‘Må bare ha’ eltefri focaccia med deilig topping er tema i dag!
Istedenfor å lage en stor focaccia, delte jeg deigen i 4 emner og lagde 4 mindre focaccia brød. Lurt, ikke sant? Da kan jeg variere litt med toppinger og om noen vil, kan de få et helt brød til seg selv…
Brødet er luftig og fint, med deilig skorpe og er super tilbehør til alt som er litt sausete. For hva er vel bedre enn å fiske opp resten av sausen/suppen med et godt stykke brød?
Focaccia egner seg selvsagt også godt til salater og gryteretter. Og tenk på de deilig blingsene du kan lage med pålegg i midten og masse godt på toppen allerede.
Når det gjelder topping er det fritt frem. Jeg har lagt det jeg har brukt inn i ingredienslisten under, men gjør akkurat som du vil. Her er det ingen regler. Jeg synes det var digg å være raus med forskjellige toppinger, kanskje du har lyst å holde deg til en eller to. Eller kanskje du har lyst på enda mer….
Et lite tips – vær grei med deigen din. Håndter den med kjærlighet (dvs med myke, lette hender) slik at du beholder så mye struktur som mulig i deigen. Deigen har også godt av å hvile lunt etter at den er formet, slik at den får kommet seg litt til hektene igjen. Så er det på’n med toppinger og inn i glovarm ovn.
Spis gjerne mens de fortsatt er lunkne, eller varm kjapt opp i ovnen om de er helt avkjølt allerede før de skal serveres. Da blir de ekstra gode.
Lyst på flere oppskrifter på focaccia? Sjekk ut disse:
Eltefri focaccia med deilig topping – 4 mellomstore focaccia
ingredienser
Focaccia
500g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
2 ts maldon salt
4 dl vann
Toppinger
oliven (gjerne marinerte)
løk i fine skiver
hvitløk i fine skiver
artisjokkhjerter
sardiner
cherrytomater
flaksalt
olivenolje
fremgangsmåte
Ovn temp 250°C
Bland hvetemel, salt og tørrgjær sammen i en bolle (gjerne en med lokk om du har). Tilsett vann og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen (med lokk om du har) og la deigen heve på kjøkkenbenken i 10-18 timer. Jo lengre jo bedre.
Strø litt med over toppen av deigen og på benkeplaten og hell deigen ut av bollen. Brett deigen over seg selv noen ganger til den begynner å holde formen sin. Se gjerne på denne videoen om du ikke har laget eltefritt brød tidligere.
Vær grei med deigen din. Håndter den forsiktig slik at du beholder så mye struktur som mulig. Ikke vær hardhendt!
Del deigen i 2-4 emner, alt ettersom hva slags størrelse du ønsker å ha på brødene eller hvor mange forskjellige toppinger du ønsker å ha på toppen.
Strekk ut emnene til avlange, flate brød og legg de på et stekebrett. Jeg fikk plass til 2 focaccia på et stekebrett.
Dekk til focaccia brødene med et rent håndkle og la de heve et lunt sted 30-40 minutter.
Fordel topping på focaccia brødene. Press det gjerne litt ned i deigen slik at det ikke faller eller ruller av under steking.
Hell litt olivenolje over brødene.
Her ser du mine to focaccia brødene som jeg har topper med oliven, løk, hvitløk, artisjokkhjerter og sardiner.
Sett focaccia brødene i oppvarmet ovn og stek i 12-15 minutter til de har fått fin farge. La de avkjøle på rist.
Se så fine de ble! Focaccia brødene i bakgrunnen fikk også litt cherrytomater på toppen som du ser.
Hei Elsa
Min erfaring er at grovere meltyper gir tettere bakst ja, men, jeg ser at andre har prøvd seg på grov focaccia med god resultat. Se her for eksempel : https://localkitchenblog.com/2009/04/15/whole-wheat-rosemary-focaccia/
Legger det på listen min på ting som må prøves 🙂
ina
Hei. Denne oppskriften kommer ikke opp når jeg søker på foccacia.
Hei Guri
Søke funksjonen er dessverre veldig streng på staving.
Prøv focaccia 🙂
ina
Hei.lurte på om du steker focaccia midt i ovn eller nederst?
hei! jeg har diabetes 2; går det an å bytte ut litt av melet med grovere, eller forsvinner hele vitsen med luftig focaccia da?
Hei Elsa
Min erfaring er at grovere meltyper gir tettere bakst ja, men, jeg ser at andre har prøvd seg på grov focaccia med god resultat. Se her for eksempel : https://localkitchenblog.com/2009/04/15/whole-wheat-rosemary-focaccia/
Legger det på listen min på ting som må prøves 🙂
ina