Det er kanskje litt vanskelig å se, men dette er pizza med løkkompott og chorizo. Fargene renner litt inni hverandre her, fra den beige-brune løkkompotten til osten, tomatene og chorizoen.
Og det er stort sett det som er på pizzaen.
Løkkompotten er lurt å lage i forkant, gjerne kvelden før for eksempel eller tidligere. Den kan gjerne oppbevares på glass i kjøleskapet en ukes tid og kan brukes til mye annet enn pizzaen. Bruk den på burgerbrødet for eksempel, eller en god blings. Eller som tilbehør til kjøtt eller grove pølser. Bare pass på at du har nok igjen til pizzaen.
Den litt søte løkkompotten er nemlig vidunderlig til en litt spicy chorizo. Jeg kjøper gjerne speket chorizo som en hel pølse og skjærer tynne skiver å ha på pizzaen. I den varme ovnen blir disse tynne chorizo skivene som ligger på toppen, deilig og sprøe. De som ligger beskyttet under litt ost eller annet tilbehør forblir myke.
Litt grønt kunne du selvsagt ha på toppen av pizzaen også, jeg hadde bare ikke noe for hånden.
Litt frisk basilikum eller oregano for eksempel hadde vært godt, eller noen friske, peprete ruccola blader.
Pizzaen er også god som den er, uten noe annet på toppen…
Er du glad i hjemmelagd pizza kan du gjerne også ta en titt på disse oppskriftene:
Ovn temp. 250 C med oppvarmet pizzasten eller plate.
Lag løkkompotten.
Stek løk og hvitløk over svak varme i litt olivenolje til myk og gyllen.
Dette tar gjerne 30-40 minutter. Rør litt under steking.
Krydre med salt og pepper og gjerne en liten dæsj worcestershire sauce. Vær forsiktig, en liten splæsj går langt.
Jeg liker å kjøre løkkompotten litt glatt med en stavmikser, men dette er helt opp til deg.
Ha løkompotten i et rent glass og oppbevar kjølig om du ikke skal bruke det med samme.
Lag pizzadeigen.
Bland hvetemel med salt og tørrgjær og rør sammen. Tilsett nok lunkent vann til du har en myk deig, gjerne litt klissete. Jeg lager deigen med hjelp av en kjøkkenmaskin og tilsetter vann til jeg ser at deigen begynner å komme sammen. Tilsett heller for mye vann enn for lite, du kan alltid tilsette mer mel etter heving om nødvendig. La deigen hvile til den har doblet i størrelse.
Alternativt kan du lage deigen om morgenen og sette den i kjøleskapet for heving. Ta den ut av kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb, hell deigen over på en melet flate, dekk den til og la den komme til romtemperatur.
Lag pizzaen.
Del deigen i to og kjevle ut til to runde pizzaer.
Dekk bunnene med løkkompott. Her kan du gjerne være generøs.
Fordel chorizo, tomater og ost på toppen.
Sett pizzaen i forvarmet ovn på pizzastenen og stek i 5-7 minutter til osten bobler og pizzaen har fått litt farge.
Kvern litt fersk pepper over pizzaen og server.
Får du ikke spist opp alt er pizzaen god dagen etter og. Ha den noen minutter i varm ovn for å friske den opp.
Alternativt kan du fryse pizzastykkene du ikke får avsetning på.