Shepherds pai med lam, linser og spinat

Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Shepherds pai med lam, linser og spinat ligger et sted mellom klassisk Shepherds pai og en vegetar variant. Og det var tanken. En form for hybrid der noe av kjøttet ble erstattet med linser. Det tenkte jeg kunne være godt.

Jeg må innrømme at det ikke akkurat var et risikabelt steg, for alt som er toppet med herlig potetmos er jo godt. Og der gjorde jeg ingen endringer. Potetmosen er som den skal være, myk, smakfull og med en god del smør. Skal det være så skal det være. Når det er sagt, er det ingenting i veien for å toppe denne med en søtpotetmos som i denne vegetar varianten. Eller lage en hybrid stappe med en blanding av søtpotet og poteter. Kanskje det må komme enda en Shepherds pai variant på bloggen når jeg tenker meg om.

Uansett, dette er en middag du har lyst å servere til familien eller i en litt casual middagsselskap. Og vi vet at en casual middagsselskap er den beste av de alle. Paien kan lages på forhånd og settes kjølig før du steker den. Med andre ord – den kan lages dagen i forveien. Beregn lengre steketid når du steker den fra kald, men fremgangsmåten er ellers den samme.

Server gjerne mer grønt som tilbehør også. En deilig grønn salat er digg til for eksempel eller kanskje litt spicy bønner. Jeg er sikker på at du kan finne på noe godt!

Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Er du glad i middag i form kan jeg også anbefale disse oppskriftene:

Shepherds pai med lam, linser og spinat – 8-10 porsjoner

ingredienser
kjøttsaus
  • 1 løk, finhakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 -2 gulrøtter i små terninger
  • 1 stilk stangselleri, finhakket
  • 400g kjøttdeig av lam
  • 1 ts tørket timian
  • salt, pepper
  • et lite glass rødvin (valgfritt)
  • 1 boks (400g) brune linser, skylt og godt avrent
  • 1 boks (400g) hakkede tomater
  • 2 ss Worcestershire saus
  • 2 laurbærblad
  • ca. 100 g fersk spinat
potetmos lokk
  • ca. 1 kg melne poteter
  • 50 g smør eller margarin
  • ca. 200 ml melk
  • salt
fremgangsmåte

Ovn temp. 200º

Sett over potetene til potetmosen. Når de er møre heller du av vannet og lar de dampe seg ‘tørre’. Hold de gjerne varme.

Lag fyllet mens potetene koker. Stek løk og hvitløk i litt olivenolje til mykt. Ha gulrøtter og selleri oppi og stek videre noen minutter.

Ha oppi kjøttdeigen og bryt det opp i biter mens du steker. Krydre kjøttet med timian og litt salt og pepper.

Hell oppi rødvinen (om du bruker) og la det småkoke til det nesten er fordampet.

Rør inn linser, hakkede tomater, Worcestershire sauce og laurbærblad. La det hele koke opp og la det så småkoke videre mens du tilbereder potetmosen.

Skrell de varme potetene og ha de opp i en ren gryta. Mos potetene og rør inn smør og melk. Smak til med salt.

Rør spinat inn i det varme kjøttfyllet og fordel det i en ildfastform.

Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Topp med potetmos og hell litt olivenolje over toppen av det igjen.

Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Sett formen i varm ovn og stek i 30-40 minutter eller til fyllet bobler opp rundt kanten og potetmosen har fått fin farge.

Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Pynt gjerne med litt frisk persille  – det er alltid fint med litt grønt på toppen. Shepherd's pie - med lam, linser og spinat

Server gjerne med litt ekstra grønt ved siden av – en frisk salat for eksempel.

Håper det smaker!!

Kommentarer

  • Reply Randi K Hauglid 6. oktober 2020

    Er det 1 stang selleri eller er det 1 hel stangselleri det skal være? Denne har jeg lysst å prøve 🙂

    • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2020

      Lol – sorry – ser at det kan misforståes ja.
      Det er en stang selleri 🙂
      Retter i oppskriften, takk for tilbakemelding.
      ina

      • Reply Hellen 21. februar 2023

        Unnskyld; Jeg skjønte ikke svaret ditt, eller rettelsen Er det én stang stangselleri? Eller er det en bunt/pakke stangselleri?

        • Reply Mat På Bordet 23. mars 2023

          Det er én stang stangselleri 🙂
          hilsen
          ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »