Stollen – tysk julekake – må bakes hver jul om jul skal være jul. Med tysk mor var dette en fast baketradisjon i vårt hjem uansett hvor vi bodde. Hun lagde den gjerne allerede i slutten av november, pakket den godt inn og satt den på kjølerommet for at den skulle ‘modnes’. Hver advent ble så en Stollen hentet frem, drysset med ett nytt lag melis og servert sammen med mye annet julegodt og -bakst.
Jeg elsker den fortsatt og spiser gjerne en skive med en kopp te for eksempel. Det er julekos det!
Jeg legger frukten i konjakk over natten for å gi den litt ekstra dybde – men det kan du selvsagt sløyfe om du vil. Jeg bruker også pistasjnøtter, fordi de gir et innslag av grønt og gjør Stollen enda mer julete. Du kan bruke hva du vil av nøtter og frukt – tørkede kirsebær for eksempel hadde vært godt… hmmm kanskje det kommer enda en Stollen oppskrift her snart….
Kan det friste med annen tysk julenbakst? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene:
Stollen – tysk julekake – lager to mindre eller en stor
ingredienser
100g sukat
100g korinter
2 ss konjakk
500g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt kanel
1/4 ts malt kardemomme
1/4 ts revet muskatnøtt
100g sukker
100g pistasjnøtter, grovhakket
2 egg
100 ml melk
4 ss appelsinmarmelade
1ts vaniljeekstrakt
200g myk smør
Glasur
50g smeltet smør
melis
fremgangsmåte
ovn temp 180 C
Ha sukat, korinter og konjak i en skål og bland godt sammen. La det stå over natten.
Bland hvetemel, bakepulver, ingefær, kanel, kardemomme, muskattnøtt og sukker i en stor bolle og bland sammen. Bland sukat, korinter og pistasjnøtter med melblandingen.
Rør egg, melk, marmelade, vaniljeekstrakt og smør godt sammen. Ha denne blandingen opp i melblandingen og elt det hele sammen til en myk deig.
Lag to flate, avlange brød av deigen og legg på et bakebrett dekket med bakepapir.
Sett Stollen i forvarmet ovn, nederste hylle og stek i ca. 40 minutter. Dekk de til med bakepapir hvis de blir for brune under stekingen.
Ta Stollen ut av ovnen og pensle med smeltet smør. Strø med melis. Fortsett å strø med melis i intervaller til Stollen er godt dekket med melis.
Pakk Stollen inn i aluminiumsfolie og oppbevar mørkt og kjølig og la de gjerne ‘modne’ en uke før de spises.
Dryss Stollen med melis igjen før servering.
Pakk gjerne Stollen inn som gave og ta med når du er invitert på julefest!
Jeg har prøvd oppskriften din og har akkurat strødd melis over to nystekte oppsprukne og falleferdige kaker. Må vente en uke for å finne ut om de smaker.. Men, eggene fant jeg ikke igjen i beskrivelsen av utførelsen… Slang de oppe med det andre våte og satser på at det ikke var helt feil. Savner også litt mer utførlig om hvor mye dette evnt bør knas.
Men – jeg gleder meg veldig til å smake!!! Om en uke
Hei Nora!
Ja, ser at egg har falt ut underveis, retter oppskriften.
Deigen skal ikke knas, kun eltes lett sammen til du har en sammenhengende, myk deig.
Håper det smaker!
Jeg har prøvd oppskriften din og har akkurat strødd melis over to nystekte oppsprukne og falleferdige kaker. Må vente en uke for å finne ut om de smaker.. Men, eggene fant jeg ikke igjen i beskrivelsen av utførelsen… Slang de oppe med det andre våte og satser på at det ikke var helt feil. Savner også litt mer utførlig om hvor mye dette evnt bør knas.
Men – jeg gleder meg veldig til å smake!!! Om en uke
Hei Nora!
Ja, ser at egg har falt ut underveis, retter oppskriften.
Deigen skal ikke knas, kun eltes lett sammen til du har en sammenhengende, myk deig.
Håper det smaker!
Wow, det ser godt ut!
Det er sykt godt Julie 😉