Bollefocaccia med bær og smuldretopping

Bollefocaccia med smuldretopping

Denne kaken er inspirert av Elin’s bollefocaccia og Streuselkuchen – en sterk barndomsfavoritt.

Kjenner du meg, vet du at jeg har tysk mor og at mine mattradisjoner bærer noe preg av det. Streuselkuchen, en søt gjærbakst toppet med smuldredeig er en klassisk tysk bakst som jeg spiste mye av som barn. Min mor lagde den i langpanne og pleide å smøre et lag med syltetøy mellom gjærbaksten og smuldretopping for å gjøre den ekstra god. Kaken var en av mine favoritter!

Elin, som skriver bloggen krem.no og som nylig har utgitt boken ‘Alle kan bake’  (anbefales forøvrig for alle som liker eller ønsker å komme i gang med baking) kom på noe så godt som bollefocaccia for en liten stund siden. Der fant hun på å kombinere gjærbakst med blåbær og vaniljekrem og bruke samme teknikk som når du lager en focaccia – uten oljen selvsagt. Man kan trygt si at det var en vinnende kombinasjon.

For enkelhetens skyld har jeg også kalt denne kaken for en bollefocaccia. Jeg bruker ikke samme teknikk som Elin, men den er såpass lik at jeg håper hun synes det er ok at det heter det samme. Det er basisoppskrifter som brukes fra bloggen for å lage denne kaken, men prøv gjerne også Elins variant.

Fremgangsmåten er ganske enkel. Gjærdeigen lages og settes til heving. Lag vaniljekremen og smuldretoppingen i mens. Så er det bare snakk om å sette sammen kaken, la den etterheve en halvtimes tid og sette den i ovnen.

Bildene er tatt mens kaken fortsatt var lunken. Jeg må jo innrømme at gjærbakst smaker aller best mens de fortsatt er litt lunkne. Denne var intet unntak.

Bollefocaccia med smuldretopping

Bollefocaccia med smuldretopping

ingredienser
Bolledeig
 • 500g hvetemel
 • 75g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 3 dl melk
 • 1 egg
 • 100g smør eller margarin i terninger
Bær
 • 200g blåbær, friske eller frosne
Vaniljekrem
 • 2 eggeplommer
 • 50g sukker
 • 2 ss maisenna eller potetmel
 • 5 dl melk
 • 1/2 vaniljestang
Smuldretopping
 • 100g hvetemel
 • 50g sukker
 • 50g smør eller margarin i terninger
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Lag gjærdeigen.

Bland hvetemel med sukker, kardemomme og gjær. Rør egg og melk sammen. Hell det våte i det tørre. Sett kjøkkenmaskinen i gang på lav hastighet og la den elte deigen 5-10 minutter.

Ha smør- eller margarinterningene opp i deigen mens den eltes. Elt videre til smøret/margarinen er eltet helt inn i deigen. Deigen skal være blank, glatt og elastisk. Den kan gjerne være litt klissete.

Dekk deigen til og la den hvile til den har doblet i størrelse. Dette kan ta opp til 2 timer.

Lag vaniljekremen.

Bland eggeplommer, sukker og maizena/potetmel i en skål. Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen og ha frø og stang opp i melken. Varm melken til like under kokepunktet.

Hell ca. 1 dl av melken i eggeblandingen og rør sammen. Legg en sil over gryta og hell eggeblandingen i melken. Sett gryta over varmen og la vaniljekremen koke opp under omrøring. Kok noen minutter til du har en tykk vaniljekrem – den vil stivne ytterlig under avkjøling.

Hell vaniljekremen i en skål og legg noe plastfolie direkte på kremen slik at det ikke danner seg en skorpe. La kremen avkjøle helt.

Lag smuldretoppingen. Ha mel, sukker og smør eller margain i en food processor og kjør til du har smuler. Dekk til og sett til side.

Hell deigen over på en lett melet flate når den er ferdighevet. Kjevl den ut til ca. 30×40 cm og legg i en langpanne. Jeg liker å ha litt bakepapir i bunnen av langpanne slik at jeg kan lett løfte ut baksten. Dekk langpannen til og la deigen etterheve en halvtimes til.

Strø nesten alle blåbærene på deigen. Dytt de gjerne litt ned i deigen.

Bollefocaccia med smuldretopping

Fordel vaniljekremen på toppen,

Bollefocaccia med smuldretopping

og strø smuldretoppingen og resten av blåbærene på toppen av det igjen. Press alt lett ned med håndflaten.

Bollefocaccia med smuldretopping

Kaken er klar for ovnen, men før du gjør det kan du beundre mesterverket ditt, for se så flott det ser ut!

Bollefocaccia med smuldretopping

Siste bildet, jeg lover, nå skal den straks i ovnen….

Bollefocaccia med smuldretopping

Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter til kaken har fått fin farge. La den avkjøle noe før du begynner å skjære i den.

Bollefocaccia med smuldretopping

Vil du gjøre ekstra stas på kaken er det ikke noe i veien for å strø litt melisglasur på toppen.

Som sagt smaker kaken aller best når den er helt fersk, men den er også god dagen etter. Frisk den gjerne litt opp i varm ovn.

God bakst!

Kommentarer

 • Reply Svanhild Olsen 3. september 2021

  Bollefoccassia skal vel kjevle 30×40cm,ikke 30×400cm,som står i oppskriften?

  • Reply Mat På Bordet 9. september 2021

   hahahaha, ja, det har du helt rett i!!
   Retter opp oppskriften – takk for at du sa fra 🙂
   ina

 • Reply Karianne 26. juni 2018

  Hei! Hvor mye vaniljekrem blir det av oppskriften? Tenkte å kjøre en «juksevariant» med kjøpt vaniljekrem, men usikker på hvor mye jeg skal bruke? 🙂 ser nydelig ut!

 • Reply Kristine Pernille 10. september 2017

  Denne kaken så helt fantastisk ut! Men vet ikke om jeg får tak i ferske blåbær. Hvis jeg skal bruke fryste, ville du tint de først? Evt silt av vannet også? 🙂

  • Reply Mat På Bordet 17. september 2017

   Hei Kristine!
   Kommer litt an på blåbærene…. Hvis de ha frosset sammen i klumper er det greit å la de tine, gjerne på litt tørkepapir. Om de ikke har klumpet seg sammen så hadde jeg ikke tint de en gang. Et annet alternativ er å bruke blåbærsyltetøy. Bruk en teskje til å fordele ‘klatter’ med syltetøy over deigen…. Lykke til!

 • Reply Krem.no- Elin 11. august 2017

  Takk for kreditering Ina – denne varianten ser så god ut!

  • Reply Mat På Bordet 19. august 2017

   Takk for inspirasjon Elin – tror nok det må bli flere slike kaker…..

 • Reply Kari Haugen 10. august 2017

  Har bakt denne fantastisk gode kaker flere ganger. Har også prøvd den med bringebær og det ble også veldig godt og kan anbefales.

  • Reply Mat På Bordet 19. august 2017

   Å det tviler jeg ikke på Kari – all slags bær må jo være godt i denne kaken 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »