Stollen – tysk julekake

Stollen - tysk julekake

Note: If you’d like this recipe in english, download a free copy of passion4baking The Magazine, the holiday issue, here – you’ll find the recipe on page 142.

Stollen – tysk julekake – må bakes hver jul om jul skal være jul. Med tysk mor var dette en fast baketradisjon i vårt hjem uansett hvor vi bodde. Hun lagde den gjerne allerede i slutten av november, pakket den godt inn og satt den på kjølerommet for at den skulle ‘modnes’. Hver advent ble så en Stollen hentet frem, drysset med ett nytt lag melis og servert sammen med mye annet julegodt og -bakst.

Jeg elsker den fortsatt og spiser  gjerne en skive med en kopp te for eksempel. Det er julekos det!

Jeg legger frukten i konjakk over natten for å gi den litt ekstra dybde – men det kan du selvsagt sløyfe om du vil. Jeg bruker også pistasjnøtter, fordi de gir et innslag av grønt og gjør Stollen enda mer julete. Du kan bruke hva du vil av nøtter og frukt – tørkede kirsebær for eksempel hadde vært godt… hmmm kanskje det kommer enda en Stollen oppskrift her snart….

Stollen – tysk julekake – lager to mindre eller en stor

  • 100g sukat
  • 100g korinter
  • 2 ss  konjakk
  • 500g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt kanel
  • 1/4 ts malt kardemomme
  • 1/4 ts revet muskatnøtt
  • 100g sukker
  • 100g pistasjnøtter, grovhakket
  • 2 egg
  • 100 ml melk
  • 4 ss appelsinmarmelade
  • 1ts vaniljeekstrakt
  • 200g myk smør

Glasur

  • 50g smeltet smør
  • melis

ovn temp 180 C

Stollen - tysk julekake

Ha sukat, korinter og konjak i en skål og bland godt sammen. La det stå over natten.

Bland hvetemel, bakepulver, ingefær, kanel, kardemomme, muskattnøtt og sukker i en stor bolle og bland sammen. Bland sukat, korinter og pistasjnøtter med melblandingen.

Rør egg, melk, marmelade, vaniljeekstrakt og smør godt sammen. Ha denne blandingen opp i melblandingen og elt det hele sammen til en myk deig.

Lag to flate, avlange brød av deigen og legg på et bakebrett dekket med bakepapir.

Sett Stollen i forvarmet ovn, nederste hylle og stek i ca. 40 minutter. Dekk de til med bakepapir hvis de blir for brune under stekingen.

Ta Stollen ut av ovnen og pensle med smeltet smør. Strø med melis. Fortsett å strø med melis i intervaller til Stollen er godt dekket med melis.

Pakk Stollen inn i aluminiumsfolie og oppbevar mørkt og kjølig og la de gjerne ‘modne’ en uke før de spises.

Dryss Stollen med melis igjen før servering.

Stollen - tysk julekake

Pakk gjerne Stollen inn som gave og ta med når du er invitert på julefest!

Stollen - tysk julekake

God førjulstid!

Kommentarer

  1. Reply Nora Nordskar Hoel 2. desember 2016

    Jeg har prøvd oppskriften din og har akkurat strødd melis over to nystekte oppsprukne og falleferdige kaker. Må vente en uke for å finne ut om de smaker.. Men, eggene fant jeg ikke igjen i beskrivelsen av utførelsen… Slang de oppe med det andre våte og satser på at det ikke var helt feil. Savner også litt mer utførlig om hvor mye dette evnt bør knas.
    Men – jeg gleder meg veldig til å smake!!! Om en uke

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Nora!
      Ja, ser at egg har falt ut underveis, retter oppskriften.
      Deigen skal ikke knas, kun eltes lett sammen til du har en sammenhengende, myk deig.
      Håper det smaker!

  2. Reply Julie 4. desember 2015

    Wow, det ser godt ut!

    • Reply Mat På Bordet 4. desember 2015

      Det er sykt godt Julie 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »