Jeg har en tendens til å kjøpe ting uten å helt vite hva det er.
Det gjelder spesielt for krydder. Za’atar hadde jeg lest om og sett i diverse oppskrifter, men kjøpte den uten å tenke over hva jeg faktisk skulle bruke den til.
Den lille krydderboksen har nå stått på hylla (sammen med flere – jeg vet ikke helt hva jeg skal bruke de til krydder) inntil nylig.
Så hadde det seg at jeg kjøpte en kokebok som heter The middle eastern vegetarian cookbook, fant en suppe jeg hadde lyst å lage og klappet meg selv på skulderen for å ha vært såpass smart å ha handlet det jeg trengte av krydder allerede. Yes, du gjettet riktig, det var za’atar som skulle brukes.
Hva er za’atar spør du sikkert. Za’atar er en libanesisk urteblanding bestående av timian, merian, sesamfrø, sumac og salt. Du ser den i den ovale skålen til venstre på bildet øverst.
Vil du vite mer om krydder fra midt-østen foreslår jeg at du tar en titt på bloggen til Vidar – et kjøkken i Istanbul.
Men tilbake til suppen. Den er superenkel å lage! Istedenfor flaskegresskar som oppskriften foreslår, byttet jeg den ut med en Hokaido gresskar – den trenger du nemlig ikke å skrelle.
Gresskar, søtpoteter (de må skrelles…) og gulrøtter stekes i ovnen før kjøres glatt med buljong eller kraft om du har.
Så er det bare snakk om å smaksette den med za’atar – og her foreslår jeg at du prøver deg litt frem. Begynn med en spiseskje og stopp når du føler at du har nok.
Suppen pyntes med mer za’atar, sesamfrø og yoghurt om du vil og er så klar til servering.
Som med alle supper egner denne seg også godt til frysing.
Mangler du ingredienser til å lage denne suppen, eller fristet den ikke helt, kan du prøve deg på en av disse: