Annonse
Min Familie

Fondantpoteter

Fondant poteter

Her kommer Ina med nok en oppskrift på poteter tenker du kanskje….

Det stemmer, det er tur for fondant poteter, for potetoppskrifter kan jeg aldri få nok av. Heldigvis for meg er det mulig å tilberede denne anvendelige grønnsaken på utallige mange måter, så dette blir nok ikke den siste oppskriften heller.

At jeg ikke har skrevet om fondant poteter er egentlig litt rart. Potetene er først stekt i panne på begge sider for å få en fin brun skorpe for så å de dampe/koke videre i litt kraft på kokeplaten eller i ovnen. Og ja, du har helt rett, den fine sprøe skorpen du har laget blir borte i dampingen. Men de beholder fargen, og smaken, og er så vidunderlig myke på innsiden at de nærmest smelter på tungen.

Hvitløk, timian og kraft hører også til historien, men det kan du lese mer om i fremgangsmåten. Og nå skal jeg banne litt i kirken, for den klassiske oppskriften på fondant poteter tilsier at de skal stekes i smør gjerne sammen med olje slik at potetene ikke brenner.  Jeg har brukt Melange margarin. Hvilket av Melange sine produkter du velger å bruke er litt opp til deg. Har du intoleranse for melk og soya kan du bruke denne. Liker du litt smør smak kan du bruke denne. Er det hipp som happ for deg kan du bruke ‘vanlig’ Melange i fast eller flytende form. 

Resultatet er, som du ser, strålende og smaken er som sagt vidunderlig. Anbefales virkelig!

Fondant poteter

 

Fondant poteter – 4 porsjoner

ingredienser
  • 10-12 mellomstore, kokefaste poteter
  • ca. 50g. Melange margarin
  • 1 hvitløksfedd i tykke skiver
  • 5 kvister timian
  • 1 dl grønnsaksbuljong eller -kraft
fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær av begge ender slik at de blir rette. Skjær potetene i to.

Ha halvparten av Melange margarinen i en stor stekepanne. Når den er nøttebrun har du opp i potetene. Stek i ca. 5 minutter til de er gyldne.

Fondant poteter

Snu potetene. Ha resten av margarinen oppi stekepannen og fordel hvitløk og timian kvister over potetene. Stek ca. 5 minutter til for å få farge på motsatt side.

Fondant poteter

Ha oppi kraften/buljongen. Vær forsiktig, det vil sprute når du heller væske i det varme fettet.

Fondant poteter

Dekk stekepannen med et lokk (eller aluminiumsfolie om du ikke har lokk) eller sett den i forvarmet ovn (uten lokk, 200°). La potetene trekke i kraften til de er møre, ca. 10 minutter.

Løft potetene ut og sett de på et fat. Strø med frisk timain og saltflak.

Fondant poteter

Potetene er klare for servering!

Fondant poteter

Skal du ikke servere potetene med en gang, kan de holdes varme i ovnen så lenge.

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Melange. 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »