Egentlig handler det om mer enn bare pizzadeig, men la oss holde oss til en ting om gangen.
Jeg eksperimenterer nemlig med eltefri, langtidshevet pizzadeig. Og med langtidshevet mener jeg dager, denne gangen helt opp til 9 dager. Og kjølig.
Saken er den, at ikke bare er deigen enkel å lage (eltefritt = 5 minutter med røring, ingen elting) men når du først har laget den så vil den være tilgjengelig til bruk når som helst.
Det første innlegget om dette eksperimentet kan du lese om her. Nå har jeg halvert gjær mengde og vesentlig forlenget lagringstiden i kjøleskapet. Som med den første så var det utrolig god smak på deigen. Den er også helt nydelig å håndtere og kan stekes rett fra kjøleskapet.
I motsetning til forrige gang brukte jeg over og under varme og fikk ovnen min helt opp i 300°C. Pizzastenen fikk varme seg i hele 30 minutter før den første pizzaen ble stekt.
Denne gangen stekte jeg også direkte på stenen, dvs uten bakepapir. Litt tuklete uten en bakespade og derfor ser du også at det ble litt rar fasong på pizzaen da den brettet seg litt når jeg skjøv den over på pizzastenen.
Men, øvelse gjør mester. Og kanskje har jeg gått til innkjøp av en bakespade innen neste gang jeg skal steke pizza.
Sjekk for all del ut oppskriften på denne pizzaen under. Toppingen er svært enkel, men du verden så godt det var.
Og tenk, har du pizzadeig klar til bruk i kjøleskapet er det ingen sak å steke pizza når som helst!
#pizzaheleuken
Eltefri, langtidshevet pizzadeig – 9 pizzabunner
ingredienser
pizzadeig
1 kilo hvetemel
1/2 ts tørrgjær
1 ss flaksalt
750ml kaldt vann
topping
artisjokk krem med trøfler
revet ost (gjerne en blanding)
pepper
frisk basilikum
fremgangsmåte
Ovn temp. så høy ovnen din klarer (jeg stekte ved 300°C over- og undervarme.).
Bruk aller helst en pizzasten og sørg for at den er god og varm før du begynner å steke pizzaen.
Rør sammen hvetemel, tørrgjær og salt i en stor bolle eller bøtte med lokk.
Tilsett 700ml av vannet og rør deigen sammen. Pass på at du rører godt slik at du ikke har tørre klumper med mel. Bruk resten av vannet om nødvendig.
Sett på lokk og la den heve på benken opptil et døgn.
Etter et døgn vil den se litt ut som dette:
Sett deigen i kjøleskapet og oppbevar den der til du trenger den. Etter noen dager i kjøleskapet faller den litt sammen.
Deigen oppbevarte jeg i kjøleskapet i 6 dager før jeg stekte den første pizzaen. Den siste pizzaen av samme deig stekte jeg etter 9 dager i kjøleskapet. Like god!
Når du har lyst å steke pizza river du av en neve med deig. Deigen er klissete, men langt mer håndterbar enn en vanlig eltefri deig. Form den til en bolle, strekk gjerne toppen mens du gjør det. Det er litt vanskelig å forklare, skjønner at jeg må ha bilder og/eller video her, men sjekk denne videoen fra ca. 3:40 – 5:00 for å få et inntrykk av hva jeg mener. Andri er forøvrig kul å følge om du liker å lage pizza – du finner han blant annet på instagram @bakingsteel.
Kjevl deigen ut til en rund pizza. Topp med noen spiseskjeer artisjokk krem og strø en god håndfull med revet ost over det hele.
Stek pizzaen i supervarm ovn på pizzasten og hold øye med den. Den vil ta 3- 6 minutter å steke alt ettersom hvor varm ovnen din er.
Kvern fersk pepper over pizzaen og strø frisk basilikum over det hele. Skjær i skiver og server!
Det er veldig vanskelig å vise deg hvor fin og smakfull denne deigen er, du må rett og slett bare prøve det selv!
Jeg kan dog fortelle at samtlige som har smakt er over seg av begeistring ♥
Hei Martine
Marmor fungerer nok ikke, man bruke et stekebrett i stedet;)
Varm den opp i ovnen og sett pizzaen din på det varme stekebrettet – funker fint det.
ina
Vi har nettopp fått i hus en liten vedfyrt pizzaovn som vi skal lære oss å bruke. Den skal stå ute. Denne deigen er sikkert supert ha på lur til dette bruket. Når du sier at du tar en neve- er det bokstavelig og holder det til feks middag for 2 voksne? Gleder meg veldig til å prøve…
Hei Grethe
Å så kult med vedfyrt pizzaovn! Det blir garantert gode pizza.
Med en neve tenker jeg ca. 200g pizzadeig – det holder til en rund pizza som bør holde til 2 stykker.
Lykke til!
hilsen
ina
Denne er så god og absolutt en pizzabunn-favoritt.
Vi spiser pizza flere ganger i uka nå. Lagde senest i går med en 8 dager gammel deig – kjempegod.
Deigen bobler og lever fremdeles godt.
Tusen takk for gode oppskrifter og inspirasjon!
Jeg har inge pizzasten. Fungerer det uten? Jeg har en marmorsten , går det?
Hei Martine
Marmor fungerer nok ikke, man bruke et stekebrett i stedet;)
Varm den opp i ovnen og sett pizzaen din på det varme stekebrettet – funker fint det.
ina
Vi har nettopp fått i hus en liten vedfyrt pizzaovn som vi skal lære oss å bruke. Den skal stå ute. Denne deigen er sikkert supert ha på lur til dette bruket. Når du sier at du tar en neve- er det bokstavelig og holder det til feks middag for 2 voksne? Gleder meg veldig til å prøve…
Hei Grethe
Å så kult med vedfyrt pizzaovn! Det blir garantert gode pizza.
Med en neve tenker jeg ca. 200g pizzadeig – det holder til en rund pizza som bør holde til 2 stykker.
Lykke til!
hilsen
ina
Oppskrift på artisjokkrem?
Artisjokkremen er kjøpt Motten.
Se etter den i litt større matbutikker eller i mindre spesialforretninger.
ina
Skal den først heve 12-20 timer og så inn i kjøleskapet, eller langtidsheve i kjøleskapet med en gang?
hei Ine
Jeg lar den stå på kjøkkenbenken først og setter den så i kjøleskapet 🙂
ina
Denne er så god og absolutt en pizzabunn-favoritt.
Vi spiser pizza flere ganger i uka nå. Lagde senest i går med en 8 dager gammel deig – kjempegod.
Deigen bobler og lever fremdeles godt.
Tusen takk for gode oppskrifter og inspirasjon!
Fantastisk!
Jeg synes også at pizzabunnene blir fantastiske med denne metoden..
Skal straks lage flere 🙂
ina