Alltid gode ideer og flotte bilder. Tusen takk for det du deler!

  • Reply Ina Johnsen 16. februar 2014

   Tusen takk for positiv tilbakemelding Christine – hyggelig å høre at du finner inspirasjon her!

 • Reply Kristin 14. februar 2014

  Nam!
  Gratulerer med ny flott blogg, Ina – den er kjempefin 🙂

  Kristin
  // Kristins Middagstips

  • Reply Ina Johnsen 16. februar 2014

   Takk Kristin 🙂
   Har vært lenge i gjære, deilig å endelig få den på plass! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »