Det er på sin plass med en oppskrift på en enkel, varmende gryterett når høsten er her og vinteren er i anmarsj, ikke sant?
Denne gryteretten er perfekt til litt kjølige høstdager eller kalde vinterdager. Den består av storfe (velg et stykke som skal ha lang steke-/koketid som for eksempel høyrygg eller bog), godt krydret med cayennepepper og spisskummen i en deilig tomatsaus og tilsatt gresskar, paprika og bønner.
Gryteretten er enkel å lage. Sett av ca. en halvtime for å få alle ingrediensene forberedt og opp i gryta. Gryta settes så i ovnen et par timer før den ferdigstilles.
Tips: Legg gjerne en del av tomatene til side slik at du kan pynte med dem ved servering. Ikke bare ser det pent ut, men de er en fin kontrast til den varme maten og gir ekstra god tomatsmak.
Enkel gryterett med biff, gresskar og italienske tomater – 4-6 porsjoner
ingredienser
Gryterett
1 kg storfekjøtt (høyrygg eller bog) i terninger ca. 3x3 cm
2 løk, grovhakket
1 ts cayennepepper
1 ss malt spisskummen
1 ss oregano, tørket
ca. 1.5 ts salt
0.5 ts pepper
3 ss hvetemel
2 bokser (à 400 g) cherrytomater
5 dl storfekraft eller -buljong
ca. 500 g flaskegresskar i terninger
2 paprika, gjerne røde eller gule, i store terninger
1 boks (400 g) svarte bønner
olje eller margarin til steking
Serveres med
vårløk i skiver
rømme
frisk koriander
avokado i skiver
varme tortillas
fremgangsmåte
Ovn temp 160°C.
Skjær kjøttet i terninger, ca. 3 x 3 cm store.
Varm opp en stekepanne og ha i litt olje. Stek kjøttet i omganger (ikke overfyll stekepannen) og la det få fin farge. Ha litt salt og pepper på kjøttet før du legger det over i en større gryte. Pass på at du bruker en gryte som kan stå i ovnen, altså ingen plast- eller treknotter på lokket.
Stek løken i stekepannen som du brukte til kjøttet. Når den begynner å bli myk tilsettes cayennepepper, spisskummen og oregano. Stek videre. Det vil dufte aldeles nydelig!
Ha i melet og stek videre. Tilsett buljong og rør alt sammen. La det koke opp slik at det tykner. Hell dette oppi gryta sammen med kjøttet.
Ha oppi en boks cherrytomater. Hell den andre boksen gjennom en sil og sett tomatene til side. Tomatsaften helles opp i gryta. Rør rundt i gryta slik at alt er blandet, sett på lokk og sett inn i forvarmet ovn.
La gryteretten stå i ovnen 1.5 – 2 timer til kjøttet er mørt. Rør inn gresskar, og sett tilbake i ovnen i 15 minutter. Rør inn paprika og sett tilbake i ovnen i ytterligere 15 minutter.
Til slutt røres svarte bønner forsiktig inn i gryteretten. Smak til med salt og pepper og retten er klar for servering.
Sett gryta på bordet og server med tilbehør. Håper det smaker!
Retten kan også serveres med ris eller poteter til om ønskelig.