Løkpai i langpanne (Zwiebelkuchen)

løkpai

Jeg kan ikke huske å ikke like løk, men så har jeg en selektiv hukommelse.

Zwiebelkuchen, eller løkpai, er absolutt en av mine favoritter. Sart, søt løk på toppen av en sprø paibunn med en rømmebasert fyll. What’s not to like? sier jeg bare.

Bacon (Speck) er en naturlig medspiller i denne løkpaien, men jeg har byttet den ut med chorizo. Ikke noe spesiell grunn til det bortsett fra at jeg tenkte det kunne være godt med litt spicy spansk pølse, og så hadde jeg litt ekstra liggende i kjøleskapet som jeg gjerne ville bruke opp.

Det håper jeg at du gjør også. Altså ser hva du har i kjøleskapet og bruker rester der du kan. Skinke eller annen pølse kan du bruke i denne oppskriften istedenfor chorizo eller bacon. Har du ikke parmesanost kan du bruke andre osterester, gjerne noen med litt smak – jarlsberg eller Gruyère for eksempel.

Løk kan gjerne også være en miks av gule og røde om det er det du har i skuffen. Og bruk gjerne hva du har av friske urter for å strø på toppen – basilikum, persille, oregano, timian – det meste går…

Dette er en stor løkpai, stekt i en stor langpanne. Vil du ikke ha så mye kan du gjerne halvere oppskriften. Alternativt kan du fryse det du har til overs. Ta den frossen med på jobb – den er tint til lunsj og kan enten spises som den er, eller varmes raskt opp.

Server gjerne løkpaien med en god salat. En kald øl er jammen også godt til….

løkpai

 

ingredienser
Paideig
 • 400g hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 200g smør eller margarin
 • 2 egg
Fyll
 • 1 kg rødløk
 • 100g chorizo i terninger
 • 5 egg
 • 300 ml rømme
 • 150 ml melk
 • 1/2 ts salt
 • 50g finrevet parmesan
fremgangsmåte

løkpai

Ovn temp 200º

En langpanne, smurt eller kledd med bakepapir.

Lag paideigen. Ha hvetemel og smør eller margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende deig. Ha i egg og kjør til deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på benken, form til en firkant, pakk i plastfolie og sett den kjølig minst en times tid.

Deigen kan lages på forhånd og settes kjølig dagen før om ønsket. Har du tid, kan du lage den om morgenen slik at den er klar når du er hjem fra jobb.

Skrell og halver løkene. Halver en gang til (ikke skjær helt ned til roten, de skal holde sammen) og skjær i skiver.

Skjær chorizo i terninger.

Bland egg med rømme, melk og salt.

Rull ut deigen. Den skal være litt større enn langpannen din slik at du får en liten kant opp sidene.

Legg deigen i langpannen og skjær vekk overflødig deig. Strø halvparten av osten over bunnen. Fordel løk og chorizo jevnt utover paien.

Hell eggblandingen over det hele og rist litt i langpannen slik at blandingen synker ned mellom løken. Avslutt med resten av osten.

Sett løkpai i forvarmet ovn og stek i 30-35 minutter.

Løkpaien kan spises varmt, lunkent eller kaldt.

løkpai

Paien egner seg fint for frysing.

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »