Spicy fyrstikkpoteter

Spicy fyrstikkpoteter

Jeg vet at du har ventet på denne oppskriften helt siden jeg lagde spicy fyrstikkpoteter forrige uke. Men, nå er den her! Tidsnok for deg å skaffe alt du trenger (og det er ikke mye) av ingredienser for å lage disse til helgen.

For du må lage de. Jeg insisterer!

De er nemlig så gode som de ser ut som. Kanskje enda litt bedre. Sprøe chips med spicy paprika krydder. Heldigvis er det nok folk i kontorene på etasjen der jeg holder til slik at jeg ikke endte opp med å spise alt opp selv. Det kunne jeg lett ha gjort.

Oppskriften er enkel. Poteter skjæres i tynne strimler (vask de godt først så trenger du ikke å skrelle de) og friteres. Nå har ikke jeg en frityr, men en gryte holder i lange baner. Et termometer er veldig kjekt å ha slik at oljen har riktig temperatur når du friterer. Jeg hadde også en sil jeg kjøpte på loppemarked en gang som fungerte godt som en frityr kurv. Dette trenger du strengt talt ikke. Potetene kan legges direkte i oljen og fiskes ut med en hullsleiv.

Krydderet jeg brukte har jeg likså godt tatt bilde av da jeg vet at jeg kommer til å få spørsmål om det. Om ikke du finner akkurat det jeg har her (jeg kjøpte de i en eller annen spesialforretning i Oslo) kan du bruke noe lignende. Eller finne på din egen krydderblanding.

Spicy fyrstikkpoteter

På bildet ser du også silen jeg brukte.

Vær veldig, veldig forsiktig når du friterer. Ikke ha barn løpende rundt på kjøkkenet, jobb konsentrert og ha et brannteppe i nærheten.

Pass på å la oljen komme opp til riktig temperatur mellom rundene og ikke friter for mye på en gang. Pass også på å senke potetene forsiktig ned i oljen, det vil bruse voldsomt opp med det første.

Potetene holder seg godt i en lufttett boks, eller i en skål på kjøkkenbenken. Ulempen med det er dog at du ikke vil klare å stoppe og spise de når de er så lett tilgjengelige.

Spicy fyrstikkpoteter

Er du glad i poteter så bør du nesten sjekke ut disse oppskriftene også:

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

Spicy fyrstikkpoteter

ingredienser
  • 1 kilo faste poteter (Beate for eksempel)
  • ca. 2 liter frityolje
  • 1 ts spicy paprika
  • 1 ts mild paprika
  • 1 ts salt
fremgangsmåte

Skjær potetene i fine, lange strimler.

Du kan gjøre dette for hånd eller bruke en mandolin. Denne for eksempel. 

Skyll potetene når de skjært og la de renne godt av.

Spicy fyrstikkpoteter

Legg potetene i et lag på et rent kjøkkenhåndkle, og legg et kjøkkenhåndkle til på toppen. Tørk potetene så godt du kan.

Bland krydderene i en skål og sett til side.

Varm opp frityroljen til 180°C i en gryte. Har du ikke termometer kan du teste om oljen er varm nok ved å ha en brødsmule oppi. Bruser det godt rundt smulen er oljen varm nok.

Senk en god håndfull potetstrimler ned i oljen.  Det vil bruse godt, gjør dette langsomt og forsiktig.

La potetene koke i oljen til de har fått en god gyllen farge. Rist av overflødig olje og legg potetene på et fat dekket med kjøkkenpapir.

Mens de fortsatt er lunkne har du potetchipsene over på et annet fat. Dryss noe av krydderblandingen over og bland godt. Ha potetfyrstikkene over i en skål.

La oljen komme opp til temperatur før du gjentar med neste porsjon poteter.

Spicy fyrstikkpoteter

Du får plenty av chips ut av oppskriften, men de kommer til å gå fort unna.

Spicy fyrstikkpoteter

Når du er ferdig med å fritere lar du oljen avkjøle helt. Hell oljen gjennom en finmasket sil når den er helt avkjølt og hell den gjerne tilbake i flasken for videre oppbevaring. Oljen kan du nemlig bruke igjen og igjen.

Spicy fyrstikkpoteter

Håper du lager disse!

Og skulle du finne på noen andre gode krydderblandinger så må du gjerne dele det i kommentarfeltet!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »