Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Kanelboller med karamell (sticky buns)

Finnes det noe bedre enn kanelboller?

Ja! Eltefrie kanelboller med karamell!

Disse må være en av de beste kanelbollene jeg har laget. Utgangspunktet er eltefrie kanelboller. Hvorfor eltefrie? Fordi det er lettvint (ingen elting), kan gjøres på forhånd (opptil 4 dager i forveien) og fordi du får luftige, myke kanelboller uten å ha jobbet deg halvt i hjel (eller brukt tilsvarende mye tid).

Om du ikke har fått det med deg, har jeg nettopp utgitt en bok om temaet. Eltefri bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt heter den og den ligger nå for andre uke på rad på bestselger lista. Ikke uten grunn om jeg skal si det selv, for teknikken er bare genial. For alle! Om du er nybegynner eller har bakt i årevis viser denne boken deg hvordan du kan lage saftig, god og sunn gjærbakst på en utrolig enkel (og tidsbesparende) måte. Les gjerne hva andre synes om boken og bestill den her for å få 50kr i rabatt og fri frakt.

eltefri bakst

Men tilbake til eltefrie kanelboller med karamell. Oppskriften på kanelbollene finner du på side 38 i boken (du finner den også under). Ønsker du en litt sunnere variant av kanelboller kan du bruke oppskriften på side 42. Deigen kan du lage opptil 4 dager i forveien. Og når du først lager en deig, kan du likså godt lage en dobbeldeig. Jeg er ganske sikker på at det blir uproblematisk å bruke den i løpet av de 4 dagene.

Og så var det karamellen. Den lager du dagen du skal steke kanelbollene. Karamellen helles i langpannen, før du setter kanelbollene på toppen. La de heve til de har doblet i størrelse, sett i varm ovn og stek.

Når de er ferdigstekt og fortsatt varme, vender du kanelbollene ut (gjerne på et fat, da det muligens vil renne litt karamell utover) slik at karamellen vender opp. Så må du dessverre vente til karamellen er avkjølt nok til at du skal kunne smake.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Jeg trenger sikkert ikke å fortelle deg det, men pass på at du har flere å dele denne herligheten med. Den er for god til å ikke deles!

Nysgjerrig på eltefri bakst? Her finner du litt mer om temaet og noen flere oppskrifter hentet fra boken:

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns) – 12 boller

ingredienser
kanelboller
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 100g smør eller margarin
  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl vann
  • 1 egg
kanelfyll
  • 100g smør el.margarin
  • 100g brunt sukker
  • 1 ss kanel
karamell
  • 150g smør eller margarin
  • 50g lys sirup
  • 150g brunt sukker
  • ca. 100g grovhakkede mandler*
fremgangsmåte

*valnøtter er også godt

Ovn temp. 180ºC

En liten langpanne med høy kant, ca. 30x40cm.

Lag deigen: Bland hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle. 

Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager. 

Når du er klar for å steke kanelboller kan du lage fyllet og karamellen.

Lag fyllet.Smelt smør eller margarin. Ta av varmen og rør inn sukker og kanel. La det avkjøle noe.

Lag karamellen. Ha smør, sirup og brunt sukker i en kjele og la det koke opp. Sett til side.

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på ca. 30 x 50 cm. Fordel fyllet jevnt utover. Rull deigen sammen til en stram pølse. Skjær i 12 like brede skiver.

Hell karamellen i langpannen og strø med nøtter. Sett kanelbollene opp på karamellen med god avstand – 3 i bredden, 4 i høyden.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Dekk til kanelbollene og la dem heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Sett bollene i varm ovn og stek i ca. 20 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte. PS. det er ingen behov for pensling da bollene skal snus opp ned.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Sett et fat over langpannen og vend slik at kanelbollene lander med karamellsiden opp. Skrap ut ev. karamell som henger igjen i formen og fordel på toppen av bollene.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

La de avkjøle noe før du prøver deg på en.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

De er selvsagt helt fabaleaktig gode lunkne, men er like saftige og gode når de er helt avkjølt.

Eltefrie kanelboller med karamell (sticky buns)

Håper du blir like glade i disse som vi gjorde og at du også får helt dilla på eltefri baking.

God bakst!

Hot tip: Bli med i facebook gruppen Eltefri bakst – vi er mange der som er glad i eltefri baking og deler tips, råd og bilder. Klikk her for å bli med.

Følg gjerne @eltefribakst på Instagram også.

Kommentarer

  • Reply Hanne 7. november 2020

    Hei! Jeg har selvfølgelig ikke brunt sukker.. Tror du det gå greit å bruke vanlig sukker?

    • Reply Mat På Bordet 8. november 2020

      Hei Hanne
      Det går fint å bruke vanlig sukker – smaken blir litt annerledes, men fortsatt godt 🙂
      Lykke til!
      ina

  • Reply Marte 4. oktober 2020

    Hei! Jeg hadde gledet meg veldig til denne, og den så kjempefin ut, men da jeg velvet formen, viste det seg at bunden av bollene var bare deig og alt bare rant utover benken. Jeg hadde stekt den i 10 min lengte enn angitt, på 180gr over- og undervarme, og toppen var godt gylden. Hva gjorde jeg galt?

    • Reply Mat På Bordet 5. oktober 2020

      Hei Marte
      Det høres nesten ut som om det er noe feil med ovnen din 🙁
      hilsen
      ina

  • Reply Mari 30. juni 2020

    Jeg har laget disse to ganger og de er helt fantastiske! Alle sier det er de beste kanelbollene noensinne Men en utfordring, jeg har laget de både med og uten karamell, men begge gangene så blir bollene godt stekt på toppen, men er rå/deigete i bunn, så jeg må ta de ut av formen, snu de og steke de med bunnen opp, steketiden blir omtrent doblet. Er der fordi jeg steker de i en glassform (eneste jeg har) eller gjør jeg noe feil?

    • Reply Mat På Bordet 2. juli 2020

      Hei Mari
      Så hyggelig å høre at bollene gjør suksess til tross for at du må improvisere litt under stekingen.
      Det har nok med at du steker i glassform ja.
      Glasset suger til seg varm og fordeler den ikke jevnt vider i baksten. Kanten blir altså stekt først, midten tar lengre tid – og i ditt tilfelle forblir rå.
      Jeg ville så absolutt ha anbefalt deg å gå til innkjøp av en liten langpanne og kakeformer i metall for bedre resultat 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Anne Varhaug 11. juni 2020

    Hei
    Tusen takk for en super bok. Den er i bruk hver dag. Har bare et lite spørsmål? Er det noen måte å forberede brød etc slik at de kan stekes med en gang du står opp?

    • Reply Mat På Bordet 21. juni 2020

      Hei Anne
      Bli gjerne med i facebook gruppen Eltefri bakst – der kan du stille og finne svar på diverse ting rundt eltefri bakst.
      https://www.facebook.com/groups/470758407206648/
      Og for å svare på spørsmålet ditt ja – eltefre rundstykker kan du steke med det samme du står opp for eksempel. Du kan også fryse feridghevet kanelboller og sette de direkte i ovnen. Mange muligheter 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Nina Haakonsen 6. juni 2020

    Prøvde denne oppskriften i dag og er veldig fornøyd. Syns fyllet ble litt tyntflytende og det ble litt søl når jeg skulle rulle sammen og dele til boller. Men kjempegodt resultat og god oppskrift

    • Reply Mat På Bordet 21. juni 2020

      Hei Nina
      Ja, den er tynnflytende men stivner etterhvert på den kalde deigen.
      Det tar litt tid før det stivner, så jeg bruker en minutt eller to å spre det sakte rundt på deigen inn til jeg ser at den har stivnet før jeg ruller sammen.
      Om det er veldig varmt, så kan det hende at dette blir litt vanskelig. La gjerne fyllet avkjøle helt først før du fordeler den på deigen.
      Hyggelig å høre at det smakte tross alt 🙂
      ina

  • Reply Anette 29. mai 2020

    Hei! Kan disse fryses? Takk for all super inspirasjon. 🙂

    • Reply Mat På Bordet 21. juni 2020

      Det kan de 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »