Fondantpoteter – saftige og sprøe festpoteter!

Fondant poteter

Her kommer Ina med nok en oppskrift på poteter tenker du kanskje….

Det stemmer, det er tur for fondantpoteter, for potetoppskrifter kan jeg aldri få nok av. Heldigvis for meg er det mulig å tilberede denne anvendelige grønnsaken på utallige mange måter, så dette blir nok ikke den siste oppskriften heller.

At jeg ikke har skrevet om fondantpoteter er egentlig litt rart. Potetene er først stekt i panne på begge sider for å få en fin brun skorpe for så å de dampe/koke videre i litt kraft på kokeplaten eller i ovnen. Og ja, du har helt rett, den fine sprøe skorpen du har laget blir borte i dampingen. Men de beholder fargen, og smaken, og er så vidunderlig myke på innsiden at de nærmest smelter på tungen.

Hvitløk, timian og kraft hører også til historien, men det kan du lese mer om i fremgangsmåten. Et lite tips dog her – steker du potetene i smør kan du gjerne tilsette litt olje også for å hindre at potetene brenner. Alternativt kan du bare bruke margarin, .

Resultatet er, som du ser, strålende og smaken er som sagt vidunderlig. Anbefales virkelig!

Fondant poteter

Glad i poteter? Sjekk gjerne ut disse oppskriftene også:

Fondantpoteter – 4 porsjoner

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring
ingredienser
  • 10-12 mellomstore, kokefaste poteter
  • 50g smør eller margarin
  • 1 hvitløksfedd i tykke skiver
  • 5 kvister timian
  • 1 dl grønnsaksbuljong eller -kraft
fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær av begge ender slik at de blir rette. Skjær potetene i to.

Ha halvparten av smøret/margarinen i en stor stekepanne. Når den er nøttebrun har du opp i potetene. Stek i ca. 5 minutter til de er gyldne.

Fondant poteter

Snu potetene. Ha resten av smøret/margarinen oppi stekepannen og fordel hvitløk og timian kvister over potetene. Stek ca. 5 minutter til for å få farge på motsatt side.

Fondant poteter

Ha oppi kraften/buljongen. Vær forsiktig, det vil sprute når du heller væske i det varme fettet.

Fondant poteter

Dekk stekepannen med et lokk (eller aluminiumsfolie om du ikke har lokk) eller sett den i forvarmet ovn (uten lokk, 200°). La potetene trekke i kraften til de er møre, 10-20 minutter.

Løft potetene ut og sett de på et fat. Strø med frisk timian og saltflak.

Fondant poteter

Potetene er klare for servering!

Fondant poteter

Skal du ikke servere potetene med en gang, kan de holdes varme i ovnen så lenge.

Kommentarer

  • Reply Dora 22. desember 2020

    Hei, kan en steke potetene dagen i forveien, og så bake de ferdige i ovnen neste dag? Eller mister de da den sprø skorpen?
    Ha en god jul!

    • Reply Mat På Bordet 2. januar 2021

      Hei Dora
      Jeg hadde stekt de ferdige og heller varmet de opp dagen etter.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »