Ratatouille i form

Ratatouille i form

Mitt første møte med ratatouille var i studietiden der jeg ble invitert over til lunsj for en klassisk fransk lunsj av en fransk venninne. Det duftet av grønnsaker så snart man satte fot i leiligheten hennes. Ikke så rart, ratatouillen hadde stått og kokt en stund og leiligheten var liten…

Det var en liten aha opplevelse for min del at man kunne servere en gryterett bestående kun av grønnsaker. Vi fikk servert brød til og thats it. Så digg! Det kan du og gjøre om du ønsker en kjøttfri middag eller lunsj en dag. Bytt ut brød med poteter eller ris om du trenger mer enn ‘bare’ brød til.

Jeg har brukt squash, aubergine, løk og tomater i min ratatouille. Paprika er heller ikke dumt. Får du tak i gul squash (jeg kjøpte på Coop) blir retten fabelaktig fin i fargene, absolutt verdt å lete litt etter den. Og husk, finner du den ikke i butikken kan du alltids spørre, kanskje de tar det inn for deg!

Ratatouille kan også gjerne serveres som tilbehør (følger du meg på snap vet du at jeg serverte den til entrecote og en fabelaktig focaccia). Nå om sommeren smaker det kjempegodt til grillmat, men server gjerne også til høstens steker gjerne sammen med noen skikkelig gode poteter. 

Ratatouille i form

Ratatouille i form – 4-6 porsjoner

ingredienser
  • 2 squash - gjerne en gul og en grønn - i fine skiver
  • 1 aubergine, i fine skiver
  • 1-2 tomater i fine skiver
  • 1 rødløk, i fine skiver
  • 2-3 fedd hvitløk i fine fedd
  • en boks a 400g hakkede tomater
  • salt, pepper
  • parmesan
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

En ildfastform ca. 20x30cm

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne.

ratatouille

Hell tomatene i boks i formen og krydre med litt salt og pepper og en knivspiss tørket basilikum (eller timian om du har).

Sett grønnsakene stående i formen etter hverandre. Jeg liker å samle en liten rekke i hånden før jeg legger det i formen.

Ratatouille i form

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Som du ser, gjør det heller ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Ratatouille i form

Hell litt olivenolje over grønnsakene, kvern litt godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge.

Strø litt nyrevet parmesan over ratatouillen før servering. Et ekstra kvern med salt og pepper over det hele er heller ikke dumt.

Har du noen friske urter kan du gjerne strø litt av de på toppen, eller gjør som jeg og legge hele kvister på toppen.

Ratatouille

Og så et lite tips til slutt – lag gjerne ratatouille på forhånd. Dekk til og sett kjølig før du setter den i ovnen eller stek den og varm den opp igjen før servering. Godt og praktisk altså!♥

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »