Challah

challah

Her er den endelig – oppskriften på challah, eller vidunderbrødet som jeg har døpt den. Fordi den er vidunderlig god selvsagt…

Jeg beklager at det har tatt sin tid fra når jeg lagde den på Instagram stories til oppskriften og bildene kom på bloggen. Jeg vet virkelig ikke hvordan tiden forsvinner hele tiden.

Eller, jeg vet jo selvsagt hva som er grunnen til at det stort sett alltid tar litt tid fra når jeg lager noe til den kommer på bloggen. Det er den fordømte terskelen. Jeg elsker alt ved jobben min, bortsett fra å måtte sette meg ned og skrive. Lage mat, handle, vaske opp, teste nye oppskrifter, være på sosiale medier, dra på kundebesøk, sitte i møter, fotografere, style – alt er morsommere enn å sette seg ned og skrive. Til og med regnskap. Sånn, nå har du kanskje en anelse hvor mye krefter som må til for å få meg til å sette meg ned og skrive.

Men, det er somå dra på trening (for de som ikke liker trening da). Det skal enormt mye til (for meg) å sette i gang, men når det først er gjort er det en god følelse. Ha! Se der, jeg klart å sammenligne trening med å skrive ned oppskrifter. Ikke verst…

La meg hente meg selv litt inn igjen her, for det var challah vi skulle snakke om.

Challah er et tradisjonelt jødisk flettebrød. Den er litt søt, fyldig og egner seg veldig godt til frysing. Brødet holder seg saftig lenge, men skulle den tørke litt ut er det bare å sette skiver i brødristeren for en rask og effektiv oppfriskning.

Lag gjerne arme riddere med et par dager gammalt challah eller prøv deg på denne deilige desserten. 

Dette er virkelig det beste hvetebrødet du kan lage!

challah

Challah – 3 brød

ingredienser
challah
  • 1 kilo hvetemel
  • 100g sukker
  • 2 ts flaksalt
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 egg
  • 450ml melk* fingervarm
  • 50 ml solsikke- , raps- eller mild olivenolje
til pensling og pynt
  • 1 egg
  • vann
  • frø - sesam- eller valmuefrø
fremgangsmåte

*jeg brukte melk ved en feiltagelse, i de fleste oppskrifter brukes vann.

Ovn temp. 200°C

Bland mel, sukker, salt og tørrgjær sammen. Bland egg, melk og olje sammen. Sett kjøkkenmaskinen i gang og hell egg blandingen i melblandingen mens den elter.

Elt til du har en glatt og smidig deig. Dette vil, og skal ta litt tid. Ser du at deigen blir for tørr kan du tilsette litt vann under eltingen. Er den for våt kan du tilsette litt mer mel.

Dekk deigen til og la den heve til det dobbelte. Jeg glemte deigen min litt – her ser du hva som skjedde:

challah

Del deigen i tre like store emner (bruk gjerne en vekt). Del disse i tre like store stykker igjen.

Trill deigen til pølser som er litt tykkere i midten enn ved enden. Flett sammen tre pølser og brett endene inn under brødet. Lag tre flettebrød på denne måten.

Sett brødene på bakebrett (2 stykker slik at de ikke baker inn i hverandre), dekk de til, sett de et lunt sted og la de etterheve ca. 40 minutter.

Bland egg med litt vann. Pensle brøden forsiktig med eggeblandingen. Unngå at egg samler seg i flettene. Strø godt med frø om du bruker og sett brødene i forvarmet ovn. Stek i 25-30 minutter.

Steker ovnen din litt ujevnt er det lurt å snu bakebrettet halvveis i steketiden.

La brødet avkjøle på rist.

challah

Jeg lagde to brød med sesamfrø og et brød uten frø i det hele tatt.

challah

Se så vakkert. Og duften…..mmmmmm…….

challah

Skjær gjerne brødet i skiver. Jeg klarte ikke å la være å bare rive av et stykke for å smake. Det går helt fint det og!

challah

God bakst! ♥

Kommentarer

  • Reply Kathrine Wetteland 16. mars 2018

    Oppskriften såg fristende ut!! – men hvor mange egg skal det i deigen? Jeg finner ikke det i ingredienslisten…

    • Reply Mat På Bordet 16. mars 2018

      hei Kathrine! Skrekk og gru, jeg har glemt egg i ingredienslisten. Korrigert nå – det skal være 2 egg 🙂
      God bakst!
      ina

  • Reply Ingrid 15. mars 2018

    Dette så godt ut, tenkte å prøve. Men; hvor mye egg i selve brødet? Finner egg kun i ingrediensene for pensling.

    • Reply Mat På Bordet 16. mars 2018

      Ja, sorry Ingrid, ser at jeg har glemt egg i ingredienslisten. Det skal være 2 stykker og det er korrigert nå. Takk for at du sa fra!
      God bakst!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »