Her er den omsider – oppskriften på mandelboller som du har ventet så tålmodig på.
Mange har sett at jeg lagde de på stories på Instagram for et par uker siden. Og så har jeg vært så ‘slem’ å vise de på Instagram og fristet enda mer uten å gi dere mulighet for å lage de selv.
Men nå altså. Nå er oppskriften på plass her!
Og du verden for noen boller det ble. Myk, deilig gjærbakst brettet rundt mandelfyll og toppet med vidunderlig vaniljekrem. Reneste bolle-himmel spør du meg som er glad i boller, marsipan og vaniljekrem men aldri smakt på mandelboller.
At jeg lager mandelboller her er takket være tips fra en følger. Hun lurte på om ikke jeg kunne legge ut en oppskrift på de. Jeg som aldri hadde hørt om mandelboller før ble jo selvsagt nysgjerrig, googlet litt og bestemte meg raskt for at dette er noe alle burde lage.
Det er aldri dumt å bli introdusert til ny gjærbakst, så om du har noen forslag på hva jeg bør bake er det bare å komme med ønsker. Jeg baker gjerne mer enn gjerne!
Når det gjelder mandelboller er oppskriften ganske rett frem . En søt gjærdeig settes til heving, og mens den hever lager du en enkel marsipanlignende fyll av mandler, eggehvite og sukker.
Vaniljekrem skal også lages, det er heller ingen hokus pokus ved det.
Men, hvis du vil jukse litt, kan du selvsagt kjøpe både marsipan og vaniljekrem og spare litt på kreftene. Ikke at jeg vil anbefale det, for hjemmelaget vaniljekrem og marsipanmasse er selvsagt mye bedre, men om det er det som skal til for at du skal lage bollene, så kjøp disse elementene ferdig.
Og så tar du en siste titt på disse bollene her og forestiller deg lukten av nystekte mandelboller.
Jeg krysser fingre for at det er nok til at du må straks i gang med å lage mandelboller du og. ♥
Mandelboller – 12 stykker
ingredienser
bolledeig
600g hvetemel
1 ts tørrgjær
1 ts kardemomme
50g sukker
350ml fingervarm melk
100g smør eller margarin
mandelfyll
100g mandler
100g sukker
1 eggehvite
vanlijekrem
4 eggeplommer
60g sukker
4 ts maizena
300ml melk
frø fra en vaniljestang
pynt
egg til pensling
grovhakkede mandler
melis
fremgangsmåte
Ovn temp. 200°C.
Lag deigen. Bland hvetemel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Ha melken i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig.
Skjær smør/margarinen i terninger og tilsett i deigen mens den eltes. Fortsett til all smør/margarin er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.
Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted.
Lag mandelfyllet.
Ha mandler, sukker og eggehvite i en food processor og kjør til du har en grov marsipanmasse. Dekk til og sett til side.
Lag vaniljekremen.
Varm opp melken til like under kokepunktet.
Rør sukker, maizena og eggeplommer sammen i en bolle. Hell noe av den varme melken i blandingen mens du rører.
Hell eggeblandingen i melken gjennom en sil.
La vaniljekremen koke opp under omrøring og la det koke et minutt eller to til det tykner. Rør inn frø fra vaniljestangen.
Hell den varme vaniljekremen i en skål og legg litt plastfolie direkte på kremen for å forhindre at det danner seg en skorpe. La kremen avkjøle helt.
Nå tar vi fatt på bollene!
Del deigen i 12 like store emner (bruk gjerne vekt) og trill til boller. La de hvile noene minutter.
Kjevl en bolle ut til en liten firkant på ca. 15x15cm. Legg en klatt med marsipan i midten og brett hjørnene inn mot midten. Press litt ned.
Gjør det samme med resterende boller. Dekk de til og la de heve et lunt sted en halvtimes tid.
Fordel vaniljekrem i midten av bollen. Pensle bollene med egg og strø lit grovhakkede mandler på toppen.
Asså nå ble jeg ganske fortvila etter å ha testet oppskriften din. Jeg hev mandler sukker eggehvite i blender og d går jo ikke. Nå har både blender OG stavmikser røket her.. når jeg tenke meg om så skal man male mandler først så tilsette resten. Jeg har jo laget kransekake deig med denne blenderern. D blir jo sement og for tungt m alt oppi med en gang
Gikk dette virkelig an i din blender? Hva slags blender bruker du?
Hei Veronika
En blender eller stavmikser er ikke riktige kjøkkenmaskiner for denne jobben 🙁
En food processor er det du trenger – da kan du hive hele mandler, sukker og eggehvite oppi, sette den i gang og få en grov mandelmasse.
Har du ikke en food processor hadde jeg gjort som du er inne på her – bruke malte mandler istedenfor hele.
Da trenger du i prinsipp ingen maskin og kan bare røre malte mandler, sukker og eggehvite sammen til en masse.
hilsen
ina
Hei Bertine
Jeg liker å holde gjærmengden på et minimum, men du kan gjerne øke til 2 ts om du vil.
1 ts funker fint i oppskriften, men deigen må eltes til den er smidig (15-20 minutter med maskin) og heves på et lunt sted.
Da bør det holde med ca. 2 timer heving.
ina 🙂
Asså nå ble jeg ganske fortvila etter å ha testet oppskriften din. Jeg hev mandler sukker eggehvite i blender og d går jo ikke. Nå har både blender OG stavmikser røket her.. når jeg tenke meg om så skal man male mandler først så tilsette resten. Jeg har jo laget kransekake deig med denne blenderern. D blir jo sement og for tungt m alt oppi med en gang
Gikk dette virkelig an i din blender? Hva slags blender bruker du?
Hei Veronika
En blender eller stavmikser er ikke riktige kjøkkenmaskiner for denne jobben 🙁
En food processor er det du trenger – da kan du hive hele mandler, sukker og eggehvite oppi, sette den i gang og få en grov mandelmasse.
Har du ikke en food processor hadde jeg gjort som du er inne på her – bruke malte mandler istedenfor hele.
Da trenger du i prinsipp ingen maskin og kan bare røre malte mandler, sukker og eggehvite sammen til en masse.
hilsen
ina
Anbefales ikke, 1 ts gjær er alt for lite! Hvis man skal ha en ts gjær må den heve i 12 timer! Hvor står det i oppskriften?
Hei Bertine
Jeg liker å holde gjærmengden på et minimum, men du kan gjerne øke til 2 ts om du vil.
1 ts funker fint i oppskriften, men deigen må eltes til den er smidig (15-20 minutter med maskin) og heves på et lunt sted.
Da bør det holde med ca. 2 timer heving.
ina 🙂