Denne kaken er inspirert av Elin’s bollefocaccia og Streuselkuchen – en sterk barndomsfavoritt.
Kjenner du meg, vet du at jeg har tysk mor og at mine mattradisjoner bærer noe preg av det. Streuselkuchen, en søt gjærbakst toppet med smuldredeig er en klassisk tysk bakst som jeg spiste mye av som barn. Min mor lagde den i langpanne og pleide å smøre et lag med syltetøy mellom gjærbaksten og smuldretopping for å gjøre den ekstra god. Kaken var en av mine favoritter!
Elin, som skriver bloggen krem.no og som nylig har utgitt boken ‘Alle kan bake’ (anbefales forøvrig for alle som liker eller ønsker å komme i gang med baking) kom på noe så godt som bollefocaccia for en liten stund siden. Der fant hun på å kombinere gjærbakst med blåbær og vaniljekrem og bruke samme teknikk som når du lager en focaccia – uten oljen selvsagt. Man kan trygt si at det var en vinnende kombinasjon.
For enkelhetens skyld har jeg også kalt denne kaken for en bollefocaccia. Jeg bruker ikke samme teknikk som Elin, men den er såpass lik at jeg håper hun synes det er ok at det heter det samme. Det er basisoppskrifter som brukes fra bloggen for å lage denne kaken, men prøv gjerne også Elins variant.
Fremgangsmåten er ganske enkel. Gjærdeigen lages og settes til heving. Lag vaniljekremen og smuldretoppingen i mens. Så er det bare snakk om å sette sammen kaken, la den etterheve en halvtimes tid og sette den i ovnen.
Bildene er tatt mens kaken fortsatt var lunken. Jeg må jo innrømme at gjærbakst smaker aller best mens de fortsatt er litt lunkne. Denne var intet unntak.
Bollefocaccia med smuldretopping
ingredienser
Bolledeig
500g hvetemel
75g sukker
1 ts kardemomme
1/2 pose tørrgjær
3 dl melk
1 egg
100g smør eller margarin i terninger
Bær
200g blåbær, friske eller frosne
Vaniljekrem
2 eggeplommer
50g sukker
2 ss maisenna eller potetmel
5 dl melk
1/2 vaniljestang
Smuldretopping
100g hvetemel
50g sukker
50g smør eller margarin i terninger
fremgangsmåte
Ovn temp 200°
Lag gjærdeigen.
Bland hvetemel med sukker, kardemomme og gjær. Rør egg og melk sammen. Hell det våte i det tørre. Sett kjøkkenmaskinen i gang på lav hastighet og la den elte deigen 5-10 minutter.
Ha smør- eller margarinterningene opp i deigen mens den eltes. Elt videre til smøret/margarinen er eltet helt inn i deigen. Deigen skal være blank, glatt og elastisk. Den kan gjerne være litt klissete.
Dekk deigen til og la den hvile til den har doblet i størrelse. Dette kan ta opp til 2 timer.
Lag vaniljekremen.
Bland eggeplommer, sukker og maizena/potetmel i en skål. Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen og ha frø og stang opp i melken. Varm melken til like under kokepunktet.
Hell ca. 1 dl av melken i eggeblandingen og rør sammen. Legg en sil over gryta og hell eggeblandingen i melken. Sett gryta over varmen og la vaniljekremen koke opp under omrøring. Kok noen minutter til du har en tykk vaniljekrem – den vil stivne ytterlig under avkjøling.
Hell vaniljekremen i en skål og legg noe plastfolie direkte på kremen slik at det ikke danner seg en skorpe. La kremen avkjøle helt.
Lag smuldretoppingen. Ha mel, sukker og smør eller margain i en food processor og kjør til du har smuler. Dekk til og sett til side.
Hell deigen over på en lett melet flate når den er ferdighevet. Kjevl den ut til ca. 30×40 cm og legg i en langpanne. Jeg liker å ha litt bakepapir i bunnen av langpanne slik at jeg kan lett løfte ut baksten. Dekk langpannen til og la deigen etterheve en halvtimes til.
Strø nesten alle blåbærene på deigen. Dytt de gjerne litt ned i deigen.
Fordel vaniljekremen på toppen,
og strø smuldretoppingen og resten av blåbærene på toppen av det igjen. Press alt lett ned med håndflaten.
Kaken er klar for ovnen, men før du gjør det kan du beundre mesterverket ditt, for se så flott det ser ut!
Siste bildet, jeg lover, nå skal den straks i ovnen….
Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter til kaken har fått fin farge. La den avkjøle noe før du begynner å skjære i den.
Vil du gjøre ekstra stas på kaken er det ikke noe i veien for å strø litt melisglasur på toppen.
Som sagt smaker kaken aller best når den er helt fersk, men den er også god dagen etter. Frisk den gjerne litt opp i varm ovn.
Hei! Hvor mye vaniljekrem blir det av oppskriften? Tenkte å kjøre en «juksevariant» med kjøpt vaniljekrem, men usikker på hvor mye jeg skal bruke? 🙂 ser nydelig ut!
Denne kaken så helt fantastisk ut! Men vet ikke om jeg får tak i ferske blåbær. Hvis jeg skal bruke fryste, ville du tint de først? Evt silt av vannet også? 🙂
Hei Kristine!
Kommer litt an på blåbærene…. Hvis de ha frosset sammen i klumper er det greit å la de tine, gjerne på litt tørkepapir. Om de ikke har klumpet seg sammen så hadde jeg ikke tint de en gang. Et annet alternativ er å bruke blåbærsyltetøy. Bruk en teskje til å fordele ‘klatter’ med syltetøy over deigen…. Lykke til!
Bollefoccassia skal vel kjevle 30×40cm,ikke 30×400cm,som står i oppskriften?
hahahaha, ja, det har du helt rett i!!
Retter opp oppskriften – takk for at du sa fra 🙂
ina
Hei! Hvor mye vaniljekrem blir det av oppskriften? Tenkte å kjøre en «juksevariant» med kjøpt vaniljekrem, men usikker på hvor mye jeg skal bruke? 🙂 ser nydelig ut!
Denne kaken så helt fantastisk ut! Men vet ikke om jeg får tak i ferske blåbær. Hvis jeg skal bruke fryste, ville du tint de først? Evt silt av vannet også? 🙂
Hei Kristine!
Kommer litt an på blåbærene…. Hvis de ha frosset sammen i klumper er det greit å la de tine, gjerne på litt tørkepapir. Om de ikke har klumpet seg sammen så hadde jeg ikke tint de en gang. Et annet alternativ er å bruke blåbærsyltetøy. Bruk en teskje til å fordele ‘klatter’ med syltetøy over deigen…. Lykke til!
Takk for kreditering Ina – denne varianten ser så god ut!
Takk for inspirasjon Elin – tror nok det må bli flere slike kaker…..
Har bakt denne fantastisk gode kaker flere ganger. Har også prøvd den med bringebær og det ble også veldig godt og kan anbefales.
Å det tviler jeg ikke på Kari – all slags bær må jo være godt i denne kaken 🙂