Tjukkmjølk og Skjørost – tradisjonskost fra Røros som må prøves!

Har du fulgt meg på Instagram stories fikk du kanskje med deg at jeg var innom Rørosmeieriet på vei hjem fra Trondheim.

Det er noe med det å bli kjent med menneskene bak, se hvor og hvordan produktene blir laget, høre på historiene og bli smittet av entusiasmen. Og det bobler av entusiasme i Rørosmeieriene skal jeg si deg.

Rørosmeieriet produserer et bredt spekter av meieriprodukter, men her skal jeg fortelle litt om Tjukkmjølk og Skjørost.

Tjukkmjølk og skjørost

Så hva er Tjukkmjølk?

Tjukkmjølk er en norsk matskatt – Norges svar på yoghurt. Hver gård laget på 1800 tallet sin egen tjukkmjølk ved å la melken syrne med hjelp av kulturen fra tettegrass. Resultatet var en tykk, frisk melk med lang holdbarhet. Praktisk når man skulle reise langt og være lenge bort for å jobbe.

Denne tradisjonskosten var i ferd med å forsvinne inntil Rørosmeieriet tok tak. Nå produseres Tjukkmjølk med en flere hundre år gammel tettekultur og økologisk melk fra Rørostraktene. Smaken er mild, lett syrlig og kan brukes som du ville ha brukt yoghurt.

Hvordan serverer man Tjukkmjølk?

Tjukkmjølk er et skjeprodukt (er ment å spise med skje, dumme meg måtte jo spørre…). Den er relativ tyktflytende når du heller den fra kartongen. Rister du kartongen godt får du en mer drikkevennlig konsistens.

Den egner seg utmerket som frokost eller som et mellommåltid servert med granola/müsli, frukt og bær og gjerne litt lønnesirup eller honning om du ønsker det litt søtt.

Frokost eller mellommåltid laget med Tjukkmjølk, Skjørost, granola, eple, bær og honning.

Lag gjerne kjøleskapsgrøt med Tjukkmjølk – da trenger du bare å tilsette frukt eller bær om morgenen.

Tjukkmjølk egner seg også godt til baking. Brød bakt med tjukkmjølk blir saftig og god med en dempet, syrlig smak. Bruk den gjerne også i vafler, sveler eller pannekaker.

(Sjekk gjerne ut oppskriften på speltbrød med Tjukkmjølk nederst i innlegget.)

Tjukkmjølk kan gjerne også brukes til marinering av kjøtt eller kylling for eksempel – tenk chicken tikka masala….

Hva er skjørost?

Skjørost er i likhet med Tjukkmjølk også norsk tradisjonskost og har røtter helt tilbake til vikingtiden. Den dag i dag er det fortsatt et håndverksprodukt der melken varmes forsiktig opp og syrnes til ostemassen skiller seg ut. Denne løftes ut av karene, avkjøles og smuldres så for hånd før den blir pakket ned i beger.

Utseendemessig ligner Skjørost på en litt tørr cottage cheese. Den er frisk i smaken, proteinrik og mettende. Fettinnholdet er under 1% og den har over 21% protein, noe som gjør den til en utmerket proteinkilde for de som vil spise vegetarisk.

Tradisjonelt sett blir den gjerne blandet med Tjukkmjølk og litt sukker og servert til spekemat, men prøv den gjerne også til frokost med Tjukkmjølk, frukt og bær, ha den i wraps, eller på brødskiva. Gjerne med sytltetøy.

Tjukkmjølk og skjørost
Speltbrød laget med Tjukkmjølk, servert med syltetøy og Skjørost.

Skjørost tåler varmebehandling og kan brukes som en proteinrik kjøtterstatning i en spaghetti bolognese for eksempel. Litt ekstra Skjørost på toppen før servering gjør også susen.

En vegetar variant av spaghetti bolognese med Skjørost.

Ta gjerne også en titt på bloggen til Helle der hun har disket opp med et meksikansk festbord med skjørost. Skjørost kan sammenlignes med meksikansk queso fresco. Bruk altså Skjørost i alle meksikanske oppskrifter som har det som ingrediens.

Litt praktisk

Tjukkmjølk finner du i de største matvarebutikkene (spør etter den om du ikke finner den i nærbutikken din) og kommer i 2 varianter 4% fett (laget av økologisk helmelk) og 1.5% fett (laget av økologisk lettmelk). Melken selges i miljøvennligkartonger. Vil du kjøpe tjukkmjølksflasker i glass kan du bestille de på Rørosmeieriets nettbutikk her.

Les mer om Tjukkmølk på Rørosmeieriet sine sider her.

Skjørost finner du også i de største matbutikkene (igjen, spør om du ikke finner den i nærbutikken din) og kommer i 160g og 300g begere.

Les mer om Skjørost på Rørosmeieriet sine sider her.

Økologisk Skjørost og Tjukkmjølk fra Røros er tildelt Beskyttet Betegnelse, det offentlige merket som garanterer at produktets særegne kvalitet og tradisjon har opprinnelse fra Røros-traktene.

Og så en oppskrift – speltbrød med tjukkmjølk

Flere oppskrifter vil følge på Instagram – følg gjerne med der!

ingredienser
Speltbrød med Tjukkmjølk
  • 600g siktet speltmel
  • 1 ts salt
  • 2 ts tørrgjær
  • 450 ml Tjukkmjølk
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C.

Bland speltmel, tørrgjær og salt.

Tilsett Tjukkmjølk og elt i 15-20 minutter til deigen er glatt og smidig. Dette gjøres best med en kjøkkenmaskin.

La deigen heve i romtemperatur til den er doblet i størrelse.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og elt litt for hånd. Form til et brød og legg den oppi en brødform.

Dekk til brødformen og la brødet etterheve en halvtimes tid.

Topp knuste linfrø. Dusj toppen med litt vann og sett brødet i ovnen, nederste rille.

Stek i ca. 45 minutter.

La brødet avkjøle helt før du skjærer i den.

Har du lyst å lage en eltefri variant?

Bruk 1/2 ts tørrgjær og 500ml Tjukkmjølk i stedet for mengdene oppgitt i oppskriften.

Rør sammen speltmel, tørrgjær og salt. Hell oppi Tjukkmjølk og rør sammen deigen. Dekk deigen til (gjerne med lokk) og la den hvile på kjøkkenbenken opptil 24 timer.

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Dryss med mel om den er veldig klissete. Form til et brød og legg i brødform. 

La deigen heve videre i 2 timer. 

Strø toppen med knuste linfrø og dusj med vann og sett brødet i ovnen, nederste rille.

Stek i ca. 45 minutter.

La brødet avkjøle helt før du skjærer i den.

Speltbrød med Tjukkmjølk

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »