Sprøtt og godt, hjemmelaget potetgull på 2 måter

Hjemmelaget potetgull

Hjemmelaget potetgull er så mye bedre enn det du kjøper i butikken!

Kanskje det er fordi du kan krydre det med hva og hvor mye du vil, slik at den smaker akkurat slik du vil at den skal smake.

Eller kanskje er det bare fordi du har brukt tid og energi til å lage dette potetgullet at det smaker ekstra godt når det først er ferdig.

Uansett – hjemmelaget potetgull er digg og kan spises med andakt. Får du tak i Blå Kongo (potetsort) så får du også denne uvanlige fargen på chipsen. ‘Vanlige’ poteter kan selvsagt også brukes – det blir bare ikke like spennende farger.

Fritert eller bakt

Jeg har både fritert og bakt chipsen – begge funker utmerket. Den bakte chipsen var kanskje hakket sprøere enn den friterte og hadde behov for langt mindre olje selvsagt. Et sunnere valg med andre ord.

Krydder

Hva slags krydder du ønsker å bruke opp til deg. Jeg elsker paprika og lagde en liten krydderblanding av paprika (mild, men bruk gjerne hot), røkt paprika og salt.

Fremgangsmåte

  • Vask potetene og skjær eller skrap bort ev. urenheter. Jeg foretrekker å beholde skallet på, men potetene kan også skrelles om det er det du foretrekker.
Hjemmelaget potetgull
nydelige Blå Kongo poteter
  • Skjær potetene i tynne skiver. Dette er enklest og raskest å gjøre med hjelp av en mandolin. 4-5 mellomgstore poteter gir en stor skål med potetgull.
  • Legg potetskivene i kaldt vann og bløtlegg i 30 minutter.
Hjemmelaget potetgull
  • Hell av vannet og tørk potetene så godt du kan. Legg de i ett lag på et rent kjøkkenhåndkle, legg et rent kjøkkenhåndkle på toppen og rull sammen til den pølse. Klem godt. Rull opp håndklene – potetene bør være ganske tørre og er klare for enten fritering eller baking.

Om du velger å fritere potetene, er det lurt å ta noen forhåndsregler

  • vær fokusert – ikke la noe eller noen ta fokuset ditt vekk fra kokende olje
  • hold gjerne barn på god avstand
  • ikke overfyll kjelen med olje eller poteter
  • ha et brannteppe i nærheten

Fritering av potetgull

  • varm opp frityrolje i en kjele med høy kant til 180 grader (bruk et mat termometer)
  • når oljen har nådd riktig temperatur, legger du inn en liten porsjon med poteter. Ikke overfyll kjelen – det vil bruse.
  • løft potetene forsiktig ut av oljen når begynner å få farge (1-2 minutter) med en hullskje.
  • legg potetene over på et fat dekket med matpapir og krydre mens de fortsatt er varme.
  • flytt avkjølt og krydret potetgull til en skål.
  • når oljen har nådd riktig temperatur igjen kan du sette i gang med neste batch.
hjemmelaget potetgull

Steking av potetgull

  • sett ovnen på 160 grader varmluft.
  • ha potetene i en skål og bland med litt (1 ts) olivenolje. Bruk heller for lite enn for mye i første omgang, du kan alltids tilsette mer. Bland godt med hendene.
  • legg potetene i ett lag på et bakebrett dekket med bakepapir. Bruk så mange bakebrett som trengs.
hjemmelagd potetgull
  • stek i 15-20 minutter til de er sprø og fine.
hjemmelagd potetgull
  • krydre chipsene, la de avkjøle og legg de i en skål.
hjemmelaget potetgull

Hjemmelaget potetgull er best samme dag som de lages. Skal du oppbevare de anbefaler jeg å legge de i en papirpose som du lukker godt igjen.

Husk at poteter er ikke det eneste du kan lage chips av – prøv også nydelige betechips!

Vil du lage spicy fyrstikkpoteter – sjekk ut oppskriften her.

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »