Rødkål med epler, løk og julens krydder

Rødkål med epler, løk og julens krydder

Rødkål må man ha, og i år har jeg laget en liten variant med epler og løk.

Dette er jo veldig enkelt å lage, og smaker så inderlig mye bedre enn det man får kjøpt.

Har du en mandolin går jobben med å skjære rødkålen raskt unna, men en god skarp kniv er like effektiv. Tenk på det som øving av dine knivferdigheter.

Epler og løk skal også skjæres opp. Hvordan du gjør dette er opp til deg. Epler kan skjæres i skiver eller terninger. Løk kan finhakkes eller skjæres i fine skiver. Begge løser seg ganske mye opp under kokingen.

Og apropos epler – dette er en ypperlig anledning til å bruke høstens epler som kanskje har ligget litt for lenge. Jeg fant i hvertfall noen langt ak i grønnsaksskuffen som ikke hadde gjort seg lengre i fruktfatet.

Når det gjelder krydder, så kan mengder kanskje høres litt voldsomme ut. Men, de er ikke det.

Da jeg hadde flere ting på gang på komfyren, valgte jeg å la rødkålen koke langsomt i ovnen. Dette fungerte kjempefint. Husk bare å røre rundt i gryta en eller to ganger under kokingen, slik at du er sikker på at alt er jevnt kokt.

Og har du noe ribbefett som du kan røre inn like før servering, så gjør det!

Rødkål med epler, løk og julens krydder – bør holde til 15-20 personer

ingredienser
  • ca. 2 kg rødkål, i fine skiver
  • 5-6 epler, i terninger eller skiver
  • 2 løk, finhakket eller i fine skiver
  • 3 hvitløksfedd i fine skiver
  • 6 ss brun sukker
  • 1/2 malt nellik
  • 1/2 ts kanel (kan erstattes med en kanelstang som fiskes ut etter koking)
  • 1/2 muskattnøtt, finrevet
  • saltflak, pepper
  • 6 ss eplesider eddik
  • noen klatter smør
fremgangsmåte

Ovn temp 150°C.

En ildfastform som tar minst 5 liter.

Rødkål med epler, løk og julens krydder

Gjør alle ingrediensene klare.

Bland krydder (utenom salt og pepper) med sukkeret.

Legg ingrediensene lagvis i gryta. Begynn med rødkål, litt salt og pepper, løk og epler og så tilslutt krydderbladningen.

Avslutt med rødkål. Press det hele godt ned i gryta, fordel noen klatter med smør på toppen og sett på lokket.

Rødkål med epler, løk og julens krydder

Sett gryta i ovnen og la den stå der et par timers tid til rødkålen er mør.

Ta den gjerne ut et par ganger under steking og rør om.

Rødkål med epler, løk og julens krydder

Rødkål kan gjerne forberedes noen dager i forveien. Oppbevar den kjølig og varm den opp for servering.

rødkål

Rødkål kan også fryses om du ønsker.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »