Annonse
Liker du bloggen min vil du kanskje også like mine kokebøker

Klassisk spaghetti carbonara

Klassisk spaghetti carbonara

Jeg lagde en klassiker forleden, og jeg er hektet, igjen.

Jeg snakker selvsagt om spaghetti carbonara – denne fantastiske kremete pastaretten med sprøstekt bacon. Bare, det er ikke fløte som gjør spaghettit carbonara kremete. Jeg innbiller meg at det er mange som ikke vet det – at det ikke skal være kremfløte i spaghetti carbonara altså. Det er også helt unødvendig.

Den kremete sausen er et resultat av at egg emulgerer med pastavannet. Den kremete sausen du spiser er altså en egg-saus, for å si det sånn.

Jeg innbiller meg også at det er noen som kvier seg for å lage klassisk carbonara (og derfor tyr til krem). Det skal nemlig ikke så mye til før egg-sausen blir eggerøre. Men jeg har noen gode råd til deg. Den aller første er selvsagt, om du ikke får det til med det samme, må du bare kaste deg ut i det og prøve igjen.

Det andre rådet mitt er å passe på at stekepannen ikke er for varm. Trekk stekepannen av varmen og vent til det ‘stilner’. Dvs at du hører at det ikke steker lengre. Nå først har du oppi eggblandingen.

Og det tredje rådet mitt er å holde pastaen i bevegelse (og dermed også sausen) og tilsette nok pastavann til du har den mengden med saus du trenger. Noen liker det ‘sausete’ andre liker det mindre ‘sausete’. Du bestemmer.

Og ja, hvis jeg skal få lov til å komme med et råd til – og dette gjelder generelt for alle pastaretter – salt pastavannet ditt GODT – det skal smake saltvann.

Klassisk spaghetti carbonara

Tør du ikke helt å gå for en klassisk spaghetti carbonara kan du prøve denne ‘jukse’ varianten først tilsatt fløte. 

 

Klassisk spaghetti carbonara – 2 porsjoner

ingredienser
  • 150g spaghetti
  • 50g pancetta eller røkt bacon
  • 1 egg
  • 2 eggeplommer
  • 50g parmesan
  • pepper
fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene klare.

Kok opp rikelig med vann i en stor gryte og tilsett godt med salt.

Ha spaghetti oppi vannet. Rør litt rundt slik at det ikke klebrer seg. La det fosskoke 2 minutter mindre enn anvist på pakken. Pastaen skal være al dente, dvs at det skal fortsatt ha en liten hard kjerne.

Spar en kopp eller to med pastavann og hell av resten.

Mens pastaen koker forbereder du resten av retten.

Stek bacon i litt olivenolje til sprøtt.

Bland egg med eggeplommer og parmesan i en skål.

Ha spaghettien i stekepannen sammen med noen spiseskjeer pastavann. Trekk stekepannen fra varmen.

Når du ikke lengre hører ‘stekelyder’ heller du eggblandingen i pastaen. Vend pastaen i sausen, tilsett mer pastavann om det blir for tørt.

Hvor ‘sausete’ du vil ha det er en smaksak. Her ser du hvordan jeg liker det:

Klassisk spaghetti carbonara

Fordel pastaen på to tallerkner (gjerne varme), kvern over litt fersk pepper og strø med parmesan.

Klassisk spaghetti carbonara

Vil du ha litt grønt på kan du finhakke litt persille og strø på toppen.

Klassisk spaghetti carbonara

Server gjerne pastaen sammen med en grønn salat med en litt syrlig dressing (vinaigrette).

Buon Appetito!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »