
Skal du ha skikkelig sprøstekte poteter som er myke som potetmos på innsiden har du kommet til riktig sted. Eller riktig blog for å være presis.
For å lage skikkelig sprøstekte poteter trenger du tid og, hold deg fast, natron. Natron tilsettes kokevannet og hjelper med å bryte ned utsiden av potetene. Utsiden brytes ytterlig ned ved å riste potetene litt rundt i gryta etter koking. Resultatet er at du har mer overflate på potetene og jo mer overflate du har, jo sprøere kan potetene bli. Bare se på de en gang til….

Og nå kan du lage de selv – her er oppskriften:
SKIKKELIG SPRØSTEKTE POTETER
- 1 kg kokefaste poteter – jeg brukte Asterix
- ca. 3 liter vann
- 2 ss salt
- 1/2 ts natron
- 2 ss andefett eller 3 ss olje
- 3 hvitløksfedd, finhakket°
- 1 ts tørket rosmarin
- salt, pepper
- finhakket persille til pynt

Ovn temp 210°
Kok opp vannet.
Skrell og skjær potetene i passe store terninger. Ha salt og natron i det kokende vannet og ha potetene opp i. La de koke 10 minutter.
Stek hvitløk og rosmarin i fettet/oljen til hvitløken begynner på gyllen. Hell av fettet gjennom en sil for å fange opp hvitløken og rosmarinen. Sett begge til side.
Hell vannet av potetene og la de få dampe av seg. Hell fettet/oljen over potetene. Sett lokk på gryta og rist slik at utsiden av potetene brytes ytterlig ned.

Ha potetene i en ildfastform eller stekebrett, de skal kunne ligge i ett lag, strø lett med salt og sett i forvarmet ovn. Stek i 20 minutter.

Ta potetene ut og snu de. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterlig 20 minutter.

Ta potetene ut igjen, snu og stek videre i 10-20 minutter eller til du synes de har fått nok farge.
Bland den stekte hvitløken og finhakkede persillen sammen med de stekte potetene, strø litt salt og pepper over.

Potetene er klare til servering!

Her er dagens snapstory der du kan se hvordan jeg lagde potetene OG fylt kalkunbryst.
Disse potetene er blitt vå favoritt,min mann elsker de og vil helst ha de servert til alt,tusen takk.
Så utrolig hyggelig å høre!
Og ja, de er fantastisk gode. Det ropes hurra hver gang jeg setter de på bordet her hjemme også 🙂
hilsen
ina
Kan man bruke bakepulver i stedet for natron? 🙂
Nei:)
Høres godt ut! Er det vanlig varme eller varmluft som gjelder? Ble litt forvirret av et av svarene over her. Og hvorfor brukes tørket rosmarin og ikke fersk?
Hei Silje
Jeg bruker varmluft, men du kan også steke med vanlig over- og undervarme.
Bytt gjerne ut tørket rosmarin med fersk om du har.
hilsen
ina
Fantastisk – og så lurt å sile fra hvitløk og rosmarin før runden i ovnen, og tilføye dem til slutt. Poteter tåler varme over lang tid, men jeg har ofte erfart at hvitløk og urter gir brent smak hvis de blir liggende i ovnen for lenge. Takk for fin ide!
Hei Britt
Ikke sant! Det er ganske smart og kan overføres til andre oppskrifter der du ønsker å unngå den litt bitre smaken hvitløken får den er stekt for lenge.
ina:)
Kan man steke de i pannen også?
Hei Tonje
Det kan du, men det virker noe tungvint.
Da hadde jeg heller satset på fondantpoteter.
Hei! Til ca. hvor mange personer passer denne oppskriften?
Potetene falt absolutt i smak, lagde dem for første gang i går. Må beregne god tid, men det var verdt detDersom en vil lage større porsjon, er det mulig å bruke to stekebrett samtidig i ovnen på varmluft? Evt hvor mange grader?
Jeg liker veldig godt bloggen din
Hei Ellen
Det kan du gjøre. Bruk varmluft ja, 210C. Roter gjerne brettene under steking i tilfelle ovnen steker noe ujevnt.
Hei Ina! 🙂 tror du dette funker med større biter potet, altså staver eller båter? Er jo super hverdagsalternativ til pommes! Vil også benytte anledningen til å skryte litt av deg, du er min absolutt favorittblogger! Så nyskapende og fargerik 🙂 lykke til med flyttings!
Har ribbefett fra julen. Kan det brukes istedenfor andefett??
Eit lite tips for enno betre ovnsbakte poteter: Varm det ildfaste fatet i ovnen medan potetene kokar- då få du ei enno meir «crispy» overflate på potetene (lært av min engelske svigermor)
Aha!! Takk for tipser Randi 🙂
Hentet inspirasjon? (kr:http://www.seriouseats.com/2016/12/the-food-lab-the-best-roast-potatoes-ever.html
Yepp Per, la lenken ut på Facebook siden for noen uker siden og lovte å teste 🙂
Kan man lage ferdig potetene på forhånd og varme de opp (foreta siste steke runde) om man har gjestebud og en stor kalkun i ovnen?
Hei Sissel
Jeg har ikke gjort det selv (enda) men jeg ville ha ‘halvstekt’ de og tatt siste stekerunde etter å ha tatt kalkunen ut av ovnen ja.
Lykke til!
ina