Har du fulgt meg på Instagram stories fikk du kanskje med deg at jeg var innom Rørosmeieriet på vei hjem fra Trondheim.
Det er noe med det å bli kjent med menneskene bak, se hvor og hvordan produktene blir laget, høre på historiene og bli smittet av entusiasmen. Og det bobler av entusiasme i Rørosmeieriene skal jeg si deg.
Rørosmeieriet produserer et bredt spekter av meieriprodukter, men her skal jeg fortelle litt om Tjukkmjølk og Skjørost.
Så hva er Tjukkmjølk?
Tjukkmjølk er en norsk matskatt – Norges svar på yoghurt. Hver gård laget på 1800 tallet sin egen tjukkmjølk ved å la melken syrne med hjelp av kulturen fra tettegrass. Resultatet var en tykk, frisk melk med lang holdbarhet. Praktisk når man skulle reise langt og være lenge bort for å jobbe.
Denne tradisjonskosten var i ferd med å forsvinne inntil Rørosmeieriet tok tak. Nå produseres Tjukkmjølk med en flere hundre år gammel tettekultur og økologisk melk fra Rørostraktene. Smaken er mild, lett syrlig og kan brukes som du ville ha brukt yoghurt.
Hvordan serverer man Tjukkmjølk?
Tjukkmjølk er et skjeprodukt (er ment å spise med skje, dumme meg måtte jo spørre…). Den er relativ tyktflytende når du heller den fra kartongen. Rister du kartongen godt får du en mer drikkevennlig konsistens.
Den egner seg utmerket som frokost eller som et mellommåltid servert med granola/müsli, frukt og bær og gjerne litt lønnesirup eller honning om du ønsker det litt søtt.
Lag gjerne kjøleskapsgrøt med Tjukkmjølk – da trenger du bare å tilsette frukt eller bær om morgenen.
Tjukkmjølk egner seg også godt til baking. Brød bakt med tjukkmjølk blir saftig og god med en dempet, syrlig smak. Bruk den gjerne også i vafler, sveler eller pannekaker.
(Sjekk gjerne ut oppskriften på speltbrød med Tjukkmjølk nederst i innlegget.)
Tjukkmjølk kan gjerne også brukes til marinering av kjøtt eller kylling for eksempel – tenk chicken tikka masala….
Hva er skjørost?
Skjørost er i likhet med Tjukkmjølk også norsk tradisjonskost og har røtter helt tilbake til vikingtiden. Den dag i dag er det fortsatt et håndverksprodukt der melken varmes forsiktig opp og syrnes til ostemassen skiller seg ut. Denne løftes ut av karene, avkjøles og smuldres så for hånd før den blir pakket ned i beger.
Utseendemessig ligner Skjørost på en litt tørr cottage cheese. Den er frisk i smaken, proteinrik og mettende. Fettinnholdet er under 1% og den har over 21% protein, noe som gjør den til en utmerket proteinkilde for de som vil spise vegetarisk.
Tradisjonelt sett blir den gjerne blandet med Tjukkmjølk og litt sukker og servert til spekemat, men prøv den gjerne også til frokost med Tjukkmjølk, frukt og bær, ha den i wraps, eller på brødskiva. Gjerne med sytltetøy.
Skjørost tåler varmebehandling og kan brukes som en proteinrik kjøtterstatning i en spaghetti bolognese for eksempel. Litt ekstra Skjørost på toppen før servering gjør også susen.
Ta gjerne også en titt på bloggen til Helle der hun har disket opp med et meksikansk festbord med skjørost. Skjørost kan sammenlignes med meksikansk queso fresco. Bruk altså Skjørost i alle meksikanske oppskrifter som har det som ingrediens.
Litt praktisk
Tjukkmjølk finner du i de største matvarebutikkene (spør etter den om du ikke finner den i nærbutikken din) og kommer i 2 varianter 4% fett (laget av økologisk helmelk) og 1.5% fett (laget av økologisk lettmelk). Melken selges i miljøvennligkartonger. Vil du kjøpe tjukkmjølksflasker i glass kan du bestille de på Rørosmeieriets nettbutikk her.
Les mer om Tjukkmølk på Rørosmeieriet sine sider her.
Skjørost finner du også i de største matbutikkene (igjen, spør om du ikke finner den i nærbutikken din) og kommer i 160g og 300g begere.
Les mer om Skjørost på Rørosmeieriet sine sider her.
Økologisk Skjørost og Tjukkmjølk fra Røros er tildelt Beskyttet Betegnelse, det offentlige merket som garanterer at produktets særegne kvalitet og tradisjon har opprinnelse fra Røros-traktene.