Dette er hvitløksbrød i panne. Greit, jeg vet, det ser ikke ut som hvitløksbrød, mer som pizza. Og det har du sikkert helt rett i. Men, hvitløksbrødpizza hørtes ikke helt riktig ut, og hvitløkspizza stemmer liksom ikke helt det heller.
Dette er mer brød enn pizza, synes jeg. Dette skal spises som tilbehør til noe annet – en salat, grillmat, gryterett eller noe annet godt. Når det er sagt, så er det ikke noe i veien for å diske opp med dette til kveldsmat. Istedenfor et ostesmørbrød for eksempel.
Nå vet jeg at det er mange som tenker at dette jeg kan umulig mene – å diske opp med gjærbakst sånn på kveldingen. Men ja, nettopp det kan du men den eltefrie pizzadeigen som dette brødet er basert på. Deigen rører du nemlig sammen på en eller annen tidspunkt i løpet av uken (for du skal jo lage pizza til helgen). Når den først har overnattet på kjøkkenbenken og satt til videre oppbevaring i kjøleskapet, ja, da har du lett tilgjengelig deig hele uken lang. Og da kan du gjøre nettopp dette – diske opp med herlig hvitløksbrød på sparket.
Så om du ikke har kastet deg på den eltefrie bølgen enda, er det på tide å gjøre det nå. Og har du ikke kjøpt boken min ELTEFRI BAKST så vil jeg absolutt anbefale det og. Der finner du en herlig samling med oppskrifter på brød, søt gjærbakst, pizza og masse annet godt. Boken finner du i bokhandelen eller kjøp den direkte fra forlaget her (der kan du også lese hva andre synes om den).
Ovn temp. 250°C (eller så høyt ovnen din går om den ikke går til 250°)
En ildfast panne.
Sett pannen i ovnen og sett den på, slik at både pannen og ovnen blir varm samtidig.
Smelt smøret eller margarinen i en kjele. Rør inn finrevet hvitløk og persille. Smak til med salt, pepper og gjerne litt chiliflak for litt ekstra kick om du liker det. Hell smøret i et beger (gjerne med lokk) for oppbevaring. Du vil ha hvitlkssmør til overs. Det er kjekt å ha og kan brukes til flere hvitløksbrød, på grillmaten, på blingsen eller til steking.
Forsyn deg av den kalde eltefrie deigen du har til oppbevaring i kjøleskapet ditt.
Hvor mye deig du bruker er avhengig av hvor stor panne du bruker og hvor tykk du liker bunnen din.
Min panne har en diameter på ca. 30 cm og jeg forsynte med 300g deig.
Form deigen til en sirkel som passer pannen din. Det gjør ingenting om den er litt større enn pannen, dette kan du fikse på når du først legger den i pannen.
Et par tips:
Ikke bruk kjevle. Form deigen med hendene. Stritter den imot lar du den hvile et par minutter. Deigen vil være litt mer medgjørlig etter noen minutters hvile.
vil du ha luftigere bunn lar du bunnen hvile etter forming. Dekk den til og la den heve på et lunt sted ca. 30 minutter.
Ha deigen i den varme pannen.
Pensle bunnen generøst med hvitløkssmøret.
Topp generøst med ost.
Strø litt mer hvitløkssmør på toppen.
Sett hvitløksbrødet i ovnen og stek i ca. 15 minutter eller til hvitløksbrødet er gyllen og osten bobler.
Steketid vil variere noe med tykkelse av brødet – tykkere brød vil trenge lengre steketid.
Jeg liker å rive litt parmesan og strø litt finhakkede friske urter på toppen når den kommer ut av ovnen.
Skjær hvitløksbrødet i porsjoner,
og server! Husk at hvitløksbrødet er glovarmt – spis med omhu!
Går det ikke like bra å steke på oppvarmet pizzastål – som en vanlig pizza?
Hei Amund
Tanken med pannen er å holde på fyllet – da det er mye av det 😉
Men ja, det er ikke noe problem å steke den direkte på pizzastål.
ina