Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtterv

Sjokoladekjeks med hasselnøtter er myke, nesten litt kakeaktig kjeks, med tydelig smak av hasselnøtter og sjokolade selvsagt.

Og ja, de er vindunderlige!

I tillegg til å smake godt har de også et ganske spennende utseende. Når deigen trilles til kuler, rulles de deretter i melis før de settes på stekebrettet. Når de steker, eser de ut og lager sprekker i melisen for så å se ut som på bildene. Dette steget kan du selvsagt hoppe over om du ønsker, men jeg vil anbefale det. Ikke bare ser kjeksene litt uvanlige ut, men det lille ekstra sukkeret balanserer sjokoladesmaken.

Vær obs på at deigen skal avkjøles etter at den er laget. Det kan du lett snu til en fordel ved å lage den kvelden, eller et par dager før du skal bake. Oppbevar den i kjøleskapet frem til du skal bake. Og vet du hva, du trenger heller ikke å bake alt med en gang om du ikke ønsker. Deigen kan fint oppbevares en ukes tid godt innpakket i kjøleskapet. Bak når det passer med andre ord.

Så er spørsmålet, er dette julebakst eller ikke? Jeg vil si ja, nettopp fordi de er så ‘festlige’. Litt julekrydder kunne tilsettes om du ønsker – litt nellik for eksempel – men jeg liker de slik de er.

Når det er sagt, så passer de også til å serveres året rundt. Sånn er det med sjokoladekjeks – det er så godt at du gjerne vil spise det året rundt.

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

Lysten på mer ‘julebakst’ som kan spise året rundt? Prøv disse:

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter – ca. 60 stykker

ingredienser
  • 100g hasselnøtter
  • 2 ss sukker
  • 150g mørk kokesjokolade eller lignende
  • 350g hvetemel
  • 2 ss kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 100g smør eller margarin
  • 300g brun farin (sukker)
  • 2 egg
  • 100ml melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

ovn temp. 180°C.

Rist hasselnøttene. Legg de på en stekeplate og sett i ovnen 10-15 minutter til skinnet løsner. La de avkjøle litt og ha de så i et rent kjøkkenhåndkle. Gni nøttene mot hverandre til skinnet faller av.

La hasselnøttene avkjøle helt. Ha de i en foodprocessor sammen med 2ss sukker og kjør til grovmalt. Sett til side.

Grovhakk sjokoladen og smelt over vannbad. Sett til side.

Bland hvetemel, kakao og bakepulver sammen i en skål.

Rør smør eller margarin med brun sukker til det er lett og luftig – 5-10 minutter med kjøkkenmaskin.

Rør inn egg, ett om gangen. Rør inn melken og vaniljeekstrakt.

Rør inn den avkjølte sjokoladen.

Rør inn hvetemel-blandingen og hasselnøttene til slutt.

Pakk deigen i plast og sett kjølig et par timers tid. Deigen kan også oppbevares et par dager i kjøleskapet før den skal stekes.

Fyll en liten skål med melis. Trill deigen til kuler og rull de i melisen. Sett kulene på stekebrett med god avstand, de vil omtrent doble i diameter.

Sett stekeplaten i varm ovn og stek i 10-12 minutter.

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

La kjeksene avkjøle et par minutter på stekebrett før du løfter de over på en rist.

Kjeksene holder seg godt over en ukes tid i tett kakeboks.

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

Da er det bare å håpe på at du prøver deg på oppskriften og at dette blir en ny favoritt i ditt hjem også.

Vidunderlige sjokoladekjeks med hasselnøtter

Kommentarer

  • Reply Bente Solgard 11. desember 2019

    Har laget og smakt , gode! Hvorfor er det så kort holdbarhet i boks for disse? Andre småkaker står seg lenge. Får prøve å fryse halvparten da.
    Bente

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

      Hei Bente!
      Kjeksene er litt kake-aktige i midten, dvs litt myke.
      De tørker litt ut under oppbevaring i kakeboks, og blir sprøe.
      Fortsatt spiselig, men ikke som de var ment 🙂
      Frysing er en god idé om du vil at de skal holde seg myke over lengre tid.
      hilsen
      ina

  • Reply Alise Brevig 5. desember 2019

    Kan disse fryses?

  • Reply Anne 30. november 2019

    Hei, lurer på om sjokolade kjeks med valnøtter, kan fryses?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2019

      hei Anne
      Ja, det vil jeg tro ville kunne gå bra.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »