Suksesskake (gulkake) med en vri

suksesskake gulkake

Dette er suksesskake (eller gulkake som det visst også er kjent som) slik du aldri har sett det før!

I serien, «Ina gjør en vri på klassikerne» (se hva jeg har gjort med Fyrstekake og Verdens beste/Kvæfjordkake) er det nå kommet til suksesskake! Og siden den gule kremen er kjennetegnende for kaken, passer det fint å publisere denne varianten nå i påsketiden.

Når det er sagt, så er ikke suksesskake begrenset til servering i påsken, dette er kake som kan passe når som helst, hvor som helst.

suksesskake gulkake

Suksesskake serveres vanligvis som kake. Man kan si at jeg har laget suksessmuffins, men jeg vil heller argumentere for å kalle de for minikaker. Ja, de er stekt i muffinsform, men det var mer av praktiske årsaker enn noe annet (jeg var for lat til å smøre muffinsformen). Papirformene kan du sløyfe om du ønsker, men pass da på at du smører muffinsbrettet ditt godt. Alternativt kan bunnen også stekes i friform på en bakeplate, men da mister du noe av kontrollen på formen på kakene.

I tillegg til  å endre presentasjonen av kaken, har jeg også tatt det et hakk videre og ristet mandlene. Rister du mandlene til de er lyse brune på innsiden og enda brunere på utsiden, får du frem dybden i mandelsmaken. De smaker rett og slett mer mandel. Og en bunn som smaker mandel, med den sarte, gule kremen på toppen er bare en vinn-vinn situasjon.

Som du ser har jeg også toppet det hele med jordbær. Dette er selvsagt valgfritt. Bruk gjerne andre bær om du ønsker eller hva med å prøve noe litt eksotisk? Toppe de med pasjonsfrukt for eksempel. Eller granateplekjerner.

Nå som vi nærmer oss påske er det fritt frem for å bruke påskeegg som pynt!

suksesskake gulkake

Jeg har også noen praktiske tips til deg. Bunnene kan fryses. Det vil si at du kan lage de på forhånd, fryse de, la de tine på kjøkkenbenken og toppe de med krem når det passer.

Kremen kan også lages en dag i forveien og oppbevares kjølig (gjerne i sprøytepose allerede). Pynt bunnene med krem når du har ro og fred, dette er nemlig noe du kan kose deg med.  Jeg er ingen kløpper når det kommer til bruk av sprøytepose og øvde meg et par ganger på bakebrettet før jeg begynte å pynte bunnene. Det er rikelig med krem for å dekke alle bunnene, så ikke vær redd for å bruke litt av den på litt øvelse. Ønsker du ikke å bruke sprøytepose kan du legge en klatt av krem på bunnen og spre det pent til en topp med kniv.

Da er det bare å håpe på at du vil prøve deg på ‘min’ vri. Gjør du det kan du gjerne sende meg bilde av sluttresultatet på Instagram eller Facebook. Jeg vil gjerne se! ♥ Tag bilder med @matpaabordet, da er det lettere for meg å finne de.

Suksesskake (gulkake) med en vri – en kake eller 12 småkaker

ingredienser
mandelbunn
 • 150g mandler
 • 4 eggehviter
 • 150g melis
gul krem
 • 4 eggeplommer
 • 1 dl kremfløte
 • 120g sukker
 • frø fra en vaniljestang
 • 150g smør eller margarin
pynt
 • bær
 • revet sjokolade
fremgangsmåte

Ovn temp 180°C

Rist mandlene. Spre de på et stort bakebrett og sett i forvarmet ovn. Stek i 10- 15 minutter (beveg gjerne litt på mandlene under steking) til de har fått litt farge. La de avkjøle helt.

Ha mandlene i en food processor og kjør til de er finhakket.

Pisk eggehvitene stive. Fortsett å piske mens du har oppi melis, litt om litt. Vend inn mandlene til slutt. Fordel papirformer i et muffinsbrett og fordel røren jevnt i formene.

suksesskake

Sett brettet i forvarmet ovn og stek i 20 minutter.

Løft papirformene ut av brettet og la de avkjøle helt på rist.

Mens mandelbunnene er i ovnen kan du begynne på kremen. Skjær Melange margarin i terninger og la de komme til romtemperatur.

Ha eggeplommer, fløte, sukker og vaniljefrø i en tykkbunnet kjele og rør sammen. Sett over middelsvarme og la blandingen komme til kokepunktet mens du rører. Ikke gå fra kjelen, rør hele tiden. (Personlig  foretrekker jeg å bruke en visp til å røre med for å unngå klumper.) Hold blandingen på kokepunktet til det tykner. Det skal ligne en tykk suppe.

Ta kremen av varmen og la den avkjøle. Ønsker du at dette skal gå litt kjapt kan du sette kjelen i en bolle med isvann. Rør mens kremen avkjøler. Er det vinter kan du sette kjelen i snøen.

Rør smør eller margarinen sammen med en sleiv. Ha litt av kremen oppi og rør sammen. Dette gjør du for å ‘løsne’ litt på blandingen. Ha halvparten av kremen oppi smøret/margarinen og rør sammen. Igjen så fortrekker jeg å gjøre dette med visp for å unngå klumper. Rør inn resten av kremen. Sett kremen kjølig.

suksesskake

Ha kremen i en sprøytepose og lag topper på hver bunn. Øv gjerne litt på sprøyte ferdighetene dine først. Om du ikke ønsker å bruke sprøytepose kan du fordele kremen blant småkakene og lage en pen topp med hjelp av en kniv.

suksesskake

Pynt med bær og revet sjokolade. Skal de ikke spises med det samme kan de settes på et brett og oppbevares kjølig.

suksesskake

Sett de gjerne på et fat for servering.

suksesskake

 

La oss ta en nærmere titt ….

suksesskake

Enda nærmere….

suksesskake

Og så en titt oppi….

suksesskake

Jeg trenger vel ikke nevne at de var fantastisk gode♥

Kommentarer

 • Reply Kristin 20. august 2022

  Hei, hvor mange muffinsformer holder denne oppskriften til?

  • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2022

   12 stykker – det står i oppskriften 🙂
   God bakst!

 • Reply Beate 4. september 2021

  Hvor mye av mandelbunnen har du i formene?

  • Reply Mat På Bordet 9. september 2021

   Jeg fordeler mandelbunnen jevnt i 12 former – se gjerne bilde i fremgangsmåten 🙂
   ina

 • Reply Anita 28. februar 2020

  Kan den gule kremen fryses?

  • Reply Mat På Bordet 15. mars 2020

   Ja, det kan den Anita 🙂

 • Reply Anita Damhagen 1. oktober 2018

  Disse så sykt gode ut. Må testes snart 🙂

  • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2018

   Det må du gjøre Anita 🙂

  • Reply Katrine 16. mai 2021

   Hei! Eg får sikkert 20stk. Og da syns eg at formene er bra fulle

   • Reply Mat På Bordet 16. mai 2021

    Hei Katrine
    Oi – det var mange!
    Antall kaker er nok avhengig av hvor fulle formene er – men, det er kanskje bare positivt at det ble litt flere? 🙂
    hilsen
    ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »